Zaproponuj przepis na szybką w przygotowaniu i prostą w wykonaniu sałatkę dla niezapowiedzianych gości i wygraj zestaw smakowitych produktów marki OLE!
Wyobraźcie sobie, że za 20 minut w Waszym domu pojawią się niezapowiedziani goście. Na szczęście macie porządek, lodówka wcale nie świeci pustkami, a Wasza spiżarka zapełniona jest słoiczkami OLE! Zabawa polega na zaproponowaniu przepisu na prostą i szybką w wykonaniu sałatkę z wykorzystaniem co najmniej jednego produktu OLE! Zależy Wam też na pięknym podaniu, dlatego wraz z przepisem na sałatkę napiszcie lub dodajcie zdjęcie i pokażcie w jaki sposób zaserwowalibyście Wasze danie. Zachęcam Was również do zaproponowania jej zmyślnej nazwy – nie jest to jednak wymóg konieczny. Swoje pomysły wpisujcie w komentarzu poniżej.
Kliknijcie tutaj i zobaczcie, jaką sałatkę ja przygotowałabym dla swoich niezapowiedzianych gości.
Konkurs trwa do 15 listopada 2016 r. do godziny 24:00, a wyniki zostaną ogłoszone do 20 listopada 2016 r. Autor najciekawszej propozycji otrzyma zestaw 10 produktów marki OLE! Zobaczcie co wchodzi w skład zestawu.
Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.
Wyniki konkursu
Serdecznie dziękuję wszystkim za udział w konkursie. To był naprawdę niezwykle trudny wybór… Po długich wahaniach zdecydowałam, że nagroda powędruje do Justyny (komentarz z dnia 15 listopada 2016 | 20:05). Sałatka z suszonych pomidorów OLE!, rukoli, kaszy gryczanej i czosnku, to naprawdę szybkie i proste w przygotowaniu danie, które zaskoczyło mnie swoim niezwykle interesującym smakiem. Co więcej, sałatka bardzo ładnie się prezentuje, jest zdrowa i pożywna. Na pewno nie zawahałabym się jej podać swoim niezapowiedzianym gościom!
Gratulacje!
91 komentarzy do "KONKURS "Jadą goście? Postaw sałatkę na stOLE!" | KONKURS ZAKOŃCZONY"
Gosia 21 listopada 2016 (06:58)
Sałatka z Fasolą, Tymiankiem i Rozmarynem
Składniki:
fasola czerwona z puszki 130g
rozmaryn parę świeżych listków
tymianek parę świeżych listków
sól i pieprz do smaku
pomidorki koktajlowe ok. 10 sztuk
pomidory suszone ok. 4 sztuk
mięta suszona 1/2 łyżeczki
sałata masłowa ok. 100g
nasiona dyni 30g
dressing:
sok z 1/4 cytryny
musztarda 1 łyżka
oliwki 4-5 sztuk
oliwa 15g
pieprz do smaku
opcjonalnie podać z waflami ryżowymi
Wykonanie:
Wszystkie składniki na dressing mieszamy dokładnie (oliwki kroimy na mniejsze kawałki). Sałatę rozrywamy w rękach i mieszamy z pokrojonymi na pół pomidorkami, ziołami, fasolą.
Sałatkę posypujemy pestkami dyni i polewamy dressingiem.
Just a SALAD 21 listopada 2016 (08:06)
Bardzo dziękuję za ciekawy pomysł na sałatkę – niestety konkurs został już zakończony i rozstrzygnięty. Zapraszam jednak do udziału w kolejnych konkursach.
Kamila 18 listopada 2016 (16:15)
Farfalle-skomplikowane? Prościej się nie da!
Składniki:
-12 szt suszonych pomidorów w oleju z ziołami firmy OLE!
-500 g makaronu farfalle
-8 szt kaparów OLE!
-1/2 szklanki świeżego szpinaku
-2 opak sosu sałatkowego włoski Knorr
-1 szt czerwonej cebuli
-8 szt czarnych oliwek OLE!
– 30 g parmezanu
– 5 łyżek wody
-5 łyżek oliwy
Wykonanie:
1. Ugotować makaron we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzić i wystudzić.
2. Sosy Knorr wymieszać z wodą i oliwą.
3. Parmezan pokroić na cieniutkie plasterki. Pomidory oraz szpinak pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka.
4. Wszystko razem wymieszać,zalać sosem Knorr i wymieszać. Gotową sałatkę posypać parmezanem.
Nic prostszego, więc smacznego! Na pewno zaskoczysz taką sałatkę wszystkich gości 🙂
Just a SALAD 20 listopada 2016 (13:58)
Kamilo, Twoja propozycja jest bardzo ciekawa, ale niestety została dodana po terminie i nie mogę jej wziąć pod uwagę. Zapraszam Cię jednak do udziału w kolejnych konkursach!
Just a SALAD 16 listopada 2016 (09:55)
Dziękuję wszystkim za wspaniałe pomysły na sałatki dla niezapowiedzianych gości – wyniki opublikuję do końca tego tygodnia!
Niestety zgłoszenia, które zostały oddane po 15 listopada, nie będą mogły wziąć udziału w zabawie… ale nie martwcie się, już niebawem ruszy kolejny konkurs!
Karolina 16 listopada 2016 (09:27)
Sałatka z rzeżuchą i kaparami i oliwkami OLE
Składniki
4 liście Sałaty masłowej
1 garść rukoli
½ opakowania mozzarelli małe kulki
1/3 słoiczka pomidory suszone z kaparami i oliwkami
5 pomidorków koktajlowych
10 oliwek zielonych Ole
1 rzodkiewka
2 cebule czerwone
1/3 ogórka zielonego
½ papryczki chili czerwonej
1 Łyżka rzeżuchy
2 łyżki sosu vinegrette
1 gałązka bazylii świeżej
Sałatę, rukole myję. Układam na talerzu. Dodaję pokrojone suszone pomidory, kapary, oliwki zielone i czarne, ser mozzarella. Pomidorki koktajlowe kroję na pól, cebulę w piórka, ogórka w plastry, papryczkę chili na małe kawałki. Z drugiej cebuli czerwonej wycinam kwiatka, którego dekoruję bazylią listkami. Z rzodkiewki też robię kwiatka.Sałatkę polewam sosem vinegrette i posypuję rzeżuchą.
Just a SALAD 20 listopada 2016 (14:03)
Karolino, dziękuję za ciekawe zgłoszenie, ale niestety zostało dodane już po zakończeniu konkursu. Mam nadzieję, że weźmiesz udział w kolejnej zabawie.
Agnieszka 16 listopada 2016 (07:07)
Jest to sałatka, która powstała na szybko z tego co zazwyczaj mam w lodówce, warzyw u mnie dostatek. I za każdym razem może być inna i inaczej smakować.
Składniki :
Mix sałat:roszponka, lodowa,rukola
Cebula czerwona bądź dymka
Grillowana pierś z kurczaka lub gotowany kurczak z rosołu lub wędzony łosoś
Ser feta lub małe kulki mozzarelli lub ser twaróg
Kilka sztuk Pomidorów suszonych OLE
Garść Oliwek OLE
2 łyżeczki Kapary OLE
Garść pestek słonecznika lub dyni
Składniki sosów :
I t też mamy wybór w zależności co jest dostępne pod ręką.
Pierwszy sos
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów OLE
Łyżka Ocetu balsamicznego
Łyżeczka musztardy
Łyżeczka miodu
Sól, pieprz,zioła prowensalskie
Lub drugi sos
Składniki sosu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
Pęczek koperku posiekany drobno
Sól, pieprz
Przygotowanie :
Do dużej miski wrzuć porwaną sałatę, cebulę pokrojoną w piórka, pokrojone mięso bądź rybę,pokrojony w dużą kostkę ser, pokrojone w paski suszone pomidory OLE. Wrzucamy całe oliwki OLE i Kapary OLE. Na koniec dodajemy pestki słonecznika bądź dyni.
Składniki sosów mieszamy razem i polewamy sałatkę.
Smacznego 😉
Agnieszka 16 listopada 2016 (07:08)
Sałatka “na winie” 🙂
Taką ma nazwę
Agnieszka 16 listopada 2016 (06:57)
Sałatka “na winie” 🙂 :
Jest to sałatka, która powstała na szybko z tego co zazwyczaj mam w lodówce, warzyw u mnie dostatek. I za każdym razem może być inna i inaczej smakować.
Składniki :
Mix sałat:roszponka, lodowa,rukola
Cebula czerwona bądź dymka
Grillowana pierś z kurczaka lub gotowany kurczak z rosołu lub wędzony łosoś
Ser feta lub małe kulki mozzarelli lub ser twaróg
Kilka sztuk Pomidorów suszonych OLE
Garść Oliwek OLE
2 łyżeczki Kapary OLE
Garść pestek słonecznika lub dyni
Składniki sosów :
I t też mamy wybór w zależności co jest dostępne pod ręką.
Pierwszy sos
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów OLE
Łyżka Ocetu balsamicznego
Łyżeczka musztardy
Łyżeczka miodu
Sól, pieprz,zioła prowensalskie
Lub drugi sos
Składniki sosu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
Pęczek koperku posiekany drobno
Sól, pieprz
Przygotowanie :
Do dużej miski wrzuć porwaną sałatę, cebulę pokrojoną w piórka, pokrojone mięso bądź rybę,pokrojony w dużą kostkę ser, pokrojone w paski suszone pomidory OLE. Wrzucamy całe oliwki OLE i Kapary OLE. Na koniec dodajemy pestki słonecznika bądź dyni.
Składniki sosów mieszamy razem i polewamy sałatkę.
Smacznego 😉
Just a SALAD 20 listopada 2016 (14:02)
Agnieszko, Twoje sałatki są również bardzo smakowite, ale zostały dodane po upływie terminu i nie mogą wziąć udziału w zabawie. Mam nadzieję, że weźmiesz udział w kolejnym konkursie:)
Paulina 15 listopada 2016 (23:58)
Składniki sałatka:
– 1 puszka kukurydzy,
– 1 puszka ananasa,
– 1 puszka tuńczyka,
– 1/2 słoika kaparów Ole,
– orzechy,
– słonecznik
– starty parmezan
Składniki sos:
– 1/2 jogurtu greckiego,
– 4 łyżki soku z ananasa,
– 2 łyżki musztardy,
– 2-3 ząbki czosnku,
– chili,
– sól,
– pieprz.
Ananasa kroje w kostkę, tuńczyka odcedzam, orzechy i słonecznik prażę. Łącze ananasa, tuńczyka, kukurydzę i kapary. Z podanych składników do sosu przygotowuję sos i polewamy nim sałatkę. Podaje przypruszoną parmezanem i prażonym słonecznikiem oraz orzechami w miseczkach, ponieważ sałatka jest dość mokra
Katarzyna 15 listopada 2016 (23:35)
Moc zieleni
Mój przepis na prostą, szybką, a zarazem tanią studencką sałatkę.
1 brokuł
2 pomidory
3 jajka
jogurt naturalny
czosnek
kapary marki Ole !
Brokuła gotujemy w osolonej wodzie, następnie rwiemy po studencku na kawałki. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dzielimy w ćwiartki. Czosnek wyciskamy. I układamy warstwami na studenckim talerzu. Najpierw brokuł na niego pomidory, jajka wszystko polewamy jogurtem naturalnym posypujemy kaparami i czosnkiem, trochę soli, pieprzu i Ole ! Gotowe. Proste, smaczne efektywne. Wygląda przepięknie w przeźroczystej misce ukazującej warstwy.
Krzysztof 15 listopada 2016 (22:16)
Sałatka a’la tort
pieczarki układamy w tortownicy kapeluszami w dół, całość posypujemy natką pietruszki drobno posiekaną, nastepnie ziemniaki skrojone w kostkę, całośc smarujemy majonezem…nastepnie filet drobiowy pokrojony w kostkę i usmazony badź grillowany…majonez, marchewka w kostkę pokrojona oraz ogorek kiszony badź konsrwoey…majonez, ser typu gouda na sam koniec przetarty przez tarkę o grubym oczku.
Nulek 15 listopada 2016 (21:38)
WIOSENNA NATURA WŁOSKIEGO KURA
czyli sałatka na jesienny spadek formy
Kurczak z pary, trzy sałaty,
czerwonej cebuli zapas,
warto też za pomidora
suszonego tutaj złapać,
dorzucić do puli sporo
włoskich orzechów, migdały
uprażone też by w miksie
tym się wiosennym przydały,
ciut suszonej żurawiny,
sól, pieprz, curry, imbir (pycha!)…
Ale żeby każdy łasuch
z zachwytu nad michą wzdychał,
pamiętajcie o dressingu
z oleju rzepakowego,
miodu, ziół oraz miłości.
Nie trzeba więcej do tego!
Składniki:
ulubiona sałata – u mnie 3 rodzaje
kilka plastrów zgrillowanego kurczaka np. z obiadu dnia poprzedniego
1-2 czerwone cebule
1/2 słoiczka pomidorów suszonych OLE!
garść orzechów włoskich
garść prażonych migdałów
garść suszonej żurawiny
przyprawy: sól, pieprz, curry, imbir
No i dressing:
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów OLE! (żeby się nie zmarnował)
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka miodu naturalnego
przyprawy: sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano
Składniki na sałatkę siekamy/kroimy – jak lubimy.
Sałatę rwiemy, bo krojona to już nie to samo…
Przyprawiamy i odstawiamy – niech się przegryzie.
Składniki dressingu mieszamy w shakerze.
Przed podaniem sałatkę skrapiamy dressingiem i zachwycamy się zieleniną z boskimi dodatkami i cudownym posmakiem natury!
Barbara 15 listopada 2016 (21:28)
Bardzo proszę, przepis na pyszna, prostą i szybka sałatkę.
Składniki:
1 mix salat
1 mały słoiczek oliwek ole
1 mały słoiczek suszonych pomidorów ole
1 opakowanie sera feta
1 puszka tuńczyka
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
Wykonanie najprostsze z możliwych:
Wszystkie składniki odsączyć (w razie konieczności), wrzucić do dużej miski i wymieszać. Poprószyć bazylią i oregano. Odrobina oliwy i wszystko wymieszać.
Sałatka jest pyszna. POLECAM!
Magda 15 listopada 2016 (21:15)
Sałatka pod tytułem “Coś innego”. Dlaczego tak? Po jej spróbowaniu, pierwsze słowa każdego kto jej spróbuje brzmią: “Hmmm.. Coś innego… Pyszne!”
Składniki:
1 opakowanie mixu sałat z rukolą lub roszponką
1 słoiczek suszonych pomidorów OLE!
1 podwójna pierś z kurczaka
2 garści słonecznika
1 opakowanie sera gorgonzola
sos:
2 łyżki miodu
pół cytryny
1 łyżka musztardy
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności kroimy kurczaka w kostkę, do miseczki z kurczakiem dodajemy 2 łyżeczki musztardy, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni.
Do dużej miski wrzucamy mix sałat, dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, ser gorgonzolę, usmażonego kurczaka oraz słonecznik. Tak przygotowaną sałatkę polewamy sosem miodowo-musztardowym (miód, musztardę i cytrynę mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji).
Przygotowanie sałatki zajmuje mniej niż 30 minut, tak więc zdążymy w przypadku niespodziewanej wizyty:)
Magda 15 listopada 2016 (20:34)
Sałatka z sosem 1000 i jednej wysp
składniki:
ogórek zielony – 1 szt
pomidory – 2 szt
oliwki czarne krojone OLE – 1/2 słoika
słonecznik łuskany – 2 łyżki
sałata lodowa – 1/2 główki
mięsko jakie mamy aktualnie w lodówce np. pierś z kurczaka w panierce, smażona, wędlina – ok 200 g
sos :
jogurt naturalny – 3 łyżki
majonez – 1 łyżka
ketchup – 1 łyżka
ocet winny – 1 łyżeczka
sól i pieprz – do smaku
papryka czerwona ostra i słodka – 1/2 łyżeczki.
Pomidory i ogórki myjemy, kroimy w kostkę. Sałatę rwiemy i dodajemy do warzyw. Mięsko kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos – wszystkie składniki łączymy ze sobą. Sosem polewamy sałatkę i posypujemy słonecznikiem.
Magda 15 listopada 2016 (20:16)
Zakręcona sałatka
składniki :
makaron świderki – 2 szkl
oliwki czarne krojone OLE – 1/2 słoika
fasola czerwona – 1 puszka
kukurydza konserwowa – 1 puszka
ogórek konserwowy – 4 szt
cebula marynowana 6 szt
ulubiona szynka – 200 g
majonez – 1 łyżka
pieprz i sól do smaku
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ogórki i szynkę kroimy w kostkę. Cebulkę na mniejsze części. Wszystkie składniki razem mieszamy. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku. 20 minut i gotowe, tylko czekać na głodnych gości 😉
Mikołaj 15 listopada 2016 (20:08)
Sałatka z brokuła, pomidorów i jajek – składniki:
3 jajka
1 brokuł średniej wielkości
3 pomidory średniej wielkości
sól
pieprz z młynka do smaku
majonez lub sos majonezowy
słoik oliwek Ole
Słoik pieczrek Ole
sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, brokuł gotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru i kwasku cytrynowego(te dodatki zapobiegają rozsypce koszyczków brokułu) do miękkości. Po wystudzeniu składników, kroić brokuł na małe cząstki, jajka na ćwiartki, pomidory na ósemki. Układać na półmisku kolejno brokuł, jajko, pomidor OLIWKI Pieczarki pokrojone. Ułożoną jedną warstwę przyprawić solą i pieprzem, polać majonezem. Układać dalej kolejne warstwy, do wyczerpania składników. Całość wstawić do chłodnego miejsca na 5 min . Można udekorować listkami pietruszki. Sałatka smakuje z chudą wędliną i ciemnym chlebem. Stanowi również ciekawy element dekoracyjny na przyjęciach.
Justyna 15 listopada 2016 (20:05)
Mój absolutny HIT – prosta, szybka, tania i naprawdę przesmaczna!
Kasza gryczana (najlepiej resztka z wczorajszego obiadu), opakowanie rukoli, kilka suszonych pomidorów OLE, ząbek czosnku 🙂
I to wszystko… cztery produkty, a efekt powalający! Pomidory kroimy w paski, rukolę tniemy na nieco mniejsze kawałki (albo i nie, jak nie mamy nawet tyle czasu), kaszę studzimy (jeśli jest świeżo ugotowana), a czosnek drobno siekamy lub przepuszczamy przez praskę – wszystko razem mieszamy i siadamy na kanapie w oczekiwaniu na gości, bo jeszcze tyle czasu mamy ???
Agnieszka 15 listopada 2016 (19:02)
1 sałata lodowa
papryka (żółta i czerwona)
1 ogórek
pęczek rzodkiewek
pierś z kurczaka
pestki słonecznika
pomidory suszone firmy Ole
Przygotowanie:
pierś z kurczaka pokroić w plastry o grubości 1,5 cm oprószyć pieprzem i solą i usmażyć na patelni na łyżce oleju
sałatę pokroić w dużą kostkę, resztę warzyw w paseczki
pomidory suszone pokroić w paseczki
słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Wszystkie składniki wymieszać, polać oliwą z suszonych pomidorów a na koniec posypać uprażony słonecznik.
smacznego
Kasia 15 listopada 2016 (18:57)
Sałatka z kurczakiem ,suszonymi pomidorami i kaparami 😉
2 PORCJE
1/4 lub 1/3 główki sałaty lodowej
garstka roszponki
5 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
4 łyżki pestek dyni
100 g sera feta
1 zielona papryczka chili
3 dymki (białe części) lub 2 młode cebulki
5 kapar
WINEGRET:
5 łyżek oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
1,5 łyżki soku z limonki
1 łyżka syropu z agawy lub klonowego lub płynnego miodu
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Sałatę opłukać i osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć do salaterek razem z opłukaną roszponką. Doprawić solą i pieprzem.
Pomidory suszone wyjąć z zalewy i pokroić na cienkie paseczki, fetę pokroić w kosteczkę, chili oraz białe i jasnozielone części dymki na cienkie plasterki, wszystko dodać do sałatki.
Posypać pestkami dyni i polać winegretem: olej z suszonych pomidorów (można zebrać z dna słoika suszone zioła) wymieszać w miseczce z sokiem z limonki, syropem lub miodem i doprawić solą oraz pieprzem. Polać po sałatce.
Kasia 15 listopada 2016 (18:50)
Robię ją często i modyfikuję skład. Zależy co aktualnie jest w lodówce. Czarnuszka jest zawsze obowiązkową przyprawą.
Szybka sałatka z oliwkami i czarnuszką
Składniki
4 małe ogórki świeże
2 średnie pomidory
8 małych marynowanych czosnków
1 duży ogórek kiszony
2 jajka
ok. 10 szt. oliwek czarnych
100-120 g sera feta
1 łyżka majonezu
Przyprawy:
pieprz, przyprawa włoska – do smaku
czarnuszka (ok. 1/3 łyżeczki),
ewentualnie przyprawa włoska, w której skład wchodzi czarnuszka – ok. 2 łyżki
Sposób przygotowania
1.
Ogórki i pomidory oraz ser feta pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w talarki. Jajka ugotować, wystudzić i pokroić w ósemki.
2.
Dodać majonez oraz przyprawy. Delikatnie wymieszać. SMACZNEGO
Marta K. 15 listopada 2016 (16:09)
Szybka sałatka do chrupania.
Składniki:
mix sałat- co kto lubi, ja polecam szpinak, roszponkę, rukole i sałatę karbowaną
kawałki kurczak lub krewetki (bez ogonków) podsmażone w ulubionych przyprawach,
zielony ogórek i jego garniturek, koleżanka ogórka- czerwona cebulka,
suszone pomidory (mogą być w oleju z ziołami),
ser feta w kostkach (można kupić lub pokroić 😉 )
oliwki (uwielbiam. pychota, można jeść bez sałatki), pomidorki koktajlowe (mogą być w połóweczkach- trik jak szybko je przekroić? wystarczy obrócić talerz do góry dnem, nasypać pomidorków, przytrzymać drugim talerzem i ciąć pomiędzy- zaoszczędzone minuty!),
prażone ziarna- polecam słonecznik oraz sezam.
Szybki sos- jogurt, miód, cytryna, sól pieprz jak ktoś chce.
Proponuję podać w duuuuużej misce bo znika błyskawicznie.
Kasia Asia 15 listopada 2016 (19:09)
Sałatka na piątkę (czas: do 5 minut)
1)baby szpinak
2)Ole! pomidory suszone
3)kuleczki mozzarelli
4)świeża bazylia
5)sól, pieprz do smaku
1 – otworzyć opakowania umytego szpinaku baby oraz kuleczek mozzarella i wrzucić do miski
2- pokroić pomidory Ole! suszone, wrzucić do miski
3- urwać listki świeżej bazylii w ilości dowolnej, umyć i wrzucić do miski
4- doprawić solą i pieprzem do smaku
5- wyłożyć miskę na stół i słuchać zachwytu gości
5 składników, 5 kroków, 5 minut, 5 z zarządzania czasem, 5 za smak sałatki 🙂
ANNA 15 listopada 2016 (23:24)
Sałatka z suszonymi pomidorami. 200 g ugotowane makaronu ja używam pióra.1 pierś z kurczaka doprawiona vegeta i podsmazona na oleju z pomidorów suszonych. I op pomidorów suszonych Olę plastry. 100 g uprazonych pestek słonecznika. Majonez, ketchup. Wszystkie składniki połączyć. Smaczna na ciepło i zimno oraz wyjątkowa w podróży. Smacznego
Paulina 15 listopada 2016 (15:53)
Sałatka z rukolą, żurawiną i suszonymi pomidorami 🙂
Składniki:
-paczka rukoli ok 300g
-pomidory suszone z żurawiną OLE
-pasta z pomidorów OLE
-ser typu feta bądź bałkan
-słonecznik
-grzanki
Przygotowanie:
Rukolę podrzeć na kawałki, dodać pokrojone pomidory OLE i pastę OLE, dodać serek pokrojony w kostkę. Słonecznik uprażyć. Dodać do sałatki. Wszystko polać odrobinę olejem od pomidorów OLE. Wymieszać. Posypać grzankami 🙂
Katarzyna 15 listopada 2016 (15:34)
Składniki:
100 g białego ryżu (waga przed ugotowaniem),
50 g dzikiego ryżu (waga przed ugotowaniem),
80 g rodzynków,
100 g marynowanych cebulek,
pęczek szczypiorku,
1 łyżka majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
1 opakowanie wędliny sojowej z papryką,
sól pieprz.
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsączamy z wody, wrzucamy do miski.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odsączamy.
Cebulki odsączamy z zalewy, każdą przekrajamy na pół.
Szczypiorek siekamy. Wędlinę kroimy w paski.
Majonez mieszamy z jogurtem, solą i pieprzem.
Szczypiorek, cebulki, rodzynki i wędlinę dodajemy do ryżu. Polewamy sosem jogurtowo-majonezowym, mieszamy.
Gotowe! 🙂
Ada 15 listopada 2016 (15:17)
Mega prosta, zdrowa a przede wszystkim pyszna
Tuńczyk w oleju, kapary Ole grubo mielony pieprz Podajemy na liściach sałaty lub zytnim chlebie Prosty czysty smak
Iwona 15 listopada 2016 (13:57)
Jest to przepis na najszybszą i jednocześnie najsmaczniejszą sałatkę. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt piorunujący :)))
Składniki:
ugotowana pierś z kurczaka
puszka kukurydzy
marynowany czosnek OLE
majonez
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś kroimy w kostkę, dodajemy do niej odsączoną kukurydzę z puszki i marynowany czosnek ze słoika (może być w całości lub przekrojony na pół). Do tego majonez, pieprz i sól do smaku. Mieszamy i podajemy 🙂 Nie znam nikogo kto nie lubi tej sałatki Polecam!!!
Dominika 15 listopada 2016 (13:56)
Zielono mi!
Składniki:
– pół puszki ciecierzycy
– 3 mini filety z kurczaka (część wewnętrzna fileta)
– 3 plastry szynki parmeńskiej
– pół małej cukinii
– zielone oliwki ‘Ole’
– kilka pomidorków koktajlowych
– 3 plastry sera feta
– ulubione przyprawy (ja uzylam papryke wedzona, chilli, kurkume, sol i pieprz)
– ćwiartka cytryny
– rzeżucha
Przygotowanie:
Kurczaka lekko rozbijamy i doprawiamy wedle uznania, zawijamy w szynkę parmeńską i smażymy na patelni po kilka minut z każdej strony. Dzięki szynce kurczak pozostanie soczysty w środku. Cukinie kroimy w plastry (ułatwienie stanowi obieraczka do warzyw!) i wrzucamy na patelnie, na której rozgrzaliśmy kilka kropel oliwy, smażymy 2 minuty. Fetę kroimy w kostkę, pomidory na połówki. Gotowe roladki z kurczaka kroimy. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy rzeżuchą. Rzeżuchę można zastąpić natką pietruszki. Danie szybkie i pyszne, idealnie nadaje sie do także lunchboxu 🙂
kamila 15 listopada 2016 (13:47)
To bardzo proste i szybki. możemy użyć: sałaty ;lub kaszy gryczanej do tego kurczak z patelni grillowej z przyprawami jakie lubimy, marynowany czosnek, marynowane cebulki, marynowane pieczarki, oliwki, ogóreczki konserwowe, kukurydza taka mini ze słoiczka (najlepiej słoiczek “Party mix”), można też dodać pokrojone suszone pomidory w oleju ale to wedle uznania posypujemy czarnuszką, czarnym i białym sezamem, pestki dyni i do smaku polewamy oliwą z oliwek z ziołami. Pyszota!!! A jakie zdrowe!!!!
Natalia 15 listopada 2016 (12:52)
Świetnym sposobem na szybką sałatkę jest przepis, jaki miałam okazję przetestować w kryzysowej sytuacji. Niezapowiedziani goście: ciocia, która zawsze krytykuje i wujek, który je tylko smalec i golonkę. Miałam w domu mix sałat, kupiony kilka dni wcześniej (gdyby nie goście pewnie by się zmarnował) mozarellę, lekko napoczętą:) i suszone pomidory ole (moja siostra zjada je słoikami). Sezon był letni, to w szklarni były pomidory i ogórki, jakiś koperek, trochę pietruszki. Zmieszałąm wszystko razem, dodałąm oliwy z oliwek i przypraw do smaku. Zajęło to pięć minut a wujek z ciocią albo byli niezwykle głodni albo naprawdę im smakowało bo zjedli wszystko i nawet pochwalili. Wtedy jej nie spróbowałam ale później powtórzyłam i mogę potwierdzić, że smaczna.
Laura 15 listopada 2016 (12:43)
LIŚĆ Z SAŁATKĄ
Jako, że mam tylko 20 minut zatem zabieram się najszybsze składniki i tworze piękną sałatkę.
Składniki:
– ½ szklanki Kaszy kuskus
– 1 pierś kurczaka
– 1 główka sałaty lodowej
– ½ szklanki kukurydzy
– 2 łyżki Kaparów
– 1 Gruszka
– 3-4 plastrów Sera pleśniowego ( u mnie ser Blue)
– Garść orzechów włoskich
– Sól, pieprz
– Sos: 1 łyżka musztardy z gorczycą, 2 łyżki miodu płynnego, 3 łyżki oliwy z oliwek
Kuskus zalewam wodą, ponad poziom kaszy i przykrywam. Kurczaka opruszam solą i pieprzem i smażę na patelni na wolnym ogniu pod przykryciem. W tym czasie ściągam kilka listków sałaty nie rozrywając ich (posłużą mi jako miska na sałatkę) W misce umieszczam ¼ pozostałej główki sałaty posiekanej na mniejsze kawałki, kukurydze, kapary i napęczniałą kaszę kuskus. Wszystko razem mieszam i przekładam do liści sałaty wcześniej przygotowanych. Na wierz kroję obraną gruszkę i kurczaka w plastry, następnie ser pleśniowy i posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Całość polewam sosem z mieszanki musztardy, miodu i oliwy z oliwek.
Pyszna, szybka, zdrowa i efektowna sałatka.
Polecam dla każdego niespodziewanego gościa w naszym domu 🙂
Piort 15 listopada 2016 (11:50)
Sałatka na ciepło
2 cukinie, suszone pomidory w paskach z oleju z ziołami Ole, mozzarella, kapary Ole, czosnek chilli z oleju Ole, kapary Ole.
Cukinie pokroić w drobną kostkę, podsmażać na oleju z suszonych pomidorów przez ok. 10 min. Dodać suszone pomidory, kapary, przekrojony na pół czosnek, wymieszać. Na koniec dodać pokrojoną mozzarellę. Wymieszać i przełożyć na talerze. Mniami
Magdalena 15 listopada 2016 (11:49)
POLE NA STOLE!
Makaron wyglądający jak ryż (nie makaron ryżowy;)), ogórek, pomidor, papryka, por, rzodkiewka, oliwki Ole, z odrobina jogurtu, majonezu, czosnku, przypraw.
Do tego koniecznie grzanki z pastą z suszonych pomidorów Ole!
Podajemy na mieszance sałat lub bez, dowolność dozwolona!
Smacznego!
Kasia 15 listopada 2016 (11:38)
Mega szybka sałatka z makaronu ryżowego
Opakowanie makaronu ryżowego, suszone pomidory Ole, oliwki Ole, Kapary Ole, pasta pomidorowa z czosnkiem Ole. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 minuty po tym czasie przelewamy go zimną wodą. Do makaronu dodajemy pokrojone suszone pomidory, oliwki i pastę pomidorową, wszytsko mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Marta 15 listopada 2016 (11:27)
to szybka a zarazem elegancka sałatka:
jako bazę potrzeba na nią : małą główkę sałaty lodowej, kilka pomidorów koktajlowych, kulkę bazylii, świeżą bazylię- jako sos kilka kropel octu cytrynowego z a na koniec to co buduje smak i dodaje szyku:
pół słoiczka suszonych pomidorów i kaparów 🙂
posypać można uprażonymi ziarnami i podawać! najlepiej w dużej, brązowej misie babci ,która cudownie podkreśla kolory produktów i jest wystarczająco duża, żeby zmieścić wszystkie dokładki,o które pytać będą goście 😉
kula (125 g) mozzarelli
Ocet cytrynowy KAMIS
agnieszka 15 listopada 2016 (11:11)
Szybka sałatka Ala caprese z tortellini
-pół opakowania tortellini,
-1 słoiczek oliwek Ole
– 10 pomidorków koktajlowych
-rukola
– 20dag szynki
– 1 kulka mozarelli
-trochę oleju
Tortellini gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, w międzyczasie przygotowujemy składniki “zimne”: pomidorki kroimi w ćwiartki, oliwki w plasterki, mozarellę w kosteczkę. Wrzucamy do miski z rukola i mieszamy. Gdy makaron jeszcze nam się gotuje czas na szynkę – kroimy ją w paseczki i podsmażamy na oleju. Gdy tortellini się ugotuje przelewamy raz chłodną wodą, dodajemy do miski z zimnymi składnikami i dodajemy szynkę z olejem. Wszystko przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i mieszamy. Sałatka jest gotowa do podania i smakuje zarowno na ciepło jak i na zimno 🙂
PaulinaC 15 listopada 2016 (11:00)
2 duże buraki,pokrojone w kostkę (wcześniej upieczone 0,5h w 220 stopniach C)
1 awokado pokrojone w kostkę
oliwki OLE! przekrojone na pół
ulubiona sałata
łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki ulubionych pestek np. dynii albo słonecznika
sól, pieprz
opcjonalnie szczypiorek
Łączymy wszystkie składniki. Smacznego!
Sylwia 15 listopada 2016 (10:56)
Jeszcze ja! Jeszcze ja! Wiem, że konkurs kończy się lada chwila, ale muszę jeszcze podzielić się moim przepisem!
Składniki: pomidory suszone Ole, oliwki Ole, ser mozarella, ser feta, pomidory świeże malinowe, wędlina z piersi kurczaka, oliwa z oliwek, czosnek.
Wykonanie: Pomidory malinowe obieram ze skórki, suszone odsączam ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju, ser mozarella kroję w paski, wędlinę również, a fetę w kostkę. Na podłużnym płaskim naczyniu układam kolejno plasterki pomidorów świeżych, mozarellę, pomidorki suszone Ole, wędlinę i tak na przemian do wyczerpania składników. Na wierzchu układam oliwki i ser feta. Oliwę mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polewam równomiernie całą sałatkę.
VOILA gotowe 😉 Smacznego
Joanna 15 listopada 2016 (10:35)
Żytni makaron,ser żółty,słoik kaparów Ole,sloik suszonych pomidorów Ole,świeży szpinak,oliwa,sól,pieprz-ugotowany makaron wymieszać z pozostałymi składnikami i przepyszna sałatka gotowa 🙂
Paulina 15 listopada 2016 (09:52)
Szybka i prosta sałatka w niecałe 20minut. Potrzebujemy : makaron kokardki,słoik suszonych pomidorów, mały słoik kaparów, pierś z kurczaka i słonecznik. Gotujemy makaron al Dante,smażymy pierś kurczaka z przyprawą gyros, podsmażamy słonecznik. Kroimy pomidory w kostkę i wszystko wraz z kaparami mieszamy w misce. Pyszne tanie i szybkie, bez kombinacji.
Magda 14 listopada 2016 (20:42)
ZE WSCHODNIM AKCENTEM
składniki:
ryż – 1 woreczek
kukurydza – 1/2 puszki
suszone pomidory OLE!- 5 szt
oliwki czarne krojone OLE- ok 2 łyżki
cebulka marynowana OLE- ok 5 szt
papryka czerwona – 1 szt
majonez- 2 łyżki
sól i pieprz – do smaku
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Paprykę kroimy w kostkę, podobnie cebulkę i suszone pomidory. Wszystkie składniki razem mieszamy. Dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem. Ole! sałatka gotowa 😉
Karolina 14 listopada 2016 (03:40)
Składniki:
1. sałata lodowa,
2. pomidory lub pomidorki koktajlowe
3.czerwona cebula
4. oliwki,
5. czosnek
6. żółty ser,
7 śmietana lub jogurt naturalny,
8. przyprawy
Sposób przygotowania:
Liście sałaty lodowej rozdrabniamy. Dodajemy pomidorki koktajlowe lub pokrojone pomidory. Czerwoną cebulę kroimy w krążki, oliwki przekrojone na pół, czosnek w drobną kosteczkę, żółty ser tarty dodajemy do sałatki. Wszystko razem mieszamy. Polewamy śmietaną lub jogurtem naturalnym. Solimy, pieprzymy i jeszcze raz mieszamy.
Magda 13 listopada 2016 (20:50)
Odmieniony gyros
składniki:
– pierś z kurczaka – 1 szt
– przyprawa do gyrosa – 3 łyżki
– kapusta pekińska – 1/2 szt
– suszone pomidory OLE ! – 1/2 szt
– papryka czerwona – 1/2 szt
– majonez – 1 łyżka
– sól, pieprz – do smaku
– olej – 2 łyżki
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawie do gyrosa. Rozgrzewamy olej i smażymy mięso do chrupkości. Kapustę kroimy drobno. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku.
Dominika 12 listopada 2016 (21:40)
Miętowo-cytrynowe Ole !
Szybka bomba witaminowa o zaskakującym połączeniu smaków 🙂
– mix sałat ( dowolnie według uznania)
-garść pomidorków cherry
-ogórek zielony
– mala papryka
– oliwki Ole
– jogurt naturalny
-cytryna
-garść mięty
-garść kiełków np brokułowych
-cukier, sól, pieprz
Pomidorki opłukać, przeciąć na pół lub ćwiartki. Ogórek opłukać pociąć w paseczki. Paprykę opłukać pociąć w półkola. Oliwki pokroić w drobną kosteczkę lub półkola- jak kto woli 🙂 Miętę umyć i posiekać. Kiełki opłukać. Cytrynę sparzyć, dokładnie osuszyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Połączyć jogurt, miętę, skórkę i sok z cytryny. Doprawić cukrem, solą oraz pieprzem.
Na talerz wyłożyć sałatę ,oliwki, pomidorki, ogórek , paprykę . Polać sosem jogurtowym. Udekorować kiełkami.
Przepyszna, zaskakująca nietypowym smakiem i ekspresowa w przygotowaniu sałatka, która zachwyci każdego 🙂
Magda 12 listopada 2016 (20:38)
Sałatka: Znajoma
– filet z kurczaka – 1 szt
– olej – 2 łyżki
– suszone pomidory OLE! – 4 szt
– ryż – 1 woreczek
– ogórek zielony – 1/2 szt [szklarniowy]
– papryka czerwona – 1/2 szt
– majonez – 1 łyżka
– sól i pieprz – do smaku
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Fileta kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie robimy z papryką czerwoną i suszonymi pomidorami. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku.
Magda 12 listopada 2016 (20:30)
Sałątka: Kaszubsko – włoski romans 😉
Składniki:
– filety śledziowe – 3 szt [najlepiej kwaśne]
– suszone pomidory OLE! – 1/2 słoika
– cebulka marynowana OLE! – 5 szt
– cebula czerwona – 1//2 szt
– ogórek konserwowy – 2 szt
– seler konserwowy – 1 słoiczek [200 ml]
– majonez – 1 łyżka
– sól i pieprz do smaku
Śledzie kroimy w drobną kostkę. Podobnie robimy z ogórkiem, suszonymi pomidorami, cebulą czerwoną i marynowaną. Selera odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki ze sobą łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku.
Magda 12 listopada 2016 (20:22)
WKRĘCONA PIECZARKA
Składniki:
– kapusta pekińska – 1 szt
– filet z kurczaka – 1 szt
– przyprawa gyros – 2 łyżeczki
– olej – 2 łyżki
– pieczarki OLE! – 1/2 opakowania
– kukurydza konserwowa – 3 łyżki
– ogórek zielony – 1 szt
– cebula czerwona – 1 szt
– ser feta – 1/2 kostki
– jogurt naturalny – 3 łyżki
– majonez – 2 łyżki
– sól i pieprz – do smaku
Kapustę pekińską kroimy na drobno. Dodajemy szczyptę soli i odstawiamy. Fileta z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z obu stron. Pieczarki kroimy w kostkę, podobnie ogórka i cebulę. Warstwami układamy sałatkę: kapusta pekińska, cebula, pieczarki, kukurydza, ogórek, kurczak, kapusta pekińska. Przygotowujemy sos: majonez łączymy z jogurtem i rozdrobnioną fetą, doprawiamy. Polewamy sosem wierzch sałatki.
Magda 12 listopada 2016 (20:23)
propozycja podania : WKRĘCONEJ PIECZARKI
Sandra 12 listopada 2016 (20:07)
Pieczarki z szpinakiem i suszonymi pomidorami
Ekspresowa sałatka na ciepło z kilku nieskomplikowanych skłądników.
Składniki:
400g małych pieczarek
3 duże garście świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
duża biała cebula
łyżka oliwy z oliwek
łyżka masła
sól, czarnym pieprz
½ słoika suszonych pomidorów w oliwie
2-3 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Cebulę siekamy w pół plasterki a czosnek w cieniutkie plasterki, szklimy na tłuszczu. Pieczarki kroimy na pół i podsmażamy z cebulką. Skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy aż grzyby się zarumienią. Dodajemy solidna porcję świeżego, umytego szpinaku i podsmażamy jeszcze chwilę aż szpinak zmięknie ale pozostanie jędrny. Solimy i pieprzymy do smaku.
Sandra 12 listopada 2016 (20:03)
Sałatka z tuńczykiem i oliwkami
To chyba najszybsza i najłatwiejsza sałatka świata…. a jej smak jest doskonały. Można ją także z powiedzeniem jeść jako pastę tuńczykową do pieczywa. Pychota!
Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
puszka kukurydzy lub 1 kolba
około 20 ciemnych oliwek
2 małe czerwone cebule
3 łyżki majonezu
sól, czarny pieprz
opcjonalnie: 50g startego żółtego sera
szczypiorek
Sposób wykonania:
Tuńczyka i kukurydze odsączyć z zalewy. Cebulę posiekać w drobną kostkę, oliwki przekroić na pół lub w plasterki. Połączyć składniki. Dodać majonez. Doprawić do smaku, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać również starty żółty ser i szczypiorek.
karolina 12 listopada 2016 (15:11)
polecam moja sałatke :piers z kurczaka 1/2 kg(upieczony na pataleni delitaknie przyprawiony ziołami prowansalskimi, 1 banan , 5 mandarynek,odrobina curry, ananas z puszki kilka plastrów, mozna dodac cynamon, idealna sałatka na słodko na swieta Bozego Narodzenia,wszystkie składniki oczywiscie kroimy w kostke lub plastry mieszamy ze soba dodajemy curry i cynamon troche pieprzu i łyzek majonezu dodatkowo jogurtu smacznego
Daria 12 listopada 2016 (13:43)
Sałatka gyros
Kapusta pekińska,pomidorki,ogórek świeży,ogórek konserwowy,cebula biała i czerwona ,papryka czerwona i żółta,kukurydza,pierś z kurczaczka podsmażona sos majonez z keczupem sól i pieprz do smaku.
Daria 12 listopada 2016 (13:38)
Sałatka z sałatą lodową ,szynką i jajkiem…
Sałata lodowa , szynka drobiowa ,jajko na twardo,ogórek zielony,papryka czerwona,pomidor malinowy ,szczypior,bazylia ,oliwa,pieprz cytrynowy,sól,pieprz do smaku.
Magda 11 listopada 2016 (21:38)
Chrzanowa sałatka
– ryż – 1 woreczek
– seler naciowy – 1 łodyga
– cebulka marynowana złota OLE! – 2 łyżki
– majonez – 1 łyżka
– chrzan tarty ze słoiczka – 1 łyżka
– sól i pieprz do smaku
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Selera kroimy na drobną kostkę. Cebulkę na 4 części. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodając majonez, chrzan. Doprawiamy solą i pieprzem.
Magda 11 listopada 2016 (21:33)
Czosnek z porem dwa bratanki …[?] czyli ostrzejsza sałatka
– por – 1 łodyga
– ryż – 1 woreczek
– czosnek marynowany OLE! – 2 łyżki
– cebulka marynowana OLE! – 2 łyżki
– kukurydza z puszki – 1 puszka
– szynka drobiowa – 200 g
– papryka czerwona – 1/2
– ogórek zielony – 1 szt
– majonez – 1 łyżka
– sól i pieprz do smaku
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pora kroimy w plasterki i zalewamy wrzątkiem a następnie zimną wodą. Odsączamy. Szynkę, cebulkę i czosnek kroimy w kostkę, podobnie paprykę i obranego ogórka. Wszystkie składniki łączymy wraz z majonezem. Doprawiamy do smaku.
Magda 11 listopada 2016 (21:24)
ZMIESZANY TUŃCZYK
– ryż – 1 woreczek
– pieczarki OLE! – 1/2 słoika
– tuńczyk w sosie własnym – 1 puszka
– cebulka marynowana OLE! – 2 łyżki
– ogórek konserwowy – 1 szt
– papryka czerwona – 1/2 szt
– majonez- 1 łyżka
– sól i pieprz – do smaku
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie przelewamy zimną wodą. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Cebulkę kroimy w kostkę, podobnie pieczarki i czerwoną paprykę, a także ogórka. Wszystkie składniki łączymy z majonezem i przyprawami.
Sałatką można wypełnić filiżanki, a następnie wybić na talerzyki przypominając sobie powiedzenie z piaskownicy: “babko, babko wybij się…” 😉
Magda 11 listopada 2016 (21:15)
Sałatka “Wiosenny Wianuszek”
– pieczarki OLE! – 1/2 słoika
– kapary w zalewie octowej OLE! – 1/2 słoika
– czosnek biały konserwowy OLE! – 5 ząbków
– buraki czerwone – 2 szt
– brokuł – 1 szt
– ser feta – 1/2 kostki
– cebula czerwona – 1 szt
– fasola konserwowa – 3 łyżki
– pomidor – 1 szt
– jogurt naturalny – 200 ml
– sól i pieprz do smaku
Buraki pieczemy 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni owinięte w folie. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty, po czym hartujemy zimną wodą. Buraki wrzucamy do zimnej wody aby szybciej wystygły. Cebulę kroimy w piórka, pomidora w ósemki. Pieczarki i czosnek OLE! kroimy w plasterki. Na środek okrągłego talerza dajemy szklankę. Wokół szklanki układamy kolejno warzywa: różyczki brokuła, fasolę czerwoną, cebulę, pomidory, ser feta, kapary, pieczarki, czosnek, buraki czerwone pokrojone w plasterki. Jogurt naturalny mieszamy z solą i pieprzem. Wyciągamy szklankę i w jej miejsce wlewamy jogurt naturalny. Gotowe w 20 minut.
Wieśka 11 listopada 2016 (21:13)
Sałatka z kuleczkami lodowymi OLE.
Składniki:
– sałata lodowa
– pomidory suszone OLE
– 2 jajka ugotowane na twardo
– tuńczyk w oleju
– cebulki marynowane OLE
Sałatę lodową porwać na małe kawałki, dodać pomidory pokrojone w paski i jajka pokrojone w ósemki oraz tuńczyka z olejem, delikatnie wymieszać. Na wierzch posypać cebulkę OLE. Do tego obowiązkowo kieliszek wina.
Magda 11 listopada 2016 (21:01)
Na szybko, hmmm a może RYBKA W ZIELONEJ SAŁACIE ?
Składniki:
– łosoś w puszce – 1 szt
– pomidor świeży – 2 szt
– oliwki OLE! – 1/2 słoika
– worek sałat
– suszone pomidory OLE! – 4 szt
– zalewa z suszonych pomidorów – 4 łyżki
Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidora myjemy, kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w plasterki. Łososia odsączamy z zalewy. Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i całość polewamy zalewą ze słoików z suszonymi pomidorami.
Sałatka gotowa – czeka na głodnych gości.
Podanie – może tradycyjnie w dużej misce lub każdemu do szklanki ?
Ania 11 listopada 2016 (15:04)
20 minut?!
No cóż, nie jest to typowa sałatka, ale świetna alternatywa!
Składniki: pomidory suszone, awokado, hummus (skoro 20 minut, to kupny, lub wcześniej przygotowany :))
Do gotowego (lub przygotowanego wcześniej) hummusu dodajemy suszone pomidory (najlepiej niekrojone) – w zależności od tego, jak intensywną masę chcemy uzyskać, tyle dodajemy. Ja dodaję 8 pomidorów, gdy robię hummus z 100g ciecierzycy. Do tego dodajemy 2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami. Blendujemy na gładką masę i na chwilę dajemy do lodówki.
I mamy gotowy hummus pomidorowy.
W drugim naczyniu blendujemy hummus z awokado (pół owocu przekrojonego “wzdłuż” na 100 g ciecierzycy). I do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy pieczywo: kroimy na mniejsze kawałki. Możemy też użyć krakersów.
Smarujemy nie szczędząc smakowego hummus pieczywo/krakersy. Świetnie się prezentuje!
Magda 10 listopada 2016 (22:19)
Szalona sałatka OLE!
– kasza kuskus – 1 szklanka
– oliwki OLE! czarne lub zielone – 1/2 słoika
– szynka np. drobiowa – 4 plasterki
– jogurt naturalny – 1 łyżka
– kukurydza z puszki – 2 łyżki
– pomidor – 1 szt
– papryka czerwona konserwowa – 2 szt
– sól i pieprz do smaku.
Kaszę kuskus robimy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szynkę kroimy w kostkę. Oliwki w plasterki. Pomidora kroimy w drobną kostkę, podobnie jak paprykę konserwową. Wszystkie składniki łączymy ze sobą wraz z jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku. Podanie: sałatka pięknie wygląda podana w małych słoiczkach – napewno zachwyci gości 😉
Magda 10 listopada 2016 (21:56)
Ole! sałatka na stole !
Goście jadą i przypomnieli sobie mnie poinformować 5 min przed przekroczeniem mojego domu… NORMA! No ale za to ich kocham, a coś żeby zrobić “coś na ząb” mam pełną szafkę a i świeże warzywa w lodówce się znajdą. Pozatym ja umiem niestety tylko sałatki:
– suszone pomidory w oleju z ziołami OLE!
– pomidorki koktajlowe
– zielona sałatka [dowolna]
– mozarella 1 kula
– zioła prowansalskie 1 łyżeczka
Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki, układamy na sałacie. Pomidory suszone kroimy na plastry, również dodajemy do sałatki. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi i polewamy 2-3 łyżkami zalewy z szuszonych pomidorów OLE!
Goście dzwonią dzwonkiem do drzwi uff znowu mi się udało – Wam również ! 😉
Kasia 10 listopada 2016 (20:55)
SAŁATKA Z SZYNKĄ SERRANO, OLIWKAMI I MOZZARELLĄ
Składniki tej sałatki można modyfikować -zamiast roszponki użyć rukolę, zamiast szynki serrano – szynkę parmeńską, jednak mnie najbardziej odpowiada takie połączenie.
Składniki :
opakowanie roszponki
opakowanie pomidorów koktajlowych/truskawkowych
1 duża czerwona cebula
1 lub 2 opakowania mozarelli
1 opakowanie szynki serrano
1 słoik czarnych oliwek
Na rukolę położyć pokrojone na połówki pomidory, oliwki cebulę pokrojoną w piórka. Dodatkowo pokrojoną w paski mozzarellę i szynkę serranno.
Składniki na sos:
2 łyżeczki musztardy Dijon
2-3 łyżeczek miodu kremowego
sok z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek
Musztardę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać miód. Następnie powoli dolewać oliwę z oliwek do uzyskania konsystencji sosu winegret.
Joanna 10 listopada 2016 (12:34)
Ole! Pieczarkowo-ananasowy zawrót głowy!
Jadą goście, jadą! Już niewiele czasu mamy! Do lodówki zaglądamy!
Szybko, szybko co tu robić?! Może coś na szybko zrobić?! Jest! Mam pomysł na sałatkę! I do dzieła się już biorę,
*słoik pieczarek w kostkę kroję
*i szalotkę też drobniutką
*i oliwke też malutką.. (Albo kilka!)
*gruszkę słodką i pyszniutką!
*i ogórka też małego
*ananasik też do tego, na kawałki pokrojony
*sos dodaję ten szalony (miód, musztarda, sól, oliwa, mieszam, aż emulsja zrobi się prawdziwa!
I polewam naszą pyszną sałatkę powoli, goście do drzwi dzwonią, niech wchodzą i jedzą do woli! Zdążyłam na czas i jestem zadowolona, pyszna popisowa sałatka z Ole! jest niezwyciężona!
Ewelina 9 listopada 2016 (22:38)
Kurczakowa sałatka na suszonych pomidorach
Szybka w przygotowaniu, smaczna sałatka z kurczaka, serowych pierożków, brokułu, kukurydzy oraz wyrazistych, aromatycznych suszonych pomidorów.
Składniki:
400g fileta z kurczaka
500g brokułu
250g pierożków tortellini z serem
1 łoik suszonych pomidorów w oleju z ziołami Ole
1 puszka kukurydzy
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
2 łyżki masła klarowanego
4 łyżki majonezu
sól
pieprz
oliwa
Wykonanie
1. Filet z kurczaka umyć, pokroić w grubszą kostkę, oprószyć przyprawą
do gyrosa i usmażyć na klarowanym maśle.
2. Pierożki ugotować według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem oliwy.
3. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
4. Pomidory odsączyć z zalewy, drobno pokroić a kukurydzę odsączyć
z zalewy.
5. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski, dodać majonez, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Smacznego 🙂
Małgorzata 9 listopada 2016 (20:34)
Sałatka kuskus z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
0,5 litra bulionu drobiowego,
garść suszonych warzyw (marchew,pietruszka,seler),
200 g kaszy kuskus,
tuńczyk w sosie własnym,
pół czerwonej papryki,
słoiczek suszonych pomidorów w oleju OLE!,
1 mała cebula,
3 łyżki kukurydzy konserwowej,
sól i pieprz,
czarnuszka.
Kaszę wsypujemy do miski wraz z suszonymi warzywami i zalewamy gorącym bulionem. Kaszę odstawiamy na ok 5-10 minut aby napęczniała. Następnie rozdrabiamy widelcem. Paprykę, cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do kaszy. Tuńczyk rozdrabniamy i również dodajemy do miski. Dodajemy kukurydzę i przyprawy. Mieszamy. Dodajemy olej z suszonych pomidorów. Dokładnie mieszamy.
Posypujemy czarnuszką ( opcjonalnie).
Smacznego 😉
magda 8 listopada 2016 (20:27)
Pieczarkowy smakołyk sałatkowy:)
Składniki:
1 słoik Pieczarkowy Hit Ole! (pieczarki marynowane z marchewką i cebulą)
1 puszka kukurydzy
5 jajek
4-5 ogórków konserwowych
majonez, pieprz
oliwki czarne krojone Ole!
natka pietruszki
Gotujemy jajka na twardo. W tym czasie kroimy w kostkę pieczarki, marchewkę i cebulkę ze słoika Ole! oraz ogórki. Dodajemy do tego kukurydzę. Szybciutko obieramy ugotowane jajka po czym kroimy je w kostkę. Dodajemy pieprz i majonez. Mieszamy. Dekorujemy oliwkami czarnymi krojonymi Ole! oraz natką pietruszki.
Po kilkunastu minutach mamy gotową wyśmienitą sałatkę, która zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wytwornych gości. Polecam!
Katarzyna 8 listopada 2016 (18:14)
Ognista sałatka
– jaki składnik z Ole w lodówce akurat mamy taki damy! ja zawsze dodaje moje ulubione suszone pomidory 🙂
– sałata: rucola, roszponka i radicchio lub inną ulubioną sałatę
– 3 rodzaje papryki: żółta, pomarańczowa i czerwona
– cebulka dymka
– pestki słonecznika, dyni, orzechy
– białe półwytrawne wino
– 1 łyżka oliwy
– sól, pieprz
Wszystko mieszamy w dowolnych ilościach jak kto lubi 🙂
Na patelni podsmażyć papryki pokrojone w paski, na osobnej patelni cebulkę dymkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w jednym dużym naczyniu. Sałatkę skropić winem i posypać ziarnami dyni, słonecznika lub orzechów, nasion.
Smacznego! W 5 -10 minut mamy pyszną sałatkę i tylko od nas zależy co do niej wrzucimy. Najważniejsze są 3 podstawowe produkty: sałata, papryka i ulubiony słoik Ole. Reszta to tylko nasza wyobraźnia.
Adam 6 listopada 2016 (23:08)
Lekka sałatka czosnkowa z sosem kawiorowym
Składniki:
– kawior czerwony
– czosnek włoski w oleju Ole!
– awokado
– kaki
– czerwona cebula
– mix sałat
Sos kawiorowy:
– 5 łyżek jogurtu naturalnego
– łyżka majonezu
– 2 łyżki czerwonego kawioru
– 3 łodygi koperku
– 2 łyżki soku z cytryny
-biały pieprz
– sól
Przygotowanie:
1) Awokado i kaki obrać. Awokado pokroić w kostkę, a kaki w cienkie plasterki.
2) Cebulę pokroić w piórka
3) składniki połączyć z sałatą i dodać odsączony czosnek włoski w oleju Ole!
4) Udekorować kawiorem
Przygotowanie sosu kawiorowego:
1) Jogurt naturalny wymieszać z majonezem.
2) Dodać kawior, sok z cytryny i posiekany drobno koperek.
3) doprawić solą i białym pieprzem.
4) Sałatkę polać sosem.
Beata 6 listopada 2016 (15:19)
Gdy zjawią się niespodziewani goście szybką sałatkę warto przygotować razem z nimi!
Sałatka zimowa
Chleb kroimy w kostkę i podpiekamy w piekarniku bądź na patelni. W tym czasie do miski wrzucamy pokrojone: paprykę, dowolną wędlinę, kukurydzę, pieczarki i oliwki Ole! Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Tak przygotowaną sałatkę nakładamy do miseczek, każdą porcję posypujemy grzankami, polewamy oliwą, dodajemy ser typu feta i świeżą bazylię. Pychota!
iwona 4 listopada 2016 (20:03)
Moja sałatka idealna, gdy włącza się alarm “goście za progiem” wymaga minimum składników, ale dobrej jakości. W pierwszej chwili włączam wodę na makaron spagetti – do czasu jego ugotowania al dente mija około 10 minut. Mieszam z kroplą oliwy i ziołami toskańskimi, stawiam przy oknie do schłodzenia. W międzyczasie gotowania: oliwki czarne i zielone kroję w plasterki, pomidorki zwykłe w ósemki, pomidory suszone w paski, opcjonalnie kapary. Dodaję do lekko jeszcze ciepłego makaronu (nadal się chłodzi), w 15 minucie działań w słoiczku mieszam 2 łyżki keczupu domowego, łyżeczkę oliwy, musztardy łyżkę lub łyżeczkę- w zależności od rodzaju musztardy i pożądanej ostrości smaku. Pół minuty potrząsania do uzyskania emulsji, mieszam z makaronem i dodatkami, przekładam do eleganckiej salaterki. Jeżeli w lodówce mam rukolę, przybieram nią sałatkę, aby udawała bardziej zdrową 😉 ding-dong, dzwonek do drzwi, goście są witani chłodną, sycącą przekąską. OLE 🙂
Agnieszka 4 listopada 2016 (18:40)
Gdy jadą goscie jako sałatkę proponuje:
Składniki: miks sałat, kukurydza pomidory suszone ole! wędzony łosoś na zimno, oliwki. Wszystko razem mieszamy i polewamy dresingiem z musztardy miodu i 3 łyżek oliwy z oliwek. I gotowe. Szybko się robi i jest naprawdę pyszne polecam
Maciej 4 listopada 2016 (14:57)
To akurat dość proste zadanie bowiem zawsze mam w lodówce lub szafce kilka produktów OLE. Na potrzeby konkursu proponuję coś takiego:
sałata rzymska i sałata lodowa
oliwki zielone – polecam nadziewane papryką
pomidor
kapary
orzech włoski
czosnek chilli w oleju
doprawić oregano, solą, pieprzem i świeżą bazylią
Gotowe. Piękno i smak leżą w prostocie. Smacznego.
Joanna 4 listopada 2016 (14:29)
Kiedy u mnie pojawiają się niespodziewani goście zawsze przygotowuję moją sprawdzoną i niezawodną sałatkę, która po pierwsze jest bardzo smaczna a przede wszystkim szybka w wykonaniu.
Składniki:
ser feta
pomidory suszone
pestki z dyni lub ze słonecznika
sałata wg uznania
olej z suszonych pomidorów
Ser fetę i suszone pomidory należy pokroić w kostkę, pestki z dyni lub ze słonecznika uprażyć na patelni oraz porwać sałatę lub wykorzystać gotowy mix sałat. Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać i polać olejem z suszonych pomidorów. I gotowe, smacznego 🙂
Dominika 4 listopada 2016 (12:07)
A ja podam przepis który zapożyczyłam od mojej “świeżo upieczonej” teściowej 🙂
Najszybsza sałatka na świecie: paczka miksu sałat, opakowanie sera typu feta i słoiczek suszonych pomidorów Ole! z pestkami dyni. Sałatę wrzucamy do miski, dodajemy fetę i pokrojone suszone pomidory i na koniec polewamy zalewą z pomidorów wraz z pestkami dyni. Pychota!
Agata 4 listopada 2016 (10:24)
Ja zawsze mam w pogotowiu produkty do sałatki jarzynowej, a zwłaszcza groszek. Niezawodne, najpyszniejsza, robi wrażenia nawet na zatwardziałych niejadkach:)
Oksana 3 listopada 2016 (20:49)
Mmm jednak wszyscy dają wymagające więcej czasu przepisy a ja mam bardzo prosty! 🙂
Tylko potrzeba 2 woreczki mozarelli w zalewie i suszone pomidorki Ole .Mozarelle kroimy w plastry , układamy na talerzu a między plastrami wykładamy suszone pomidorki, zalewą z pomidorów trochę okraszamy sałatkę. Czas przygotowania. 6-7 minut, reszta czasu zostaje dla gospodyni na piękny makijaż OLE 🙂
Barbara 3 listopada 2016 (20:08)
Kiedy goście się zbliżają, to jest wielkie zamieszanie kiedy nie mam nic na stole przygotowane. Zawsze jednak mam w zapasie, stary przepis mojej mamy, więc szybki Sos tatarski zawsze w mig jest przygotowywany. W moim domu z pieczarek marynowanych Ole oraz korniszonów i jajek go przygotowuję. Dodaję trochę pieprzu,soli i odrobinę majonezu, by się wszystko ładnie połączyło. Sos tatarski podaję w swojej ulubionej do sałatek salaterce i ozdabiam go na wierzchu gotowanymi i przedzielonymi na pól jajkami, ozdobionymi pieprzem i kawałkiem ogórka. Dzięki temu jajka wyglądają jak myszki 🙂 Sałatka prosta i zawsze na topie.
Agnieszka 3 listopada 2016 (14:59)
Suszone pomidory z ziołami rozkładam na tortillę, dodaję trochę koperku, zawijam i kroję w nieduże kawałki. Do tego lampka białego wina i goście przywitani!!
Małgorzata 3 listopada 2016 (11:52)
Goście w moim domku są zawsze mile widziani .Staram się aby było pysznie i wykwintnie a ułatwiają mi to suszone pomidory które zawsze mam pod ręką .Przepis na sałatkę bardzo prosty i zawsze się sprawdza:
-makaron {kokardki}-ugotowany lekko aldente
-pierś z kurczaka -pokrojona w paski i podsmażona {w przyprawie do kurczaka}
– suszone pomidory-pokrojone
-ziarno słonecznika
-do przybrania kapary
Wszystkie produkty łączymy. Gotowe .Smacznego.
Angelika 3 listopada 2016 (11:06)
Podsmażona na oliwie pierś z kurczaka do tego grzanki tostowe wymieszane z suszonymi pomidorami i pieczarkami posypane szypiorkiem bądź pietruszka wszystko skropione oliwa. U mnie wszyscy dopominaja się o tą salatkę czas to niecałe 15min a ile szczęścia i radości z zajadania 😉
Patrycja 3 listopada 2016 (10:22)
Szybciutko gotuje 2 woreczki brązowego ryżu i 4 jajka na twardo,a w między czasie rozdrabniam rybę wędzoną (dorsza),dodaję 4-5 łyżek majonezu stołowego,puszkę groszku konserwowego,2-3 drobno pokrojone ogórki kiszone,pęczek pokrojonego szypiorku,kapary Ole! ( pół słoiczka),sól i pieprz i oczywiście juz ugotowany,przelany zimną woda i odcedzony ryż,kroje jajka w drobniejsza kostke i wszystko mieszam.
Na koniec formuję w misie ładny kopiec i ozdabiam oliwkami Ole! oraz świeżym koperkiem! GOTOWE 🙂
Patrycja 3 listopada 2016 (10:28)
4-5 łyżek stołowych majonezu 😀 , a nie majonezu stołowego 😉
Marzena 3 listopada 2016 (08:34)
SAŁATKA Z FETĄ, CZERWONĄ FASOLĄ I OLIWKAMI O’LE 🙂
Składniki: puszka czerwonej fasoli, kostka sera feta, pół słoiczka zielonych oliwek nadziewanych papryką o’le, 1 papryka zielona, sos vinegrete, zioła prowansalskie.
Fasolę odsączamy na sitku, wkładamy do miski. Fetę kroimy w kostkę. Paprykę również. Oliwki przekrawamy na pół. Całość posypujemy ziołami i polewamy vinegretem lub samą oliwą z oliwek. Smacznego 🙂
Ta sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna dla niespodziewanych gości. Fasolę i oliwki mam zawsze w spiżarni. A fetę w lodówce. W ciągu 10 minut wyczarowuję pyszne danie. Polecam 🙂
paulina 3 listopada 2016 (01:55)
Sałatka z oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami
mix ulubionych sałat (np radicchio, rukola, lodowa, endivia, lolo rosso itp)
kapary OLE
łyżka prażonych pestek dyni
4 łyżki pokrojonych oliwek OLE
6 suszonych pomidorów z zalewy OLE
łyżka parmezanu
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
łyżeczka musztardy
kilka świeżych ziół ( jakie akurat masz pod ręką np. bazylia, oregano, tymianek)
Do garnuszka wlej sok z cytryny, szczyptę soli, łyżeczkę musztardy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj oliwę z oliwek oraz posiekane zioła. Odstaw sos na 15 min. do lodówki.
Umyte sałaty przesyp do miski, dodaj pokrojone w krążki oliwki, kapary, całe suszone pomidory. Następnie polej wszystko uprzednio przygotowanym sosem, posyp pestkami dyni i parmezanem. Nic prostszego:-)
slawek 2 listopada 2016 (18:13)
Polecam szybka salatke mix salat z paczki,pomidory suszone ole,pomidory swieze,ogorek szklarniowy,cebula ilosc skladnikow wedlug uznania,,wielkosc kawalkow poszczegolnych skladnikow rowniez dowolna,wszystko zalewam dressingiem przed samym podaniem do stolu.
Beata 2 listopada 2016 (12:58)
Polecam moją szybką sałatkę-BETINOWA POKUSA:)
WYKORZYSTUJĘ DO NIEJ
-plastry buraka
-pokrojone w maleńkie paseczki suszone pomidory Ole
-ser kozi-paluszkami go kruszę na małe kawałeczki
-rukolę
-pokrojone awokado
-oliwa z oliwek
-prażony słonecznik-ja używam go bardzo dużo