Jeśli w krótkim czasie chcecie wyczarować oryginalną, a jednocześnie pożywną przekąskę, która zaskoczy swoim smakiem, a jednocześnie będzie można zaserwować ją w atrakcyjny sposób, to serdecznie polecam wypróbowanie tego przepisu. Tuńczyk, papryka i kukurydza to sprawdzone połączenie, które smakuje niemalże każdemu. Do tego nadające chrupkości i wzbogacające smak pestki słonecznika oraz kuskus, który nie tylko sprawia, że danie to staje się bardziej sycące, ale też scala wszystkie składniki i pozwala uformować na talerzu ciekawy kształt.
Oryginalnego i wyrafinowanego charakteru najdą natomiast sałatce kapary. Jako że mają bardzo intensywny, słony i lekko pikantny smak, to niewielka ich ilość sprawia, że danie nabiera zupełnie innego, niepowtarzalnego wymiaru. W naszym kraju nie cieszą się jeszcze zbyt dużą popularnością, choć są bardzo łatwo dostępne i dają w kuchni ogromne możliwości. Doskonale pasują nie tylko do ryb, ale również świetnie łączą się z mięsem, serami, pomidorami i makaronami oraz przyprawami charakterystycznymi dla kuchni śródziemnomorskiej tj. bazylią, oregano, czosnkiem, tymiankiem czy też estragonem, dzięki czemu doskonale uzupełniają ziołowe sosy sałatkowe. Co więcej, są niskokaloryczne, bogate w substancje odżywcze oraz mają szereg właściwości leczniczych. Zdecydowanie warto je mieć w swojej spiżarce, tak aby w każdej chwili jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki sprawić, że nasza sałatka stanie się niebanalną i wyszukaną kompozycją.
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki suchego kuskus
- 1 puszka kawałków tuńczyka w oleju (ok. 170 g)
- 2 łyżki kaparów w zalewie octowej OLE!
- 1 papryka ramiro
- 3/4 szklanki kukurydzy konserwowej
- 1/2 szklanki prażonych pestek słonecznika
- 1 opakowanie kiełków rzodkiewki
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3-4 łyżki oleju z puszki tuńczyka
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Kuskus wsypujemy do garnuszka, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
- Od papryki odcinamy końcówkę, wydrążamy z nasion i kroimy w drobną kosteczkę.
- Do garnuszka z kaszą wrzucamy kawałki tuńczyka, paprykę, kukurydzę, kapary oraz pestki słonecznika, dodajemy olej i oliwę oraz przyprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Całość dokładnie mieszamy, a następnie formujemy bryłę przy pomocy obręczy lub szklanki/filiżanki. Na koniec dekorujemy sałatkę kiełkami rzodkiewki.
DODATKOWE UWAGI:
- Do udekorowania sałatki, możecie użyć innych ulubionych kiełków.
- Zamiast pestek słonecznika możecie użyć pestek dyni lub ich mieszanki.
3 komentarze do "Czary mary... dorzucam KAPARY!"
Magda 14 listopada 2016 (22:26)
super składniki, a to podanie ! SUPER !!
Wieśka 11 listopada 2016 (19:04)
Zgadzam się z poprzednim komentarzem, muszę ją zrobić.
Żona-Wrona 2 listopada 2016 (13:47)
Rety, to chyba najpiękniejsza sałatka blogu. Zaraz zjem monitor!