SŁODKIE LENISTWO

Słodziutka za sprawą borówek i buraka, słona dzięki fecie, lekko ostra z powodu kiełków rzodkiewki, chrupkości i ciekawego posmaku dodały jej prażone pestki dyni, a intrygującego wyglądu i uroku nadały jej bratki. Jak widać sałatka jest kompletna, a wszystkie składniki doskonale się uzupełniają tworząc niesamowicie spójna kompozycję. Będzie ona doskonałą propozycją na posiłek w letnie upalne dni, kiedy chętnie sięgamy po lekkie dania, których przygotowanie zajmuje kilka chwil. Jeśli wpisaliście do kalendarza słodkie lenistwo, to ta sałatka idealnie wpiszę się w klimat tego dania.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 1 garść roszponki
  • 1 garść kiełków rzodkiewki
  • 100 g sera feta
  • 1 ugotowany burak
  • 2/3 szklanki borówek amerykańskich
  • 1 łyżki prażonych pestek dyni
  • 1 garść bratków

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Buraka osuszamy i kroimy w kostkę.
  3. Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, kiełki, kostki buraka, borówki, kruszymy w dłoniach ser feta i polewamy przygotowanym dressingiem. Całość posypujemy pestkami dyni i dekorujemy bratkami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Żeby przygotowanie sałatki zajęło jeszcze mniej czasu możecie wykorzystać buraki w kostce ugotowane na parze z puszki.

Brak komentarzy do "SŁODKIE LENISTWO"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny