Por podsmażony na maśle ze śmietanką, doprawiony już tylko solą i pieprzem to znakomity farsz, który świetnie odnajduje się w zestawieniu z parówkami, tworząc tym samym znakomite danie śniadaniowe. Oczywiście brakuje tu sałaty z kolorowymi warzywami. Idealnie wręcz sprawdzi się bardzo prosta kompozycja, do której przygotowania wykorzystałam słodką paprykę, oliwki, orzeźwiające pomidorki, chrupiące pestki słonecznika oraz mocniejszy akcent w postaci kaparów. Taki duet podany bliskiej osobie jako śniadanie do łóżka, będzie z pewnością niesamowicie miłym gestem, który sprawi mnóstwo radości!
SKŁADNIKI NA POROWE PARÓWKI:
- 6 parówek
- 2 pory
- 3 łyżki śmietany 36%
- sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 garści rukoli
- 1 duża papryka spiczasta
- 2/3 szklanki czarnych oliwek
- 1/2 szklanki kaparów w occie
- 300 g żółtych pomidorów koktajlowych
- 8-9 rzodkiewek
- 2 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min.
9-12 min.
15 min.
3 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie umieszczamy w shakerze lub słoiczku z pozostałymi składnikami dressingu. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Białe części pora przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na cienkie półplasterki. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło z oliwą, po czym wrzucamy pory. Smażymy je przez około 6-8 minut co jakiś czas mieszając, a następnie dodajemy śmietankę i dusimy przez około 3-4 minuty. Doprawiamy solą oraz kolorowym pieprzem. Farsz powinien być bardzo gęsty. Parówki nacinamy dwukrotnie przez całą długość, w odległości około 2 milimetrów, kierując nożem w taki sposób aby wykroić trójkątny kawałek i jednocześnie nie przeciąć parówki. Tak przygotowane parówki nadziewamy przygotowanym farszem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15 minut.
- Pomidorki przekrawamy na połówki, oliwki kroimy na plasterki, a rzodkiewki na półplasterki, które przekrawamy jeszcze na połówki. Oczyszczoną paprykę kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie kroimy na cienkie paseczki.
- Na talerze wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, polewamy przygotowanym dressingiem i podajemy wraz z gorącymi parówkami.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania śniadania wykorzystałam 1 opakowanie Parówek Stówek SOKOŁÓW
Brak komentarzy do "PORA NA STÓWKI"