Lekka, orzeźwiająca sałatka, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs, ryb czy serów. To przygotowania tej kompozycji wykorzystałam sałatę rzymską, która po zgrillowaniu smakuje naprawdę wybornie. Podałam ją natomiast ze słodką morelą, pomidorami malinowymi, czarnymi oliwkami, ostrą w smaku cebulą i zieloną natką pietruszki. Całość polana oliwą z dodatkiem octu balsamicznego, doprawiona już jedynie solą i pieprzem zaskoczy Was swoim fenomenalnym smakiem. U mnie w duecie z królową rusztu – kiełbasą śląską, rządziła podczas spotkania grillowego i z pewnością, jeszcze nie raz ją powtórzę!
20 min. 4-6 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Pomidory przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Osuszamy je ręcznikiem papierowym (żeby nasza sałatka nie stała się zbyt wodnista), a następnie kroimy w niedużą kostkę.
- Oliwki osuszamy i kroimy na plasterki, a cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę
- Morele pozbawiamy pestek i kroimy w kosteczkę.
- Z pęczka pietruszki odrywamy listki.
- W szerokiej misce łączymy ze sobą pomidory, morele, oliwki, cebulę i listki pietruszki, a następnie całość polewamy wymieszaną oliwą z octem balsamicznym oraz odrobiną soli i pieprzem.
- Umyte i osuszone sałaty rzymskie przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy oliwą z oliwek, oprószamy solą, a następnie układamy na ruszcie lub patelni grillowej i pieczemy przez około 2-3 min z każdej strony, aż się ładnie zarumieni.
- Na talerzach układamy po dwie połówki grillowanej sałaty, a na nią wykładamy zawartość miski. Sałatkę podajemy z grillowaną Kiełbasą Śląską.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki zgrillowałam Kiełbasy Śląskie z Sokołowa.
Brak komentarzy do "ASYSTA KRÓLOWEJ RUSZTU"