Bardzo pożywna, pełna witamin i wartości odżywczych sałatka, która zachwyca nie tylko doskonałym smakiem, ale również zaskakuje niebanalnym sposobem podania. I tak kolorowe warzywa, chrupiące pestki słonecznika, świetnie doprawione Kabanoski z SOKOŁOWA oraz kuskus ukryłam w pomidorowej miseczce. Wszystkie te składniki doskonale się uzupełniają tworząc wyśmienitą kompozycję, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciakom, jak i dorosłym. Doskonale sprawdzi się na pożywny, pełnowartościowy obiad dla całej rodziny w letnie, upalne dni.
SKŁADNIKI:
- 1/3 szklanki suchego kuskus
- 3 pomidory malinowe
- 1 opakowanie Kabanosków Sokoliki
- 1 garść czarnych oliwek
- 1/2 kolby kukurydzy
- 6 rzodkiewek
- 2 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika
- 1 garść listków natki pietruszki
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min.
6 min.
3 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek (jeśli używamy) przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 min do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
- Z pomidorów ścinamy kapelusze (na wysokości około 2/3 pomidora), a następnie wydrążamy gniazda nasienne. Środki osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Oliwki odcedzamy i kroimy na plasterki.
- Rzodkiewki kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki.
- Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem, bez dodatku soli (sól wpływa na twardnienie ziarenek) i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.
- Kabanosy kroimy na ukośne kawałki około 0,5 cm długości.
- W szerokiej misce łączymy kaszę z kabanosami, oliwkami, kukurydzą, rzodkiewkami, pestkami słonecznika oraz dressingiem. Pomidory napełniamy sałatką i dekorujemy listkami pietruszki.
Brak komentarzy do "POMIDOROWA KRYJÓWKA"