PARMEŃSKIE DOZNANIA

Jeśli mieliście kiedyś przyjemność zwiedzać północne Włochy, to z pewnością wśród Waszych kulinarnych wspomnień są dania z parmezanem i szynką parmeńską. Bardzo popularne, również na południu Europy jest połączenie tych dwóch wyśmienitych składników z soczystym melonem. Ja dodałam jeszcze aromatyczne orzechy włoskie i lekko kwaskowatą żurawinę oraz rukolę. Całość wzbogaciłam miętowym winegretem oraz gęstym sosem balsamicznym. To efektowne i niezwykle smaczne danie, które szczególnie polecam jako przystawka w ramach eleganckiego przyjęcia, tudzież na romantyczną kolację.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek OLITALIA
  • 1 łyżka octu winnego białego PONTI
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka posiekanych listków mięty
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 15 min. Wymaga smażenia 3 min. Nie wymaga gotowania Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Melona przekrawamy na pół, przy pomocy łyżki do zupy usuwamy pestki, a następnie wydrążamy kuleczki lub obieramy i kroimy na dość wąskie półksiężyce.
  3. Orzechy włoskie podprażamy na suchej patelni.
  4. Suszoną żurawinę siekamy na drobne kawałki.
  5. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach.
  6. Na półmisek/talerze wykładamy rukolę, polewamy ją dressingiem, a następnie wykładamy plastry szynki długo dojrzewającej oraz kawałki melona. Całość posypujemy parmezanem, suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, a następnie polewamy sosem balsamicznym.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam melon kantalupa o pomarańczowym miąższu, ale równie dobrze możecie sięgnąć po inny rodzaj. Do przygotowania kulek wykorzystałam wykrawacz o średnicy 20 mm, niemniej jednak sałatka będzie się bardzo ładnie prezentowała jeśli melona pokroicie na podłużne kawałki.
  • Do karmelizowania orzechów możecie również użyć 1 łyżeczki miodu bądź 1 łyżeczki brązowego cukru.

Brak komentarzy do "PARMEŃSKIE DOZNANIA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny