TERAZ POLSKA!

Niebanalna, obłędna w smaku sałatka, którą tworzą same rodzime znakomitości, których za kilka tygodni tak nam będzie brakować… Tymczasem cieszmy się z niepowtarzalnego smaku darów Matki Natury: ogrodowa roszponka z rukolą skąpane w dressingu z dodatkiem czosnku, pomidory prosto z krzaka, papryka, czerwona cebula, agrest oraz brzoskwinia, a całość podana na cukiniowo-brzoskwiniowym placuszku pokrytym serkiem śmietankowym. To wyśmienite letnie danie, przygotowane z polskich warzyw i owoców będzie doskonałą propozycją na weekendowy brunch dla całej rodziny!!!

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA PLACUSZKA:

  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1/2 średniej wielkości cukinii
  • 1/2 startego ząbka czosnku
  • 1 nieduża brzoskwinia
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ

  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • 1 garść mixu roszponki i rukoli
  • 1-2 łyżki oleju z ostropestu, sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
  • 1 garstka agrestu
  • 1/2 nektarynki
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga smażenia 8-10 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Brzoskwinię i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię solimy i pozostawiamy na około 15 min aż puści sok. Po upływie tego czasu dokładnie ją odciskamy i przekładamy do suchej miski, do której dokładamy odciśniętą brzoskwinię.
  2. Mąkę, jajko oraz śmietanę miksujemy. Ciasto o jednolitej konsystencji łączymy z przygotowanymi na placuszka składnikami, czosnkiem i doprawiamy pieprzem.
  3. Placuszka smażymy na mocno rozgrzanym oleju (na niedużym ogniu), z obydwu stron, aż osiągnie złocisty kolor (po około 3-4 min z każdej strony). Gotowego placka wykładamy na ręcznik papierowy.
  4. Nektarynkę kroimy na mniejsze kawałki, a agrest przekrawamy na pół.
  5. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę lub paseczki, a pomidorki przekrawamy na połówki.
  6. Przestygniętego placuszka pokrywamy serkiem śmietankowym, układamy na nim skropione olejem listki sałat oraz przygotowane warzywa i owoce. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Brak komentarzy do "TERAZ POLSKA!"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny