Pikantne salami, mozzarella oraz oliwki, to oczywiście składniki pizzy pepperoni. Do przygotowania sałatki inspirowanej tym włosko-amerykańskim przysmakiem wykorzystałam łagodniejszą kiełbasę w pomidorowej obsypce oraz dodałam pomidorki, które napominają sos pomidorowy. W roli ciasta mamy pszenne grzanki ziołowe, a jej bazę stanowi rukola skąpana w dressingu z dodatkiem oregano. I tu pojawia się charakterystyczna dla pepperoni odrobina pikanterii, którą przemyciłam w postaci ostrej papryczki. Tak powstało znakomite, pożywne danie, które będzie doskonałą – szybszą w przygotowaniu i zdecydowanie bardziej zieloną, alternatywą dla klasycznego przysmaku. Serdecznie polecam zarówno na kolację w jesienno-zimowe wieczory, jak i na imprezy w większym gronie przyjaciół.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 1 kubeczek pomidorów koktajlowych
- 2/3 szklanki czarnych i zielonych oliwek (oliwa z oliwek, suszone oregano i tymianek)
- 75 g salami w pomidorowej obsypce (plastry)
- 120 g mini mozzarelli
- 1/2 szklanki grzanek ziołowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 ząbku czosnku
- 1-2 suszone papryczki chili peperoncini
- 1 łyżka listków świeżego oregano
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
15 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Oliwki odcedzamy z zalewy, po czym łączymy (najlepiej ręką) z oliwą oraz suszonymi ziołami.
- Kulki mozzarelli osuszamy i dzielimy na pół.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Plastry salami kroimy w paseczki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, pomidorki, oliwki, mozzarellę i salami, polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec (tuż przed podaniem) posypujemy grzankami.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam salami w obsypce pomidor marki SOKOŁÓW.
Brak komentarzy do "A'LA PIZZA PEPPERONI"