STREET FOOD – warsztaty kulinarne z marką GALEO

W jesienną, listopadową sobotę miałam przyjemność, na zaproszenie marki GALEO, wziąć udział w niezwykle ciekawych warsztatach, które poświęcone były przygotowywaniu bardzo oryginalnych, ulicznych przysmaków z różnych stron świata. Spotkanie odbyło się w Warszawie w studiu Cook Up.

Warsztaty  rozpoczęły się od krótkiej prezentacji na temat produktów marki Galeo. Wielu z Was jest ona z pewnością dobrze znana – jeśli nie z osobistych doświadczeń, to chociażby z przepisów przeglądanych w sieci, gdyż wielu blogerów podobnie z resztą jak ja, bardzo je ceni i chętnie po nie sięga. Tą część spotkania, wraz z przedstawicielką marki GALEO, poprowadził przesympatyczny Doradca Kulinarny marki  –  Maciej Wawryniuk. Rozmawialiśmy z nim na temat potraw charakterystycznych dla światowej kuchni ulicznej, która to jak okazuje się jest niezwykle bogata w smaki i bardzo różnorodna. Jeśli kojarzy się Wam jedynie z burgerami, frytkami, zapiekankami i sosem pomidorowym, to zaraz zdziwicie się, jak zaskakujące dania można przygotować inspirując się ów kuchnią, w szczególności jeśli połączymy smaki z różnych stron świata.

Przepisy, które oczywiście mogliśmy dowolnie modyfikować, przygotował dla nas sam Maciej Wawryniuk. Każdy, 4-osobowy zespół miał wykonać kilka dań oraz sosów. Zadanie to nie było łatwe, gdyż potrawy okazały się być dość pracochłonne. Przykładowo samodzielnie piekliśmy bułeczki, smażyliśmy tortille czy langosze –  przygotowanie wszystkich 9 przepisów wymagało bez wątpienia dobrej organizacji pracy i podziału zadań. Ja gotowałam z Dianą z Mienta blog, Asią z Po Prostu Pycha i Martą z Marta-Gotuje. Współpraca z dziewczynami układała się wyjątkowo dobrze. Wszystkie przygotowane przez nas dania były niezwykle smaczne, pięknie się prezentowały oraz powstały w fantastycznej atmosferze. I tak wspólnie stworzyłyśmy między innymi: przepyszny bananowy ketchup, zielony sos z kolendry, a także z pieczonej papryki i migdałów oraz niemieckie currywurst, wenezuelskie arepy z salsą z awokado i mango, upiekłyśmy bułeczki oraz przygotowałyśmy domowe tortille z sałatką z kiszonej kapusty i rybą smażoną w panko. Ów sałatka z z dodatkiem sosu z oleju sezamowego oraz curry smakowała wyjątkowo i zainspirowała mnie do przygotowania mojej propozycji sałatki z kiszonej kapusty, tyle że w wersji świątecznej z pomarańczami i żurawiną oraz kurczakiem w panierce z maku i sezamu. Serdecznie zachęcam Was do zapoznania się z przepisem na nią: KLIK KLIK.

Koleżanki z innych zespołów przygotowały między innymi chutney z mango i pomidora, piwny sos z sezamem, schotch eggs, jagnięcinę z ciecierzycą i ziemniaczanymi chlebkami, różne odsłony burgerów, sałatkę z suszonej gęsiny czy też wyborne churros z czekoladą. Wszytko to powstało w niespełna 4 godziny.

Niestety nie sposób było posmakować wszystkich dań, ale każda wypróbowana przeze mnie przekąska okazywała się wyjątkowa – oryginalna, aromatyczna, a jej smaku dopełniały różnorodne, oryginalnie doprawione sosy. Warsztaty te uświadomiły mi, nie tylko jak inspirująca i przede wszystkim pyszna jest kuchnia uliczna ale też jak fascynujące jest łączenie smaków pochodzących z różnych stron świata. Z pewnością coraz śmielej będę przenosić kuchnię uliczną do mojego domowego królestwa i jeszcze nie raz podzielę się z Wami efektami tych działań.

Brak komentarzy do "STREET FOOD - warsztaty kulinarne z marką GALEO"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny