JESIENNA EGZOTYKA

Dynia, przez wielu uznawana za królową jesieni, połączona z doskonałym duetem łososia i mango, a do tego zielony groszek, rukola i słodki, musztardowo-miodowy winegret. To na pierwszy rzut oka dość egzotyczne połączenie składników, nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale i kolorowym wyglądem. Lekka, ale zarazem pożywna sałatka, która idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie na kolację. Natomiast jej doskonałym dopełnieniem będzie kieliszek białego, półwytrawnego wina.

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z rybą

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
  • sól, świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 35 min. Wymaga gotowania 3-5 min. Wymaga smażenia 5 min. Wymaga pieczenia 40 min. Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Łączymy ze sobą składniki marynaty.
  2. Łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym kroimy go w kostkę (około 1,5 cm). Kawałki ryby łączmy z marynatą i odstawiamy na około 20 minut. Po upływie tego czasu układamy łososia na brytfance i wkładamy ją na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra-dół), a następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 5 minut, aż kawałki łososia ładnie się zarumienią.
  3. W międzyczasie dynię kroimy na mniejsze kawałki (ok. 1,5-2 cm), mieszamy je z olejem i odrobina soli, a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je przez około 20 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni (grzanie góra-dół).
  4. Czosnek ścieramy na tarce, a następnie wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  5. Mango kroimy na nieduże kawałki, na przykład w słupki.
  6. Groszek mrożony gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 5 min.).
  7. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  8. Rukolę łączymy z dressingiem i wykładamy na miskę lub talerze. Następnie układamy naprzemiennie kawałki łososia, mango oraz dyni, a na koniec całość posypujemy pestkami dyni oraz zielonym groszkiem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Łososia możecie zastąpić filetem z dorsza.
Sałatka z rukolą, dynią, łososiem, mango i zielonym groszkiem.

Brak komentarzy do "JESIENNA EGZOTYKA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny