PRZYSMAK SEROWARA

Zapraszam na przepyszną, pełną zdrowia, jesienną sałatkę obok której nie można przejść obojętnie. Roszponka, szpinak, chipsy z dyni, gruszka, granat, orzechy brazylijskie oraz gwóźdź programu: mój pierwszy własnoręcznie wykonany ser. Przygotowałam go wykorzystując maszynę do robienia sera Börner Polska. Efekt był zachwycający! Nie da się ukryć, że taka domowa produkcja zajmuje chwilkę czasu, ale naprawdę warto go poświęcić, żeby cieszyć się naprawdę rewelacyjnym smakiem. Idealny jako samodzielna przekąska, doskonały również do wina, ale ja szczególnie polecam go do sałatek!

Bezmleczna Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA SER:

  • 2 l mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • 1 g chlorku wapnia
  • 30 ml przegotowanej wody
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • 15 kropli podpuszczki
    (w zależności od producenta)
  • 3 łyżeczki soli (niejodowana)

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 1 garść mixu roszponki i szpinaku
  • 1/4 (ok. 200 g po obraniu) małej dyni nelson lub hokaido (olej z pestek winogron, mielone płatki chili,
    1 szczypta suszonej bazylii
    i rozmarynu, sól)
  • 1 gruszka (sok z cytryny)
  • 2 łyżki ziarenek granatu
  • 50 g domowego sera
  • 4 orzechy brazylijskie

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga pieczenia 35 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE SERA:

  1. Chlorek wapnia łączymy z wodą, a następnie mieszamy z mlekiem. Całość podgrzewamy do koło 40 stopni C i od razu dodajemy jogurt, mieszamy i dostawiamy na 5 minut. Dodajemy podpuszczkę (ilość zależy od producenta, ale jest to koło 30 kropli). Pozostawiamy na 60 minut. Powstały skrzep kroimy delikatnie nożem w kostkę mniej więcej 2 cm wielkości i delikatnie mieszamy przez około 2 minuty. Odstawiamy na 10 minut. Ponownie mieszamy. Odstawiamy na kolejnych 10 minut i znowu mieszamy. Dodajemy sól, mieszamy, a całość powoli przelewamy do naczynia do sera. Obciążamy na przykład spodkiem i słoikiem z wodą i pozostawiamy na minimum 4 godziny (można w temperaturze pokojowej). Gotowy ser wstawimy do lodówki.

PRZYGOTOWANIE SAŁATKI:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji
  2. Dynię obieramy i oczyszczamy, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw ścinamy z uzyskanego kawałka cienkie (stosunkowo długie i wąskie) plastry. 1 łyżkę oleju łączymy ze szczyptą soli, mielonymi płatkami chili, ziołami i 1 łyżeczką miodu. Powstałą marynatą nacieramy plastry dyni, po czym rozkładamy je na blasze z papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (grzanie góra dół) przez 35 minut i odstaw do przestygnięcia.
  3. Gruszkę kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
  4. Orzechy drobno siekamy.
  5. Ser kroimy w kostkę.
  6. Na talerzach naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy przygotowanym dressingiem.

Brak komentarzy do "PRZYSMAK SEROWARA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny