Słodziutka za sprawą borówek i buraka, słona dzięki fecie, lekko ostra z powodu kiełków rzodkiewki, chrupkości i ciekawego posmaku dodały jej prażone pestki dyni, a intrygującego wyglądu i uroku nadały jej bratki. Jak widać sałatka jest kompletna, a wszystkie składniki doskonale się uzupełniają tworząc niesamowicie spójna kompozycję. Będzie ona doskonałą propozycją na posiłek w letnie upalne dni, kiedy chętnie sięgamy po lekkie dania, których przygotowanie zajmuje kilka chwil. Jeśli wpisaliście do kalendarza słodkie lenistwo, to ta sałatka idealnie wpiszę się w klimat tego dania.
SKŁADNIKI:
- 1 garść roszponki
- 1 garść kiełków rzodkiewki
- 100 g sera feta
- 1 ugotowany burak
- 2/3 szklanki borówek amerykańskich
- 1 łyżki prażonych pestek dyni
- 1 garść bratków
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Buraka osuszamy i kroimy w kostkę.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, kiełki, kostki buraka, borówki, kruszymy w dłoniach ser feta i polewamy przygotowanym dressingiem. Całość posypujemy pestkami dyni i dekorujemy bratkami.
DODATKOWE UWAGI:
- Żeby przygotowanie sałatki zajęło jeszcze mniej czasu możecie wykorzystać buraki w kostce ugotowane na parze z puszki.
Brak komentarzy do "SŁODKIE LENISTWO"