Prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie nietuzinkowa sałatka, której podstawą jest bezglutenowy makaron z dynią. Do niego dodałam fenomenalny, a nie tak oczywisty duet brzoskwini i suszonych pomidorów, aromatyczny kozi ser oraz prażone pestki dyni. Całość uzupełniłam lekko kwaśnym, świetnie prezentującym się szczawiem oraz polałam olejem z suszonych pomidorów. Przygotowanie tej znakomitej sałatki zajęło kilka chwil, a na moim stole wylądowało przepyszne, bardzo pożywne i do tego wykwintne danie, które stanowi samodzielny, pełnowartościowy posiłek. Doskonałe na obiad tudzież kolację, również na eleganckie spotkanie w gronie przyjaciół.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
272,3 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka suchego makaronu bezglutenowego z dynią fusilli
- 1 garść liści szczawiu
- 1 brzoskwinia
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- 100 g sera koziego pleśniowego
- 2 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 8-10 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Brzoskwinię pozbawiamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki.
- Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki.
- Kozi ser dzielimy na mniejsze kawałki.
- Makaron mieszamy z olejem, suszonymi pomidorami, pestkami dyni i brzoskwiniami oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość łączymy delikatnie z kozim serem oraz szczawiem po czym wykładamy na półmisek.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam bezglutenowy makaron z dynią SOTELLI.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 272,3 kcal | 8,0 g | 19,7 g | 17,3 g | 2,7 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 430 g | 1 170,8 kcal | 34,3 g | 84,6 g | 74,5 g | 11,5 g |
Brak komentarzy do "DYNIOWA PASTA"