Jeśli mieliście kiedyś przyjemność zwiedzać północne Włochy, to z pewnością wśród Waszych kulinarnych wspomnień są dania z parmezanem i szynką parmeńską. Bardzo popularne, również na południu Europy jest połączenie tych dwóch wyśmienitych składników z soczystym melonem. Ja dodałam jeszcze aromatyczne orzechy włoskie i lekko kwaskowatą żurawinę oraz rukolę. Całość wzbogaciłam miętowym winegretem oraz gęstym sosem balsamicznym. To efektowne i niezwykle smaczne danie, które szczególnie polecam jako przystawka w ramach eleganckiego przyjęcia, tudzież na romantyczną kolację.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 1/2 melona
- 100 g szynki dojrzewającej
- ok. 40 g parmezanu
- 12 szklanki orzechów włoskich
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- Sos balsamiczny Glassa Gastronomica PONTI
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek OLITALIA
- 1 łyżka octu winnego białego PONTI
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka posiekanych listków mięty
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min.
3 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Melona przekrawamy na pół, przy pomocy łyżki do zupy usuwamy pestki, a następnie wydrążamy kuleczki lub obieramy i kroimy na dość wąskie półksiężyce.
- Orzechy włoskie podprażamy na suchej patelni.
- Suszoną żurawinę siekamy na drobne kawałki.
- Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach.
- Na półmisek/talerze wykładamy rukolę, polewamy ją dressingiem, a następnie wykładamy plastry szynki długo dojrzewającej oraz kawałki melona. Całość posypujemy parmezanem, suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, a następnie polewamy sosem balsamicznym.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam melon kantalupa o pomarańczowym miąższu, ale równie dobrze możecie sięgnąć po inny rodzaj. Do przygotowania kulek wykorzystałam wykrawacz o średnicy 20 mm, niemniej jednak sałatka będzie się bardzo ładnie prezentowała jeśli melona pokroicie na podłużne kawałki.
- Do karmelizowania orzechów możecie również użyć 1 łyżeczki miodu bądź 1 łyżeczki brązowego cukru.
Brak komentarzy do "PARMEŃSKIE DOZNANIA"