WŁOSKA LEKKOŚĆ BYTU

Wiosna, to czas ożywienia na siłowniach i okres kiedy wprowadzamy modyfikacje do naszego jadłospisu. W naszej diecie pojawia się więcej warzyw i owoców, a także staramy się ograniczyć liczbę spożywanych kalorii. W związku z tym polecam Wam przepyszną sałatkę w stylu fit. Nawiązuje ona do kuchni włoskiej, która słynie przecież z lekkich, zdrowych, a zarazem pożywnych potraw.

I tak na moim talerzu wylądowała rukola, szynka włoska, pomidorki, oliwki, grillowane szparagi i rzodkiewki. Całość natomiast polałam bazyliowo-czosnkowym sosem na bazie jogurtu i posypałam chrupiącymi pestkami słonecznika. Chociaż, kompozycja ta zawiera jedynie 78,3 kcal w 100 g, to jest pełnowartościowym daniem, które idealnie sprawdzi się na obiad tudzież kolację. To rewelacyjna sałatka, która posmakuje każdemu, dlatego też serdecznie polecam ją każdemu z Was – nie tylko osobom szukającym sposobów na smukłą sylwetkę!

Z mięsem

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
78,3 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego 0% tłuszczu)
  • 1 garść bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 13-15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bazylię drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z jogurtem greckim i doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek. Rozgrzewamy patelnie grillową, a szparagi smarujemy olejem i oprószamy solą. Grillujemy z dwóch stron po około 4-5 minut, jednokrotnie przewracając, do uzyskania brązowych paseczków. Po przestygnięciu kroimy, w zależności od długości, na pół lub na trzy części.
  3. Plastry Szynki Włoskiej zwijamy w rulony, a następnie kroimy na 3 równe części.
  4. Pomidorki przekrawamy na połówki, a oliwki i rzodkiewki kroimy na plasterki.
  5. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę skropioną olejem, rzodkiewki, szparagi, pomidorki, oliwki oraz rulony z Szynki Włoskiej. Całość polewamy sosem, a na koniec posypujemy pestkami słonecznika.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sałatki wykorzystałam Szynkę Włoską z Sokołowa.
Sałatka z szynką włoską
Sałatka z szynką włoską
Sałatka z szynką włoską
Sałatka z szynką włoską
Sałatka z szynką włoską

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g78,3 kcal5 g5,1 g4,6 g1,4 g
Cała sałatka (2 porcje)660 g
516,8 kcal32,8 g33,7 g30,3 g
9,1 g
ALERGENY*: soja, mleko i pochodne
*Szynka Włoska Sokołów – możliwa obecność glutenu, selera, gorczycy, mleka (łącznie z laktozą)

Summary
recipe image
Recipe Name
WŁOSKA LEKKOŚĆ BYTU
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

2 komentarze do "WŁOSKA LEKKOŚĆ BYTU"

  • comment-avatar
    Zuza 4 kwietnia 2018 (17:30)

    pyszna i lekka, mniam 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 4 kwietnia 2018 (23:32)

      Zachęcam do wypróbowania! 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny