Idealny na świąteczny obiad, bardzo aromatyczny, pięknie prezentujący się i wyjątkowo smaczny duet sałatki i Szynki Świątecznej z Sokołowa. Szynka upieczona z pomarańczowo-miodową glazurą i goździkami idealnie wpasowuje się w świąteczny klimat, zachwycając nie tylko smakiem ale też uroczystym wyglądem. Do tego fantastyczna propozycja, którą skomponowałam z grillowanej z dodatkiem cynamonu gruszki, piernikowych grzanek, żurawiny oraz płatków migdałowych i kiełków jarmużu. Całość podana na roszponce z dodatkiem pomarańczowego sosu smakuje po prostu obłędnie i tworzy niesamowicie zgrany duet z podaną na gorąco szynką. Doskonale sprawdzi się w Boże Narodzenie, ale także na Noworoczny obiad!
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 garści roszponki (olej roślinny np. z orzechów włoskich)
- 1 garść kiełków jarmużu
- 2 gruszki (1 łyżka oleju roślinnego, szczypta cynamonu, sok z cytryny)
- 5-6 pierniczków np. katarzynki (1 płaska łyżka masła)
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki suszonej żurawiny
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 mały ząbek czosnku
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 płaska łyżeczka miodu
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA SZYNKI:
- 1 opakowanie Szynki Świątecznej SOKOŁÓW (4 plastry)
- 3 łyżeczki miodu
- sok z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka goździków
20 min. 10-12 min. 165 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Szynkę pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przy czym wykorzystujemy marynatę przygotowaną z produktów podanych na liście składników (Szynkę przygotowałam zgodnie z przepisem zaprezentowanym w filmie pod tym linkiem: KLIK KLIK).
- Płatki migdałowe (zarówno te potrzebne do dressingu, jak i te do sałatki) prażymy na suchej patelni.
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji (gęstość sosu regulujemy sokiem z pomarańczy).
- Na rozgrzane na patelni masło wrzucamy pokrojone w kostkę pierniczki. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż pierniczki zarumienią się z każdej strony (3-4 min). Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego.
- Gruszki przekrawamy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przez całą jej długość. Wydrążone połówki kroimy w półksiężyce, skrapiamy skokiem z cytryny, a następnie polewamy olejem połączonym z cynamonem. Tak przygotowane plasterki gruszki układamy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony, aż pojawią się na nich ładnie zarumienione paseczki.
- Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund, następnie odcedzamy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Na talerzach kładziemy plastry Szynki Świątecznej. Obok szynki układamy naprzemiennie roszponkę skropioną olejem, gruszki, płatki migdałowe, żurawinę i pierniczkowe grzanki. Całość polewamy przygotowanym sosem, a na koniec posypujemy kiełkami jarmużu.
Brak komentarzy do "ŚWIĄTECZNY DUET"