Przedstawiam Wam wyśmienitą, pełną substancji odżywczych sałatkę, która nie tylko zachwyca doskonałym smakiem, ale również ciekawą formą podania. Tworzą ją przepiórcze jajeczka, warzywa: kukurydza, papryka, por oraz kiełki rzodkiewki, a także Pestki Dyni BIO – nowość w ofercie Polskich Młynów. Serdecznie zachęcam Was do sięgania po nie, gdyż jest to produkt najwyższej jakości pochodzący wyłącznie z certyfikowanych upraw ekologicznych. Jest doskonały w smaku i co więcej stanowi bogate źródło cennych składników odżywczych m.in. białka i błonnika pokarmowego. Moją dyniową pisankę wypełnia natomiast roszponka skąpana w ziołowym dressingu z dodatkiem oleju z pestek dyni oraz deserowa dynia marynowana, która doskonale się tu komponuje, nadając sałatce ciekawego, bardzo oryginalnego smaku. Wszystko razem tworzy niesamowicie spójną kompozycję, którą pomimo wielości składników przygotujecie bardzo szybko.
Na święta wielkanocne polecam zachwycić Waszych gości przygotowując ją w kształcie pisanki, ale zachęcam Was również do sięgania po ten przepis na co dzień – wówczas możecie podać ją w tradycyjnej formie.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
183,5 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 duża garść roszponki
- 6 jajek przepiórczych
- 1 nieduża papryka spiczasta
- 2 łyżki marynowanej dyni deserowej
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 5 cm kawałek pora (biała część)
- 2 łyżki ekologicznych pestek dyni BIO Polskie Młyny
- 2 czubate łyżki kiełków rzodkiewki
- 1 łyżeczka oleju z pestek dyni
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 płaska łyżeczka syropu z agawy
- 1 nieduży ząbek czosnku
- 1 łyżka listków oregano
- sól ziołowa, świeżo mielony pieprz
20 min.
3-4 min.
5 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 3-4 minuty, po czym zalewamy zimną wodą, obieramy, osuszamy i kroimy na pół.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na plasterki.
- Marynowaną dynię i kukurydzę odcedzamy.
- Pora kroimy na cienkie plasterki.
- Na deskę wykładamy naprzemiennie roszponkę, paprykę, marynowaną dynię, kukurydzę oraz plasterki pora, tworząc przy tym kształt jajka. Całość polewamy dressingiem, skrapiamy olejem z pestek dyni oraz posypujemy kiełkami rzodkiewki oraz pestkami dyni. Na koniec układamy dookoła naszej pisanki jajeczka przepiórcze.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki możecie wykorzystać inne ulubione kiełki.
- Jeśli nie macie pod ręką oleju z pestek dyni, to do dressingu dodajcie dodatkową łyżeczkę oleju rzepakowego.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 183,5 kcal | 5,3 g | 13,6 g | 10,6 g | 1,6 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 430 g | 789,2 kcal | 22,9 g | 58,6 g | 45,8 g | 6,8 g |
*Pestki dyni ekologiczne BIO Polskie Młyny – możliwa obecność glutenu, sezamu, mleka, soi, orzechów oraz orzeszków ziemnych

Brak komentarzy do "DYNIOWA PISANKA"