NIEMIECKA PRECYZJA

Niebanalna, zimowa sałatka, którą serdecznie polecam przygotować w okresie świątecznym. Chipsy z topinamburu zestawione z burakiem i jabłkiem, a do tego suszona żurawina i orzechy włoskie, a całość podana na listkach sałat i zwieńczona aromatycznym sosem serowym zaskoczy Was swoim rewelacyjnym, niespotykanym smakiem.

Niemniej jednak staranny dobór surowców, to tylko część sukcesu. Bardzo istotny jest również sposób ich przygotowania – najlepiej w jak najkrótszym czasie. Dzięki wykorzystaniu niemieckiej szatkownicy V-HEBEL BÖRNER, jednakowej grubości plasterki topinamburu upiekły równomiernie, a jabłko i burak poszatkowałam w mgnieniu oka. To, w jaki sposób pokroicie składniki wpływa nie tylko na wygląd, ale również smak dania dlatego też serdecznie polecam zwrócić na to uwagę, szczególnie jeśli szykujecie potrawy na specjalną okazję na przykład na świąteczny stół.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 2 garści mixu sałat (rukola, szpinak, botwinka)
  • 200 g topinamburu (olej roślinny, płynny miód, sól)
  • 1 duże jabłko (sok z cytryny)
  • 1 duży ugotowany burak
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • olej z orzechów włoskich, sól, świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 50 g twardego sera podpuszczkowego dojrzewającego
  • 110 ml śmietanki 30%
  • świeżo mielony pieprz kolorowy

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 3 min. Wymaga pieczenia 25 min. Nie wymaga smażenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śmietankę podgrzewamy, a następnie dodajemy ser starty na tarce o małych oczkach oraz pieprz. Całość utrzymujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Topinambur szorujemy (nie obieramy) kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 1-2 mm). Umieszczamy je w misce, dodajemy 1-2 łyżeczki oleju, kilka kropli miodu oraz sól. Całość mieszamy najlepiej ręką po czym układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 25 minut, aż brzegi chipsów zaczną się ładnie rumienić.
  3. Jabłko ścieramy na szatkownicy i skrapiamy obficie sokiem z cytryny.
  4. Buraka kroimy w słupki.
  5. Orzechy siekamy.
  6. Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund, następnie odcedzamy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie skropione olejem listki sałat, buraki, chipsy z topinamburu, jabłka, żurawinę i orzechy. Całość polewamy przygotowanym sosem.

Brak komentarzy do "NIEMIECKA PRECYZJA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny