Niezwykle interesująca sałatka wykorzystująca produkty wywodzące się z Chin i uzupełniona o zaskakujący dodatek w postaci chipsów z salami. Mamy tu rewelacyjną kapustę pak choi z noodlami połączonymi z sosem słodko-pikantnym, fenomenalny owoc kaki, kiełki fasoli mung, a także doskonale odnajdującą się w tej kompozycji słodką paprykę spiczastą. Całość dopełniona chrupiącymi snackami okazała się przepyszną i bardzo pożywną kompozycją. Z pewnością wygra swoim smakiem z innymi przekąskami, jeśli podacie ją na przykład podczas wieczoru spędzonego z przyjaciółmi przy planszówkach.
20 min.
2-3 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy, a po przestygnięciu wykładamy na deskę, przecinamy w kilku miejscach nożem (skracając nitki), po czym wrzucamy do miski i łączymy z sosem słodko-pikantnym.
- Kapustę siekamy w wąskie paseczki i skrapiamy olejem z sezamu.
- Kaki obieramy i kroimy zwykłym nożem lub falistym na prostokątne kawałki średniej wielkości.
- Paprykę oczyszczamy, kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie na wąskie paseczki.
- Kiełki przekrawamy na pół.
- Do miski z makaronem dodajemy kapustę, kaki, paprykę oraz kiełki. Całość delikatnie mieszamy, a następnie wykładamy na talerze i posypujemy chrup’usami.
Brak komentarzy do "GRA W CHIŃCZYKA"