Bardzo prosta, szybka w przygotowaniu kompozycja, która idealnie sprawdzi się podczas rodzinnego, spontanicznie zorganizowanego spotkania przy grillu. Do przygotowania sałatki wykorzystałam orzeźwiające pomidorki koktajlowe, słodką kukurydzę, chrupiącą kalarepkę, z której wraz z najmłodszymi uczestnikami pikniku możecie wyciąć jakiś ciekawy, dekoracyjny kształt. Całość posypałam pestkami słonecznika i szczypiorkiem, dodałam pięknie zieloną sałatę karbowaną oraz polałam klasycznym winegretem z dodatkiem czosnku.
Sałatka doskonale pasuje zarówno do mięs, jak i ryb ale stanowi też smakowitą, lekką przekąskę, którą z pewnością zainteresują się grillujący z Wami weganie. Ja podałam moją sałątkę z Kiełbasą Piastowską z Sokołowa, którą wrzuciłam na ruszt owiniętą plastrami cukinii. Tak, na naszych talerzach zagościło bardzo ciekawe, choć proste danie, którym zachwycona była cała rodzina!
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 6-8 liści sałaty karbowanej
- 1/2 kalarepy
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki pestek słonecznika (prażonych, solonych)
- 1/2 pęczka szczypiorku
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy ostrej
- sól, świeżo mielony pieprz
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- 2 kiełbasy Piastowskie z Szynki bez osłonki SOKOŁÓW
- 1 cukinia (8 cienkich plastrów)
- sos pomidorowy (opcjonalnie)
15 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Z cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy obieraczki lub szatkownicy kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które smarujemy niewielką ilością oleju. Kiełbasy przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie owijamy je plastrami cukinii. Grillujemy przez kilka minut z każdej strony, aż na cukinii pojawią się brązowe paseczki.
- Kalarepkę kroimy na stosunkowo cienkie plasterki, z których przy pomocy foremek do ciasteczek wykrawamy ulubiony kształt lub też kroimy ją w kosteczkę.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Na talerze wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a całość polewamy dressingiem. Podajemy z grillowaną kiełbasą i sosem pomidorowym.
DODATKOWE UWAGI:
- Kiełbaski owinięte w cukinię możecie przygotować równie dobrze na patelni grillowej.
Brak komentarzy do "RODZINNE GRILLOWANIE"