A o to twarzą w twarz z ukrytymi w płatkach migdałowych kostkami pasztetu stają owoce: banany, pomarańcze i suszona żurawina. To wydawać by się mogło ryzykowne spotkanie okazało się znakomitym pomysłem. Składniki te nawiązały świetny kontakt, a po dodaniu grzanek oraz roszponki skąpanej w miodowo-musztardowym winegrecie uzyskujemy przepyszną, bardzo pożywną, a jednocześnie lekką sałatkę. Doskonale sprawdzi się o poranku tudzież na drugie śniadanie. W szczególności polecam ją wszystkim tym, którzy wpadli w rutynę i każdy dzień rozpoczynają od tej samej owsianki, tudzież nudnej kanapki.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
185,7 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 1 pomarańcza
- 1 banan (sok z cytryny)
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki grzanek pszennych
- 200 g pasztetu w kawałku
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
- 1/2 łyżeczki musztardy miodowej
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 5 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Pomarańczę filetujemy (zachowując łyżkę soku do dressingu), po czym kroimy na mniejsze kawałki.
- Banana kroimy na plasterki, które niezwłocznie skrapiamy sokiem z cytryny.
- Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund, następnie odcedzamy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni (również te potrzebne do sosu), a następnie mielimy w malakserze lub bardzo drobno siekamy.
- Pasztet kroimy w kostkę (około 0,5 cm) i obtaczamy w zmielonych płatkach migdałowych.
- W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie biedujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, banany, pomarańcze, żurawinę, kostki pasztetu oraz grzanki. Dressing dodajemy bezpośrednio przed podaniem.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania pasztetowych kostek wykorzystałam pasztet pieczony NATURRINO z Sokołowa, który nie tylko świetnie smakuje, ale również ma bardzo dobry skład.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 185,7 kcal | 5,7 g | 11,7 g | 16,1 g | 1,8 g |
Cała sałatka (4 porcje) | 758 g | 1 408,0 kcal | 42,9 g | 89,0 g | 122,1 g | 13,6 g |
Pasztet pieczony Naturrino* – możliwa obecność soi, selera, gorczycy, mleka łącznie z laktozą
Brak komentarzy do "TÊTE-À-TÊTE OWOCE I PASZTET"