O, KURCZĘ!

Wyjątkowo oryginalne połączenie smaków, które na pierwszy rzut oka może wydawać się dość kontrowersyjne, ale po spróbowaniu całkowicie zmienia światopogląd. Co my tu mamy? Surowy kalafior w charyzmatycznym towarzystwie słodkich czereśni, moreli oraz pieczonego kurczaka, podane na listach sałat wraz z miodowym winegretem. Mięso za sprawą cynamonu nabrało fenomenalnego aromatu i podyktowało smak tego dania. Zestawienie go z owocami oraz chrupiącym kalafiorem okazało się bezbłędnym wręcz ruchem. To przepyszne, lekkie, acz pożywne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad tudzież kolację, w letnie upalne dni.

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1 garść roszponki
  • 1 garstka rukwi wodnej
  • 2 podudzia z kurczaka ekologicznego (1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka musztardy sarepskiej, 1 łyżka octu winnego białego, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, sól, świeżo mielony pieprz)
  • 2/3 szklanki czereśni
  • 1 morela
  • 2/3 szklanki różyczek kalafiora

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga pieczenia 40 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy ostrym nożem, tak aby utworzyły się 2-3 równoległe otwory. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty, po czym nacieramy nią dokładnie mięso i wstawiamy do lodówki na koło 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzanie góra-dół), mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy je przez około 45 min,  co jakiś czas przewracając i podlewając wytopionym tłuszczem i marynatą. Gotowe podudzia odstawiamy do przestygnięcia, filetujemy i dzielimy na mniejsze kawałki.
  3. Kalafiora drobno siekamy, morele kroimy na półksiężyce, a czereśnie drylujemy.
  4. Na półmisek układamy na przeminie wszystkie składniki sałatki a całość polewamy przygotowanym dressingiem.

Brak komentarzy do "O, KURCZĘ!"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny