Wiosna, to czas ożywienia na siłowniach i okres kiedy wprowadzamy modyfikacje do naszego jadłospisu. W naszej diecie pojawia się więcej warzyw i owoców, a także staramy się ograniczyć liczbę spożywanych kalorii. W związku z tym polecam Wam przepyszną sałatkę w stylu fit. Nawiązuje ona do kuchni włoskiej, która słynie przecież z lekkich, zdrowych, a zarazem pożywnych potraw.
I tak na moim talerzu wylądowała rukola, szynka włoska, pomidorki, oliwki, grillowane szparagi i rzodkiewki. Całość natomiast polałam bazyliowo-czosnkowym sosem na bazie jogurtu i posypałam chrupiącymi pestkami słonecznika. Chociaż, kompozycja ta zawiera jedynie 78,3 kcal w 100 g, to jest pełnowartościowym daniem, które idealnie sprawdzi się na obiad tudzież kolację. To rewelacyjna sałatka, która posmakuje każdemu, dlatego też serdecznie polecam ją każdemu z Was – nie tylko osobom szukającym sposobów na smukłą sylwetkę!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
78,3 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 duża garść rukoli (kilka kropli oleju z pestek winogron)
- 4 plastry szynki włoskiej
- 8-10 czarnych oliwek
- 4-6 rzodkiewek
- 6 zielonych szparagów (kilka kropli oleju z pestek winogron, sól himalajska)
- 8-10 pomidorów koktajlowych
- 1 łyżka pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego 0% tłuszczu)
- 1 garść bazylii
- 1 ząbek czosnku
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min.
13-15 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Bazylię drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z jogurtem greckim i doprawiamy solą i pieprzem.
- Szparagi pozbawiamy twardych końcówek. Rozgrzewamy patelnie grillową, a szparagi smarujemy olejem i oprószamy solą. Grillujemy z dwóch stron po około 4-5 minut, jednokrotnie przewracając, do uzyskania brązowych paseczków. Po przestygnięciu kroimy, w zależności od długości, na pół lub na trzy części.
- Plastry Szynki Włoskiej zwijamy w rulony, a następnie kroimy na 3 równe części.
- Pomidorki przekrawamy na połówki, a oliwki i rzodkiewki kroimy na plasterki.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę skropioną olejem, rzodkiewki, szparagi, pomidorki, oliwki oraz rulony z Szynki Włoskiej. Całość polewamy sosem, a na koniec posypujemy pestkami słonecznika.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam Szynkę Włoską z Sokołowa.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 78,3 kcal | 5 g | 5,1 g | 4,6 g | 1,4 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 660 g | 516,8 kcal | 32,8 g | 33,7 g | 30,3 g | 9,1 g |
*Szynka Włoska Sokołów – możliwa obecność glutenu, selera, gorczycy, mleka (łącznie z laktozą)

2 komentarze do "WŁOSKA LEKKOŚĆ BYTU"
Zuza 4 kwietnia 2018 (17:30)
pyszna i lekka, mniam 🙂
Just a SALAD 4 kwietnia 2018 (23:32)
Zachęcam do wypróbowania! 🙂