Tradycja nakazuje, aby wśród święconych przez nas w Wielką Sobotę pokarmów znalazł się korzeń chrzanu, który po utarciu i spożyciu ma zapewnić nam siły witalne na cały rok. Nic w tym zaskakującego – to niepozorne warzywo słynie przecież z rozlicznych prozdrowotnych właściwości ale też bardzo mocnego, zdecydowanego smaku.
Nie może go oczywiście zabraknąć na naszym świątecznym stole. Jest nieodzownym składnikiem bardzo wielu wielkanocnych dań mięsnych, doskonale komponuje się z jajami oraz warzywami dodając im ostrości i wyrazistego smaku. Ja świeżo utarty korzeń złagodziłam nieco dodając majonezu i w taki prosty sposób powstał sos, który rewelacyjnie połączył wszystkie elementy mojej wielkanocnej sałatki. A tworzą ją tradycyjna biała kiełbasa, jajeczka przepiórcze, grzanki z chleba razowego oraz wiosenne szparagi i orzeźwiające pomidorki koktajlowe. Całość podana na pięknie zielonej sałacie karbowanej to niesamowicie zgrana kompozycję, którą serdecznie polecam podać na wielkanocne śniadanie.
SKŁADNIKI:
- 6 liście sałaty karbowanej
- 3 białe kiełbasy wieprzowe Naturrino z Sokołowa
- 3 kromki chleba razowego
- 1/2 pęczka zielonych szparagów (sól)
- 12 jajek przepiórczych
- 1 szklanka pomidorów koktajlowych
- świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki chrzanu
25 min. 8-9 min. 10 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.
- Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 3-4 minuty, po czym zalewamy zimną wodą, obieramy i osuszamy.
- Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy na 3 części.
- Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę, kroimy na plasterki i wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Smażmy przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż plasterki delikatnie się zarumienią. Wykładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawiamy do ostygnięcia.
- Na wytopiony z kiełbasy tłuszcz wrzucamy pokrojony w kostkę chleb. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony (3-4 min). Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie porwane na mniejsze kawałki liście sałaty, pomidorki, kiełbasę, grzanki, szparagi oraz jajeczka. W międzyczasie składniki polewamy przygotowanym sosem. Na koniec całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy do "WIELKA MOC CHRZANU"