Przedstawiam Wam wyjątkową, pełną jesiennych smaków i aromatów sałatkę, która nie tylko jest przepyszna, ale zawiera mnóstwo substancji odżywczych i wyróżnia się oryginalną formą podania. Jej podstawą są nietuzinkowe placuszki z dyni przygotowane na dyniowej mące, pokryte kozim serkiem. Zdobią je natomiast takie znakomitości z listy super żywności jak: łosoś, pomarańcza, granat i kiełki rzodkiewki. Niezwykle interesującym akcentem tego dania, są iście jesienne, bogate w substancje odżywcze kasztany jadalne, które uprażyłam z dodatkiem syropu z agawy. Nadają one sałatce chrupkości i słodyczy, ale także czynią ją jeszcze bardziej intrygującą.
Całość smakuje po prostu obłędnie! Placuszki doskonale sprawdzą się na obiad tudzież kolację, ale szczególnie polecam podać je na przystawkę podczas przyjęcia w gronie przyjaciół w jesienne, chłodne dni. Zachwyćcie ich tym niesamowitym daniem, wyrażając jednocześnie to, z jak wielką dbałością podchodzicie do przygotowywania posiłków dla bliskich Wam osób.
Przepis ten bierze udział w akcji #AMBITON pt. “Zdrowa jesień na talerz”, w ramach której na hasło ZDROWA-JESIEŃ możecie skorzystać z 10% zniżki na produkty Ambition w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017 r.). Trzymajcie za mnie kciuki, a ja życzę Wam udanych zakupów!
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 duże garści kiełków rzodkiewki (olej rydzowy)
- 200 g łososia wędzonego na gorąco
- 1 duża pomarańcza
- 1/2 owocu granatu
- 6 kasztanów jadalnych (syrop z agawy)
- 80 g koziego serka twarogowego
- świeżo mielony pieprz kolorowy
SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:
(na 4 duże placki)
- 250 g surowej dyni (po obraniu)
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka (żółtka)
- 2 czubate łyżki śmietany 18%
- 8 łyżek mąki dyniowej
- sól, świeżo mielony pieprz
- olej do smażenia
30 min. 14-16 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Kasztany obieramy z łupin, kroimy na plasterki, a następnie prażymy na suchej patelni (ok. 5-6 min), pamiętając o jej częstym potrząsaniu. Pod koniec prażenia dodajemy syrop z agawy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Uważajcie, aby nie prażyć kasztanów zbyt długo, gdyż stwardnieją i nie będą tak smaczne.
- Przygotowujemy placuszki. Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i pozostawiamy na około 15 min aż puści sok. Po upływie tego czasu dokładnie ją odciskamy i przekładamy do suchej miski, do której dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do miski z dynią wraz z mąką i śmietaną, a całość doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, aż osiągną złocisty kolor z obydwu stron (łącznie około 6-8 min). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy i odstawimy do wystygnięcia.
- Łososia dzielimy na mniejsze kawałki.
- Wyłuskujemy ziarenka z owocu granatu, a pomarańczę filetujemy.
- Kiełki rzodkiewki skrapiamy olejem rydzowym.
- Placuszki smarujemy kozim serkiem, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym, a następnie wykładamy naprzemiennie kiełki, kawałki ryby, cząstki pomarańczy, granaty oraz karmelizowane kasztany.
DODATKOWE UWAGI:
- Wybierając kasztany zwracajcie uwagę na to, aby miały ładny połysk, były ciężkie i pełne. Najsmaczniejsze są te, które po obraniu mają jasny, kremowy kolor.
Brak komentarzy do "ZDROWA JESIEŃ NA TALERZU"