Dynia, przez wielu uznawana za królową jesieni, połączona z doskonałym duetem łososia i mango, a do tego zielony groszek, rukola i słodki, musztardowo-miodowy winegret. To na pierwszy rzut oka dość egzotyczne połączenie składników, nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale i kolorowym wyglądem. Lekka, ale zarazem pożywna sałatka, która idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie na kolację. Natomiast jej doskonałym dopełnieniem będzie kieliszek białego, półwytrawnego wina.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 garści rukoli
- ok. 300 g filetu z łososia bez skóry
- ok. 200 g dyni (po obraniu)
- 1/2 mango
- 2/3 szklanki mrożonego groszku
- 1/3 szklanki pestek dyni
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
- sól, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- sól, świeżo mielony pieprz
35 min. 3-5 min. 5 min. 40 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Łączymy ze sobą składniki marynaty.
- Łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym kroimy go w kostkę (około 1,5 cm). Kawałki ryby łączmy z marynatą i odstawiamy na około 20 minut. Po upływie tego czasu układamy łososia na brytfance i wkładamy ją na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra-dół), a następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 5 minut, aż kawałki łososia ładnie się zarumienią.
- W międzyczasie dynię kroimy na mniejsze kawałki (ok. 1,5-2 cm), mieszamy je z olejem i odrobina soli, a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je przez około 20 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni (grzanie góra-dół).
- Czosnek ścieramy na tarce, a następnie wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Mango kroimy na nieduże kawałki, na przykład w słupki.
- Groszek mrożony gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 5 min.).
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Rukolę łączymy z dressingiem i wykładamy na miskę lub talerze. Następnie układamy naprzemiennie kawałki łososia, mango oraz dyni, a na koniec całość posypujemy pestkami dyni oraz zielonym groszkiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Łososia możecie zastąpić filetem z dorsza.
Brak komentarzy do "JESIENNA EGZOTYKA"