Zaskakująca w smaku sałatka z kulami śledziowymi ukrytymi wraz z cebulą i awokado w posypce z nerkowców, a do tego mango, czerwona papryka i groszek cukrowy. Całość podana na roszponce skąpanej w aromatycznym dressingu z chili. Sałatka pięknie się prezentuje, jest bardzo pożywna i bogata w substancje odżywcze, a ponadto jest stosunkowo szybka i prosta w przygotowaniu. Co więcej, doskonale sprawdzi się na każdą okazję, o każdej porze roku. Niemniej jednak jeśli poszukujecie innowacyjnego dania ze śledziem, którym chcecie zaskoczyć swoich bliskich to zapewniam Was, że ta egzotyczna sałatka będzie strzałem w dziesiątkę!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
187,5 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 garść roszponki
- 1/2 opakowania filetów śledziowych solonych SEKO a’la Matjas w oleju rzepakowym 250 g
- 1/2 awokado (1 łyżka soku z limonki)
- 40 g nerkowców
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 garść groszku cukrowego (szczypta soli i cukru)
- 1/2 mango
- 1 nieduża papryka spiczasta
- świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 płaska łyżeczka syropu z agawy
- szczypta zmielonych suszonych płatków chili
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min.
4 min.
5 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Groszek cukrowy wrzucamy do wrzątku, dodajemy odrobinę cukru i soli, a następnie gotujemy na średnim ogniu przez 4 minuty. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Przygotowujemy śledziowe kule. Nerkowce prażymy na suchej patelni, a po przestygnięciu drobno siekamy (nożem lub przy pomocy malaksera). Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Awokado obieramy, również kroimy w niewielką kostkę i skrapiamy sokiem z limonki. Śledzie wyjmujemy z oleju, osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy je w malutką kosteczkę, dodajemy świeżo mielony pieprz, a następnie łączymy z cebulą. Z przygotowanej masy lepimy kulki o średnicy około 1 cm, które obtaczamy w nerkowcach.
- Po obraniu z mango wykrawamy kółeczka, które dzielimy na pół lub kroimy je w paseczki.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na plasterki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, groszek cukrowy, paprykę i mango, całość polewamy dressingiem, a na koniec wykładamy śledziowe kulki.
DODATKOWE UWAGI:
- Groszek cukrowy możecie zastąpić zwykłym, zielonym groszkiem mrożonym.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 187,5 kcal | 4,2 g | 15,7 g | 9,2 g | 1,7 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 640 g | 1199,8 kcal | 26,6 g | 100,7 g | 58,6 g | 10,6 g |
*Filety śledziowe solone SEKO a'la Matjas – możliwa obecność selera, glutenu, jaj, mleka, gorczycy, soi

2 komentarze do "ŚLEDZIK NA KAŻDĄ OKAZJĘ"
Zuza 3 kwietnia 2018 (17:55)
jak wiosennie!
Just a SALAD 3 kwietnia 2018 (21:31)
Dziękuję!