Jak już pewnie zauważyliście z chęcią poszukuję sałatkowych inspiracji również w polskich tradycyjnych daniach. Tym razem chciałabym Was gorąco zachęcić do przygotowania wielkanocnego mazurka w nowej odsłonie. Kruchy spód polany chałwową masą z nutą kokosowo-migdałową, a na nim kolorowe owoce: truskawki, mango i kiwi, polewa czekoladowa oraz płatki migdałowe i koksowe. Zapewniam Was, że ten fenomenalny deser, smakuje po prostu obłędnie, pięknie się prezentuje i zdecydowanie wyróżnia się wśród świątecznych wypieków. Serdecznie zachęcam Was, abyście wzbogacili swój świąteczny repertuar o mazurka w formie deserowej sałatki, łącząc Wasze sprawdzone spody i słodkie masy z ulubionymi owocami i bakaliami.
Spodziewam się jednak, że trudno będzie zrezygnować z przygotowania także tradycyjnych wypieków, a tym bardziej oprzeć się przed spróbowaniem każdego z nich. Na wypadek, gdybyśmy zatracili się w degustowaniu wszystkich świątecznych potraw, warto mieć pod ręką Espumisan Max – wyrób medyczny, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności, pozwalając tym samym w pełni cieszyć się świąteczną atmosferą.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
374,3 kcal/100 g
SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
- 180 g mąki pszennej
- 20 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 90 g zimnego masła
- 1 duże żółtko
- 1 łyżeczka śmietany 18%
- szczypta soli
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- 100 g chałwy waniliowej
- 20 g masła kokosowego
- 75 ml śmietany 36%
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 60 g migdałów
- 6 truskawek
- 1 kiwi
- 1/4 mango
- 20 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka płatków kokosa
- 1 łyżka płatków migdałowych
30 min.
5 min.
8 min.
25 min.
6 porcji
PRZYGOTOWANIE:
- Łączymy ze sobą wszystkie składniki na kruchy spód i zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Masę wkładamy do zamrażalnika na około 15 min. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy dno równomiernie rozwałkowanym ciasto. Kruchy spód pieczemy w temperaturze 190 stopni (grzanie góra-dół) przez około 25 min.
- Migdały siekamy nożem na drobne kawałki lub rozdrabniamy w malakserze.
- Chałwę, masło kokosowe i cukier puder miksujemy razem ze śmietanką, a następnie podgotowujemy na małym ogniu przez około 3 min, aż masa lekko zgęstnieje. Dodajemy migdały i po lekkim przestygnięciu wkładamy do lodówki na około 15 min.
- Mango, truskawki i kiwi obieramy, a następnie kroimy na mniejsze cząstki.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Na suchej patelni prażymy osobno płatki migdałowe i płatki kokosowe.
- Na upieczony spód wykładamy schłodzoną masę, a następnie przygotowane owoce, które polewamy rozpuszczoną czekoladą. Całość posypujemy płatkami koksa i płatkami migdałowymi.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie macie pod ręką masła kokosowego, to dodajcie zamiast niego więcej chałwy.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 374,3 kcal | 5,8 g | 31,5 g | 19,6 g | 4,3 g |
Cała sałatka (6 porcji) | 662 g | 2 478 kcal | 38,5 g | 208,5 g | 129,8 g | 28,5 g |

Brak komentarzy do "MAZUREK WIELKANOCNY"