WIELKA MOC CHRZANU

Tradycja nakazuje, aby wśród święconych przez nas w Wielką Sobotę pokarmów znalazł się korzeń chrzanu, który po utarciu i spożyciu ma zapewnić nam siły witalne na cały rok. Nic w tym zaskakującego – to niepozorne warzywo słynie przecież z rozlicznych prozdrowotnych właściwości ale też bardzo mocnego, zdecydowanego smaku.

Nie może go oczywiście zabraknąć na naszym świątecznym stole. Jest nieodzownym składnikiem bardzo wielu wielkanocnych dań mięsnych, doskonale komponuje się z jajami oraz warzywami dodając im ostrości i wyrazistego smaku. Ja świeżo utarty korzeń złagodziłam nieco dodając majonezu i w taki prosty sposób powstał sos, który rewelacyjnie połączył wszystkie elementy mojej wielkanocnej sałatki. A tworzą ją tradycyjna biała kiełbasa, jajeczka przepiórcze, grzanki z chleba razowego oraz wiosenne szparagi i orzeźwiające pomidorki koktajlowe. Całość podana na pięknie zielonej sałacie karbowanej to niesamowicie zgrana kompozycję, którą serdecznie polecam podać na wielkanocne śniadanie.

Bezmleczna Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 6 liście sałaty karbowanej
  • 3 białe kiełbasy wieprzowe Naturrino z Sokołowa
  • 3 kromki chleba razowego
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów (sól)
  • 12 jajek przepiórczych
  • 1 szklanka pomidorów koktajlowych
  • świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki chrzanu

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 8-9 min. Wymaga smażenia 10 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.
  2. Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 3-4 minuty, po czym zalewamy zimną wodą, obieramy i osuszamy.
  3. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy na 3 części.
  4. Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę, kroimy na plasterki i wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Smażmy przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż plasterki delikatnie się zarumienią. Wykładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Na wytopiony z kiełbasy tłuszcz wrzucamy pokrojony w kostkę chleb. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony (3-4 min). Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego.
  6. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie porwane na mniejsze kawałki liście sałaty, pomidorki, kiełbasę, grzanki, szparagi oraz jajeczka. W międzyczasie składniki polewamy przygotowanym sosem. Na koniec całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Sałatka Wielkanocna
Sałatka Wielkanocna
Sałatka Wielkanocna
Sałatka Wielkanocna

Brak komentarzy do "WIELKA MOC CHRZANU"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny