Zielone szparagi i jajko to mój obowiązkowy wielkanocny duet. Tym razem wykorzystałam ugotowane na półmiękko jajeczka przepiórcze, z którymi świetnie skomponowały się chipsy z batatów z dodatkiem chilli. W roli chrupiącego dodatku, znakomicie odnalazły się tu podprażone pestki słonecznika, a wiosenny charakter tego dania podkreśliłam kiełkami koniczny.
Ta zielona kompozycja ze słonecznymi dodatkami będzie świetnym uzupełnieniem mięsnych dań na wielkanocnym stole, niemniej jednak szczerze polecam ją nie tylko w okresie świątecznym. Zdecydowanie warto przygotować ją chociaż raz, w sezonie na szparagi, zapewniając sobie tym samym wyśmienity, pożywny i sycący posiłek, który pozostawia uczucie lekkości.
SKŁADNIKI:
- 2 garści mixu sałat
- 1 garść kiełków koniczyny
- 1 nieduży batat (olej, mieszanka przypraw z chili)
- 12 jajek przepiórczych
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 3 łyżki słonecznika łuskanego Bakalland
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pestek słonecznika
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 7 min. 5 min. 15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Obranego i umytego batata kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 1-2 mm). Umieszczamy je w misce, dodajemy przyprawę i wlewamy 1-2 łyżeczki oleju. Całość mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowane bataty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
- Jajeczka przygotowujemy na półmiękko. Wkładamy je do garnuszka z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu przez 2 min. Następnie szybko zdejmujemy z palnika, przelewamy lodowatą wodą i obieramy.
- Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy na 3 części.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, polewając ją w międzyczasie przygotowanym dressingiem.
Brak komentarzy do "SŁONECZNA WIELKANOC"