ŚWIĄTECZNY DUET 2019

Pieczona szynka, to w niejednym domu obowiązkowy punkt w świątecznym menu. Oczywiście w związku z tak zacną okazją wymaga ona niebanalnej marynaty oraz podania w duecie z wyjątkową sałatką. Ja, podobnie jak w zeszłym roku (KLIK, KLIK) moją propozycję przygotowałam z ogromną starannością i zapewniam Was, że naprawdę warto skusić się na jej wykonanie.

Tym z Was, którzy nie czują się najlepiej przygotowując świeże mięso polecam sięgnąć po Szynkę Świąteczną z Sokołowa. Upieczona w orzechowej glazurze z powidłami śliwkowymi oraz cynamonem i podana z sałatką z chipsami z topinamburu, pomarańczami, burakami i bakaliami tworzy przepyszne, wykwintne danie, które sprawi, że na Waszych stołach będzie panował cudowny, świąteczny nastrój.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 2 duże garści roszponki
  • 250 g topinamburu (olej roślinny, płynny miód, sól)
  • 2 pomarańcze
  • 3 ugotowane buraki
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść migdałów solonych
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5-6 łyżek oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA SZYNKI:

  • 1 opakowanie Szynki Świątecznej SOKOŁÓW (4 plastry)
  • 3 garści posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
  • 3-4 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga pieczenia 190 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Szynkę pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przy czym zamiast marynaty wykorzystujemy glazurę przygotowaną z produktów podanych na liście składników (https://www.youtube.com/watch?v=BJ_jGgKAqEk).
  2. Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji (gęstość sosu regulujemy sokiem z pomarańczy).
  3. Topinambur szorujemy (nie obieramy) kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 1-2 mm). Umieszczamy je w misce, dodajemy 1-2 łyżeczki oleju, kilka kropli miodu oraz sól. Całość mieszamy najlepiej ręką po czym układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 25 minut, aż brzegi chipsów zaczną się ładnie rumienić.
  4. Buraki kroimy w kostkę.
  5. Pomarańcze filetujemy, a większe kawałki dzielimy na mniejsze cząstki.
  6. Orzechy siekamy.
  7. Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund, następnie odcedzamy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
  8. Na talerzach kładziemy plastry Szynki Świątecznej. Obok szynki układamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, które polewamy przygotowanym dressingiem.

Brak komentarzy do "ŚWIĄTECZNY DUET 2019"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny