Pieczona szynka, to w niejednym domu obowiązkowy punkt w świątecznym menu. Oczywiście w związku z tak zacną okazją wymaga ona niebanalnej marynaty oraz podania w duecie z wyjątkową sałatką. Ja, podobnie jak w zeszłym roku (KLIK, KLIK) moją propozycję przygotowałam z ogromną starannością i zapewniam Was, że naprawdę warto skusić się na jej wykonanie.
Tym z Was, którzy nie czują się najlepiej przygotowując świeże mięso polecam sięgnąć po Szynkę Świąteczną z Sokołowa. Upieczona w orzechowej glazurze z powidłami śliwkowymi oraz cynamonem i podana z sałatką z chipsami z topinamburu, pomarańczami, burakami i bakaliami tworzy przepyszne, wykwintne danie, które sprawi, że na Waszych stołach będzie panował cudowny, świąteczny nastrój.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 duże garści roszponki
- 250 g topinamburu (olej roślinny, płynny miód, sól)
- 2 pomarańcze
- 3 ugotowane buraki
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść migdałów solonych
- 2 łyżki suszonej żurawiny
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5-6 łyżek oleju z pestek winogron
- 2 łyżki octu winnego białego
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka miodu
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA SZYNKI:
- 1 opakowanie Szynki Świątecznej SOKOŁÓW (4 plastry)
- 3 garści posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
- 3-4 łyżeczki miodu
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
20 min. 190 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Szynkę pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przy czym zamiast marynaty wykorzystujemy glazurę przygotowaną z produktów podanych na liście składników (https://www.youtube.com/watch?v=BJ_jGgKAqEk).
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji (gęstość sosu regulujemy sokiem z pomarańczy).
- Topinambur szorujemy (nie obieramy) kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 1-2 mm). Umieszczamy je w misce, dodajemy 1-2 łyżeczki oleju, kilka kropli miodu oraz sól. Całość mieszamy najlepiej ręką po czym układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 25 minut, aż brzegi chipsów zaczną się ładnie rumienić.
- Buraki kroimy w kostkę.
- Pomarańcze filetujemy, a większe kawałki dzielimy na mniejsze cząstki.
- Orzechy siekamy.
- Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund, następnie odcedzamy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Na talerzach kładziemy plastry Szynki Świątecznej. Obok szynki układamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, które polewamy przygotowanym dressingiem.
Brak komentarzy do "ŚWIĄTECZNY DUET 2019"