“Już dziś sięgnij po złocistą gruszkę i rozkoszuj się tym smakiem!”. Tym zdaniem kończy się bardzo ciekawy artykuł, na który natknęłam się na portalu Przepisy.pl. Po jego przeczytaniu nie miałam już wątpliwości, jaki owoc będzie królował dzisiaj na moim stole. Chodzi tu o gruszkę! Z pewnością wielu z Was chętnie po nią sięga, często nie zdając sobie sprawy, jakie jest jej pochodzenie, ile wartości odżywczych skrywa i co kluczowe, że daje ona niesamowite kulinarne możliwości.
Zainspirowana wspomnianą wyżej publikacją “Gruszka – z antycznych ogrodów do polskich sadów” (którą znajdziecie tutaj), stworzyłam sałatkę, w której gruszka zdecydowanie gra pierwsze skrzypce. Otóż kompozycję tą tworzy zarówno świeży owoc, jak i jej przepyszna odsłona z zalewy octowej. Słodkie i soczyste cząstki oraz octowe kawałeczki, rewelacyjnie zagrały z charakternym serem z niebieską pleśnią, pekanami oraz korzennymi pierniczkami. Nie zapomniałam też o znakomitym duecie gruszki i figi. Świeżą figę zastąpiłam domową konfiturą, która dodała słodyczy i oryginalnego smaku mojemu dressingowi, który wzbogaciłam również o rozmaryn. Skąpane w nim listki szpinaku to wręcz idealne dopełnienie tego dania!
Sałatka, choć prosta i szybka w przygotowaniu, intryguje bardzo ciekawym połączeniem smaków, które doskonale się uzupełniają, tworząc fantastyczną całość. Będzie idealną propozycją zarówno na co dzień, jak i na wykwintną kolację, kiedy chcecie zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym daniem.
SKŁADNIKI:
- 1 duża garść liści szpinaku
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1 nieduża półtwarda gruszka (sok z cytryny)
- 1 połówka gruszki w occie
- 2 łyżki orzechów pekan
- 3 małe pierniczki nieoblewane, bez lukru typu “katarzynki”
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka konfitury figowej
- kilka kropli syropu z agawy
- 1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu
- 0,5 cm papryczki chili
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Pierniczki kroimy w kosteczkę a orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
- Gruszkę przekrawamy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przez całą jej długość. Wydrążone połówki kroimy w półksiężyce a następnie skrapiamy skokiem z cytryny.
- Octową gruszkę wyjmujemy z zalewy, osuszamy i kroimy na mniejsze cząstki.
- Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę lub kruszymy.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy przygotowanym dressingiem.
Brak komentarzy do "PRZEPIS NA GRUSZKĘ"