Przedstawiam Wam przepyszną sałatkę, którą stworzyłam inspirując się jednym z przepisów, jaki miałam przyjemność poznać podczas warsztatów kulinarnych “Street Food” organizowanych przez markę GALEO. Jeśli jesteście ciekawi, jakie dania przygotowywaliśmy w ramach tego wyjątkowego spotkania, to zapraszam Was na krótką relację: KLIK KLIK.
A wracając do mojej sałatki, to zaproponowane na warsztatach połączenie kiszonej kapusty z miodowym sosem curry i olejem sezamowym wydało mi się niezwykle interesujące i postanowiłam przygotować świąteczną odsłonę takiego dania. Do kapusty dodałam więc pomarańczę, suszoną żurawinę i jabłko, zaostrzyłam smak czerwoną cebulą, a chrupkość zapewniły mi orzechy włoskie. Sałatkę wzbogaciłam mięsnym dodatkiem w postaci kurczaka pieczonego w panierce z maku oraz sezamu. Tak powstało absolutnie przepyszne danie z orientalną nutą, które serdecznie polecam nie tylko tym z Was, którzy uwielbiają zaskakiwać w święta swoich bliskich nietypowymi potrawami. Ta sałatka – w wersji z rybą, bądź też jej samodzielna, wegańska odsłona, doskonale sprawdzi się na codzienny obiad, o każdej porze roku.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 szklanki kiszonej kapusty
- 1 jabłko (sok z limonki)
- 1 duża pomarańcza
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 czerwona cebula
- 1 duża pierś z kurczaka zagrodowego (1 łyżeczka soku z cytryny i pomarańczy, sól, 3 łyżki mąki migdałowej, 3 łyżki maku, 3 łyżki sezamu, 1 jajko L, 3 łyżki mleka)
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 czubata łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 25 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu mieszamy dokładnie łyżeczką albo umieszczamy w shakerze lub słoiczku, a po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (np. w paseczki), skrapiamy sokiem z cytryny i pomarańczy oraz solimy. Jajko rozbijamy, roztrzepujemy z mlekiem, a sezam łączymy z makiem. Kawałki kurczaka panierujemy: najpierw zanurzamy w jajku, potem obtaczamy w mące, a na koniec w bakaliach. Tak przygotowanego kurczaka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 25 min.
- Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach (jabłko skrapiamy obficie sokiem z limonki), a pomarańczę filetujemy po czym kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Orzechy kroimy siekamy niezbyt drobno.
- Kapustę kroimy nożem na mniejsze kawałki, łączymy z dressingiem, dodajemy cebulę, marchewkę, jabłko, pomarańczę, żurawinę oraz orzechy włoskie i dokładnie mieszamy. Sałatkę wykładamy na talerzyki, a na niej układamy cząstki jeszcze ciepłego lub przestygniętego kurczaka.
DODATKOWE UWAGI:
- Mąkę migdałową, możecie zastąpić zwykłą mąką pszenną.
- Zamiast jabłka możecie dodać gruszkę.
- Sałatka bez kurczaka doskonale sprawdzi się jako dodatek do innego mięsa lub ryby.
2 komentarze do "ŚWIĄTECZNY STREET FOOD"
Ula 12 grudnia 2017 (12:26)
Piękne zdjęcia! Danie wygląda bardzo apetycznie
Just a SALAD 12 grudnia 2017 (16:28)
Bardzo dziękuję! Zachęcam do przetestowania i podzielenia się opinią na temat smaku 🙂