STUNINGOWANY PATISON

Wyśmienita, prosta i szybka w przygotowaniu sałatka kończąca akcję „ŚRÓDZIEMNOMORSKIE ŚRODY Z INDEX FOOD!”. Jej głównymi bohaterami jest tuńczyk oraz wysoko ceniony w kuchni śródziemnomorskiej patison, który zachwyca nie tylko ciekawym smakiem, ale i pięknym kolorem oraz niebanalnym kształtem. Zamarynowany komponuje się znakomicie również z pozostałymi składnikami sałatki tj. czarną fasolą, makaronem, pestkami słonecznika oraz szpinakiem. To bardzo pożywne, bogate w substancje odżywcze danie, które doskonale sprawdzi się jako samodzielny posiłek na obiad tudzież obiadokolację.

Bezmleczna Z rybą

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 6-7 łyżek oliwy (ze słoika z tuńczyka)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz

Wymaga Twojej pracy 20 min. Wymaga gotowania 73-75 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
  2. Odrywamy od szpinaku twarde łodyżki i po umyciu dobrze osuszamy.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z oliwą, w której znajdował się tuńczyk oraz doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.
  4. Wypłukaną i moczoną przez minimum 12 godzin fasolę, gotujemy w świeżej wodzie przez około 60 min. Pod koniec gotowania solimy.
  5. Patisony odcedzamy z zalewy, a następnie kroimy w plasterki.
  6. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  7. Liście szpinaku łączymy z makaronem, fasolą oraz połową ilości pestek słonecznika, delikatnie mieszamy z przygotowanym dressingiem, po czym wykładamy na półmisek/talerze. Następnie układamy naprzemiennie kawałki tuńczyka i plasterki patisonów, a całość posypujemy pozostałymi pestkami słonecznika.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki możecie wykorzystać czarną fasolę z puszki.
  • W tej sałatce wykorzystałam drobny makaron, ale równie dobrze możecie sięgnąć po większe kształty.
Sałatka z tuńczykiem, patisonem, czarną fasolą, pestkami słonecznika i szpinakiem.
Sałatka z tuńczykiem, patisonem, czarną fasolą, pestkami słonecznika i szpinakiem.

1 Komentarz do "STUNINGOWANY PATISON"

  • comment-avatar
    Barbara 2 listopada 2016 (12:25)

    Oryginalny przepis. Takiej sałatki z tuńczyka jeszcze nie jadłam.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny