ŚLEDZIOWY ZGIEŁK

Na świątecznym stole w żadnym wypadku nie  może zabraknąć śledzia! Rybka ta doskonale komponuje się z rozlicznymi składnikami i z pewnością nie raz już była bohaterem Waszych kulinarnych eksperymentów. Ja również bardzo chętnie po nią sięgam, a w szczególności w przeddzień Bożego Narodzenia, kiedy zastanawiam się jakie potrawy postawie na moim wigilijnym stole.

I tak w ferworze świątecznych przygotowań filety śledziowe w oleju połączyłam z marynowaną w occie cebulką i jabłkiem, chrupiącą sałatą rzymską, papryką, miksem nasion oraz oliwkami, marynowanymi grzybkami i kiełkami brokuła. Całe to bogactwo składników stworzyły bardzo ciekawą, pełną substancji odżywczych, a przy tym wciąż lekką kompozycję, która doskonale odnajdzie się na świątecznym stole. Wszystkim tym, którzy także w święta zwracają uwagę na liczbę spożywanych kalorii polecam polać ją ulubionym olejem, ale zachęcam też do wypróbowania jej z sosem majonezowo-jogurtowym.

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z rybą

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA ZALEWĘ OCTOWĄ:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2 szczypty soli
  • 1 liść laurowy
  • 3 goździki

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Liście sałaty rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki.
  2. W garnuszku łączymy wszystkie składniki zalewy octowej i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy podzieloną na plasterki cebulę oraz pokrojone w słupki jabłko. Całość pozostawiamy do przestygnięcia i po około 30 min odcedzamy na sitku.
  3. Filety śledziowe wyjmujemy z zalewy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na stosunkowo cienkie paseczki.
  4. Oliwki przekrawamy na połówki.
  5. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na plasterki.
  6. Grzybki wyjmujemy z zalewy, osuszamy, a większe okazy kroimy na połówki lub ćwiartki.
  7. Na duży półmisek wykładamy naprzemiennie sałatę, śledzie, paprykę, oliwki, grzybki, cebulę z jabłkiem oraz mix nasion z pinią. Całość polewamy olejem, doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy kiełkami brokuła.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki będzie również pasował sos majonezowo-jogurtowy.
Sałatka świąteczna ze śledziem
Sałatka świąteczna ze śledziem
Sałatka świąteczna ze śledziem
Sałatka świąteczna ze śledziem
Summary
recipe image
Recipe Name
Śledziowy zgiełk
Author Name
Published On

2 komentarze do "ŚLEDZIOWY ZGIEŁK"

  • comment-avatar
    Ania 23 grudnia 2018 (11:30)

    aż mi ślinka pociekła 😀 na pewno wkrótce się skuszę! Wesołych Świąt!

    • comment-avatar
      Just a SALAD 24 grudnia 2018 (01:01)

      Super! Bardzo dziękuję i wzajemnie!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny