ŚWIĘTO ZAKOCHANYCH

Pełna słodyczy, ale jednak wciąż wytrawna propozycja, która doskonale sprawdzi się jako przystawka w ramach romantycznej kolacji. Sałatka ta zaskakuje niebanalnym połączeniem słodkiego kaki i buraka z kiwi, aromatycznym kozim serem oraz typowym deserem jakim jest chałwy. Jestem przekonana, że rozkocha ona w sobie nie tylko miłośników słodkości. Co więcej sałatka jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu oraz pięknie się prezentuje. Polecam Wam ją przygotować dla ukochanej osoby, na przykład na Walentynki tudzież z okazji innego Waszego święta – rocznicy ślubu tudzież poznania się.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 1 garść kiełków jarmużu
  • 2 kaki
  • 2 ugotowane buraki
  • 2 kiwi
  • 80 g sera koziego twarogowego (roladka)
  • 20 g chałwy
  • olej z pistacji
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • gęsty sos balsamiczny

Czas przygotowywania 10 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kiwi oraz kaki obieramy, a następnie kroimy na plasterki równej grubości. Podobnie postępujemy z burakami.
  2. Na brzegu okrągłego talerza układamy naprzemiennie plastry buraka, kaki oraz kiwi, a następnie posypujemy je pokruszonymi kawałkami chałwy oraz koziego sera. Dodatkowo oprószamy je świeżo mielonym pieprzem oraz odrobiną soli, a na koniec polewamy gęstym sosem balsamicznym. Na środku talerza wykładamy skropione olejem kiełki jarmużu.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sałatki wykorzystałam buraka z paczki gotowanych buraczków BIO, ale równie dobrze możecie go upiec lub ugotować samodzielnie.
  • Olej z pistacji możecie zastąpić innym orzechowym olejem lub oliwa z oliwek.
  • Do przygotowania tak równiutkich plasterków wykorzystałam znakomitą szatkownicę V-HEBEL BÖRNER.

Brak komentarzy do "ŚWIĘTO ZAKOCHANYCH"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny