ZŁOCISTE ŚWIĘTA

Orzechy, cynamon, mandarynki, a także buraki to bez wątpienia składniki, których nie brakuje w Waszych domach w świątecznym okresie. Jeśli macie jeszcze gruszki i ser z niebieską pleśnią to szczerze Was zachęcam do przygotowania ów znakomitej sałatki. Zdecydowanie warto poczęstować nią Waszych bliskich, w szczególności jeśli obok tradycyjnych dań chcielibyście zaproponować również coś bardziej nowoczesnego, ale wciąż wpisującego się w świąteczną atmosferę. Co prawda nie jest to propozycja budująca klimat białych świat, ale jej elegancki, złocisty wygląd i wyjątkowy smak z pewnością zachwyci Waszych gości.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła orzechowego np. migdałowego lub z nerkowców
  • 1-2 łyżki octu winnego białego
  • sok z mandarynki
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga smażenia 6-8 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji (gęstość sosu regulujemy sokiem z mandarynki).
  2. Gruszki przekrawamy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przez całą jej długość. Wydrążone połówki kroimy w półksiężyce, skrapiamy skokiem z cytryny, a następnie polewamy olejem połączonym z cynamonem. Tak przygotowane plasterki gruszki układamy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony, aż pojawią się na nich ładnie zarumienione paseczki.
  3. Mandarynki obieramy i filetujemy lub oczyszczamy z białych błonek i kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Ser złocisty kroimy na nieduże kwadraciki lub kruszymy.
  5. Buraka kroimy w kostkę.
  6. Orzechy dzielimy na mniejsze kawałki.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę skropioną olejem, mandarynki, gruszki, buraka, złocisty ser z niebieską pleśnią oraz orzechy włoskie, a w między czasie polewamy sałatkę przygotowanym sosem lub podajemy go oddzielnie.

2 komentarze do "ZŁOCISTE ŚWIĘTA"

  • comment-avatar
    CookUp 29 grudnia 2018 (20:09)

    Jest coś w tych świątecznych połączeniach smaków, że ma się na nie ochotę nawet tuż po samych Świętach. Coś takiego to również doskonały pomysł na sylwestrową przekąskę, więc życzymy pysznej zabawy, a w nowym roku mnóstwa kulinarnych inspiracji! 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 31 grudnia 2018 (02:14)

      Ślicznie dziękuję!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny