Śledź i jajeczka przepiórcze to kolejny świąteczny duet, którego nie może zabraknąć na moim wielkanocnym stole. Doskonale komponuje się z nim słodka kukurydza, groszek cukrowy i chrupiące płatki migdałowe. Wszystkie te składniki nie tylko tworzą niesamowicie spójną kombinację smaków, ale także pięknie prezentujące się danie, które po dodaniu fioletowych kwiatuszków zachwyca swoim pastelowym, wiosennym wyglądem. Sałatka ta doskonale sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym śniadaniu, ale również jako codzienny, lekki acz pożywny posiłek w ciepłe, słoneczne dni.
SKŁADNIKI:
- 1 garść mixu sałat
- 200 g filetów ze śledzia w oleju
- 12 jajek przepiórczych
- 1 garść groszku cukrowego
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 garść bratków
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z nasion ostropestu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 7-8 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 3-4 minuty, po czym zalewamy zimną wodą, obieramy, osuszamy i kroimy na pół.
- Groszek cukrowy wrzucamy do wrzątku, dodajemy odrobinę cukru i soli, a następnie gotujemy na średnim ogniu przez 4 minuty. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Śledzie kroimy w paseczki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie mix sałat, cebulę, groszek cukrowy, jajeczka, kukurydzę oraz śledzie. Całość polewamy dressingiem, posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy bratkami.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie macie pod ręką bratków zastąpcie je kiełkami jarmużu – sałatka będzie wyglądała nieco mniej spektakularnie, ale wciąż będzie bardzo smaczna.
- Groszek cukrowy możecie zastąpić szparagami.
2 komentarze do "RYBKA W BRATKACH"
Kolor 20 kwietnia 2019 (22:35)
Uwielbiam kolorowe jedzenie!
Just a SALAD 22 kwietnia 2019 (19:16)
Ja też!!!