Spodziewam się, że dla wielu z Was zestawienie owoców z rybą może się wydawać dużą ekstrawagancją. Zapewniam Was jednak, że słodziutkie truskawki, które razem z podsmażonym halibutem wpadły w zarzucone przeze mnie sieci stworzyły rewelacyjny duet. Natomiast po dodaniu chipsów z batatów doprawionych chili oraz chrupiących płatków migdałowych uzyskacie naprawdę świetne zestawienie smaków i tekstur. Brakuje tu już tylko zielonych listków roszponki oraz dressingu, który uwieńczy ów kompozycję. Ja wykorzystałam rewelacyjny sos musztardowo-miodowy z dodatkiem majonezu oraz białego wina i efekt był naprawdę znakomity.
Polecam ją tym z Was, którzy wciąż poszukują nowych kulinarnych doznań oraz są entuzjastami słodko-wytrawnych połączeń. Sałatka ta będzie idealna na lekki obiad tudzież kolację i z powodzeniem możecie ją zaskoczyć swoich gości w ramach przystawki na eleganckim przyjęciu.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 200 g filetu z halibuta bez skóry
- 1 nieduży batat (olej, mieszanka przypraw z chili)
- 8 truskawek
- 2 łyżki płatków migdałowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 11 min. 15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu ubijamy trzepaczką, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Halibuta myjemy pod zimną wodą, osuszamy, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Rybkę wrzucamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Smażymy przez około 3 minuty z każdej strony, aż halibut ładnie się zarumieni. Po przestygnięciu dzielimy halibuta na cząstki o wielkości o koło 2-3 cm.
- Obranego i umytego batata kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 1-2 mm). Umieszczamy je w misce, dodajemy przyprawę i wlewamy 1-2 łyżeczki oleju. Całość mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowane bataty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
- Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, truskawki, chipsy z batatów oraz halibuta. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam Klasyczny Majonez oraz Stołową Musztardę Kętrzyńską – dressing wyszedł rewelacyjnie.
Brak komentarzy do "TRUSKAWKI W SIECI"