PORA NA STÓWKI

Por podsmażony na maśle ze śmietanką, doprawiony już tylko solą i pieprzem to znakomity farsz, który świetnie odnajduje się w zestawieniu z parówkami, tworząc tym samym znakomite danie śniadaniowe. Oczywiście brakuje tu sałaty z kolorowymi warzywami. Idealnie wręcz sprawdzi się bardzo prosta kompozycja, do której przygotowania wykorzystałam słodką paprykę, oliwki, orzeźwiające pomidorki, chrupiące pestki słonecznika oraz mocniejszy akcent w postaci kaparów. Taki duet podany bliskiej osobie jako śniadanie do łóżka, będzie z pewnością niesamowicie miłym gestem, który sprawi mnóstwo radości!

Bezglutenowa Z mięsem

SKŁADNIKI NA POROWE PARÓWKI:

  • 6 parówek
  • 2 pory
  • 3 łyżki śmietany 36%
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 2 garści rukoli
  • 1 duża papryka spiczasta
  • 2/3 szklanki czarnych oliwek
  • 1/2 szklanki kaparów w occie
  • 300 g żółtych pomidorów koktajlowych
  • 8-9 rzodkiewek
  • 2 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga smażenia 9-12 min. Wymaga pieczenia 15 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 3 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie umieszczamy w shakerze lub słoiczku z pozostałymi składnikami dressingu. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Białe części pora przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na cienkie półplasterki. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło z oliwą, po czym wrzucamy pory. Smażymy je przez około 6-8 minut co jakiś czas mieszając, a następnie dodajemy śmietankę i dusimy przez około 3-4 minuty. Doprawiamy solą oraz kolorowym pieprzem. Farsz powinien być bardzo gęsty. Parówki nacinamy dwukrotnie przez całą długość, w odległości około 2 milimetrów, kierując nożem w taki sposób aby wykroić trójkątny kawałek i jednocześnie nie przeciąć parówki. Tak przygotowane parówki nadziewamy przygotowanym farszem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15 minut.
  3. Pomidorki przekrawamy na połówki, oliwki kroimy na plasterki, a rzodkiewki na półplasterki, które przekrawamy jeszcze na połówki. Oczyszczoną paprykę kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie kroimy na cienkie paseczki.
  4. Na talerze wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, polewamy przygotowanym dressingiem i podajemy wraz z gorącymi parówkami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania śniadania wykorzystałam 1 opakowanie Parówek Stówek SOKOŁÓW

Brak komentarzy do "PORA NA STÓWKI"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny