Pełna słodyczy, ale jednak wciąż wytrawna propozycja, która doskonale sprawdzi się jako przystawka w ramach romantycznej kolacji. Sałatka ta zaskakuje niebanalnym połączeniem słodkiego kaki i buraka z kiwi, aromatycznym kozim serem oraz typowym deserem jakim jest chałwy. Jestem przekonana, że rozkocha ona w sobie nie tylko miłośników słodkości. Co więcej sałatka jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu oraz pięknie się prezentuje. Polecam Wam ją przygotować dla ukochanej osoby, na przykład na Walentynki tudzież z okazji innego Waszego święta – rocznicy ślubu tudzież poznania się.
10 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Kiwi oraz kaki obieramy, a następnie kroimy na plasterki równej grubości. Podobnie postępujemy z burakami.
- Na brzegu okrągłego talerza układamy naprzemiennie plastry buraka, kaki oraz kiwi, a następnie posypujemy je pokruszonymi kawałkami chałwy oraz koziego sera. Dodatkowo oprószamy je świeżo mielonym pieprzem oraz odrobiną soli, a na koniec polewamy gęstym sosem balsamicznym. Na środku talerza wykładamy skropione olejem kiełki jarmużu.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam buraka z paczki gotowanych buraczków BIO, ale równie dobrze możecie go upiec lub ugotować samodzielnie.
- Olej z pistacji możecie zastąpić innym orzechowym olejem lub oliwa z oliwek.
- Do przygotowania tak równiutkich plasterków wykorzystałam znakomitą szatkownicę V-HEBEL BÖRNER.
Brak komentarzy do "ŚWIĘTO ZAKOCHANYCH"