Przepyszna, bardzo pożywna, szybka i prosta w przygotowaniu, a przy tym bardzo oryginalna sałatka, która doskonale sprawdzi się na spotkaniu w większym gronie przyjaciół. Jej podstawą jest kolorowy makaron połączony z roszponką, a do tego same znakomitości – smakowite, bardzo aromatyczne Kabanosy Francuskie z Sokołowa, świetnie się tu komponujące serowe farutki, suszone pomidory, chrupiące orzechy włoskie oraz odrobina słodyczy, którą nadają suszone morele. Całość polana ziołowym olejem z suszonych pomidorów smakuje po prostu wyjątkowo. Wierzcie mi, że ta sałatka będzie gwiazdą na karnawałowej imprezie!
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka suchego kolorowego makaronu
- 1 duża garść roszponki
- 1 garść kiełków rzodkiewki
- 1 opakowanie Kabanosów Francuskich Sokołów
- 80 g faruków (nitek) serowych wędzonych
- 8 suszonych moreli
- 10 suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- 1 garść orzechów włoskich
- 5-6 łyżek oleju ziołowego z suszonych pomidorów
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 15 min. 8 porcji
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu przekładamy do szerokiej miski i polewamy 3 łyżkami oleju z suszonych pomidorów oraz doprawiamy solą i pieprzem.
- Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki.
- Kabanosy i ser kroimy na ukośne kawałki około 1,5 cm długości.
- Suszone morele kroimy w paseczki.
- Orzechy dzielimy na mniejsze kawałki
- Do miski z makaronem dokładamy suszone pomidory i morele, kabanosy, ser, orzechy oraz kiełki. Całość delikatnie mieszamy, a tuż przed podaniem wykładamy na talerze/półmisek naprzemiennie z roszponką. Na koniec wedle uznania polewamy pozostały olejem.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sałatki użyłam przywieziony z Włoch kolorowy makaron ozdobny. Oczywiście możecie wykorzystać makaron w dowolnym kształcie, sądzę jednak, że nie powinien być on zbyt drobny
Brak komentarzy do "WIECZÓR Z GWIAZDAMI"