Na świątecznym stole w żadnym wypadku nie może zabraknąć śledzia! Rybka ta doskonale komponuje się z rozlicznymi składnikami i z pewnością nie raz już była bohaterem Waszych kulinarnych eksperymentów. Ja również bardzo chętnie po nią sięgam, a w szczególności w przeddzień Bożego Narodzenia, kiedy zastanawiam się jakie potrawy postawie na moim wigilijnym stole.
I tak w ferworze świątecznych przygotowań filety śledziowe w oleju połączyłam z marynowaną w occie cebulką i jabłkiem, chrupiącą sałatą rzymską, papryką, miksem nasion oraz oliwkami, marynowanymi grzybkami i kiełkami brokuła. Całe to bogactwo składników stworzyły bardzo ciekawą, pełną substancji odżywczych, a przy tym wciąż lekką kompozycję, która doskonale odnajdzie się na świątecznym stole. Wszystkim tym, którzy także w święta zwracają uwagę na liczbę spożywanych kalorii polecam polać ją ulubionym olejem, ale zachęcam też do wypróbowania jej z sosem majonezowo-jogurtowym.
SKŁADNIKI:
- 2 sałaty rzymskie baby
- 200 g filetów śledziowych w oleju
- 1 nieduże jabłko
- 1 duża czerwona cebula
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 1/2 szklanki grzybków marynowanych
- 1 papryka spiczasta
- 1 garść kiełków brokuła
SKŁADNIKI NA ZALEWĘ OCTOWĄ:
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki octu
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 szczypty soli
- 1 liść laurowy
- 3 goździki
20 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Liście sałaty rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki.
- W garnuszku łączymy wszystkie składniki zalewy octowej i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy podzieloną na plasterki cebulę oraz pokrojone w słupki jabłko. Całość pozostawiamy do przestygnięcia i po około 30 min odcedzamy na sitku.
- Filety śledziowe wyjmujemy z zalewy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na stosunkowo cienkie paseczki.
- Oliwki przekrawamy na połówki.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na plasterki.
- Grzybki wyjmujemy z zalewy, osuszamy, a większe okazy kroimy na połówki lub ćwiartki.
- Na duży półmisek wykładamy naprzemiennie sałatę, śledzie, paprykę, oliwki, grzybki, cebulę z jabłkiem oraz mix nasion z pinią. Całość polewamy olejem, doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy kiełkami brokuła.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki będzie również pasował sos majonezowo-jogurtowy.
2 komentarze do "ŚLEDZIOWY ZGIEŁK"
Ania 23 grudnia 2018 (11:30)
aż mi ślinka pociekła 😀 na pewno wkrótce się skuszę! Wesołych Świąt!
Just a SALAD 24 grudnia 2018 (01:01)
Super! Bardzo dziękuję i wzajemnie!