Orzechy, cynamon, mandarynki, a także buraki to bez wątpienia składniki, których nie brakuje w Waszych domach w świątecznym okresie. Jeśli macie jeszcze gruszki i ser z niebieską pleśnią to szczerze Was zachęcam do przygotowania ów znakomitej sałatki. Zdecydowanie warto poczęstować nią Waszych bliskich, w szczególności jeśli obok tradycyjnych dań chcielibyście zaproponować również coś bardziej nowoczesnego, ale wciąż wpisującego się w świąteczną atmosferę. Co prawda nie jest to propozycja budująca klimat białych świat, ale jej elegancki, złocisty wygląd i wyjątkowy smak z pewnością zachwyci Waszych gości.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli (kilka kropli oleju z orzechów włoskich)
- 2 gruszki (1 łyżka oleju roślinnego, szczypta cynamonu, sok z cytryny)
- 100 g sera złocistego z niebieska pleśnią
- 1 duży ugotowany burak
- 3 mandarynki
- 1 garść orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA SOS:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła orzechowego np. migdałowego lub z nerkowców
- 1-2 łyżki octu winnego białego
- sok z mandarynki
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
15 min.
6-8 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji (gęstość sosu regulujemy sokiem z mandarynki).
- Gruszki przekrawamy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przez całą jej długość. Wydrążone połówki kroimy w półksiężyce, skrapiamy skokiem z cytryny, a następnie polewamy olejem połączonym z cynamonem. Tak przygotowane plasterki gruszki układamy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony, aż pojawią się na nich ładnie zarumienione paseczki.
- Mandarynki obieramy i filetujemy lub oczyszczamy z białych błonek i kroimy na mniejsze kawałki.
- Ser złocisty kroimy na nieduże kwadraciki lub kruszymy.
- Buraka kroimy w kostkę.
- Orzechy dzielimy na mniejsze kawałki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę skropioną olejem, mandarynki, gruszki, buraka, złocisty ser z niebieską pleśnią oraz orzechy włoskie, a w między czasie polewamy sałatkę przygotowanym sosem lub podajemy go oddzielnie.
2 komentarze do "ZŁOCISTE ŚWIĘTA"
CookUp 29 grudnia 2018 (20:09)
Jest coś w tych świątecznych połączeniach smaków, że ma się na nie ochotę nawet tuż po samych Świętach. Coś takiego to również doskonały pomysł na sylwestrową przekąskę, więc życzymy pysznej zabawy, a w nowym roku mnóstwa kulinarnych inspiracji! 🙂
Just a SALAD 31 grudnia 2018 (02:14)
Ślicznie dziękuję!