Wyjątkowo oryginalne połączenie smaków, które na pierwszy rzut oka może wydawać się dość kontrowersyjne, ale po spróbowaniu całkowicie zmienia światopogląd. Co my tu mamy? Surowy kalafior w charyzmatycznym towarzystwie słodkich czereśni, moreli oraz pieczonego kurczaka, podane na listach sałat wraz z miodowym winegretem. Mięso za sprawą cynamonu nabrało fenomenalnego aromatu i podyktowało smak tego dania. Zestawienie go z owocami oraz chrupiącym kalafiorem okazało się bezbłędnym wręcz ruchem. To przepyszne, lekkie, acz pożywne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad tudzież kolację, w letnie upalne dni.
SKŁADNIKI:
- 1 garść roszponki
- 1 garstka rukwi wodnej
- 2 podudzia z kurczaka ekologicznego (1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka musztardy sarepskiej, 1 łyżka octu winnego białego, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, sól, świeżo mielony pieprz)
- 2/3 szklanki czereśni
- 1 morela
- 2/3 szklanki różyczek kalafiora
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 40 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy ostrym nożem, tak aby utworzyły się 2-3 równoległe otwory. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty, po czym nacieramy nią dokładnie mięso i wstawiamy do lodówki na koło 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzanie góra-dół), mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy je przez około 45 min, co jakiś czas przewracając i podlewając wytopionym tłuszczem i marynatą. Gotowe podudzia odstawiamy do przestygnięcia, filetujemy i dzielimy na mniejsze kawałki.
- Kalafiora drobno siekamy, morele kroimy na półksiężyce, a czereśnie drylujemy.
- Na półmisek układamy na przeminie wszystkie składniki sałatki a całość polewamy przygotowanym dressingiem.
Brak komentarzy do "O, KURCZĘ!"