RAZOWY SPUTNIK

Nieziemsko smaczna, warstwowa sałatka, która choć wygląda na skomplikowane danie jest niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu. Jej podstawą jest przepyszny Chleb Razowy BIO z Jagodami Goji – nowość w ofercie sieci Piekarni Cukierni PUTKA. Chleb ten wypieczony jest w 100% z ekologicznej mąki żytniej razowej na naturalnym zakwasie, zawiera należące do superfoods jagody goji i charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika. Osobiście jestem wielką entuzjastką nowej linii pieczyw BIO od PUTKI (KLIK, KLIK), nie tylko z uwagi na ich wartość odżywczą, ale również wyróżniający się na tle innego pieczywa smak oraz fakt, że bardzo długo zachowują świeżość.

Wracając do mojego sputnika, to na delikatnie słodkim, za sprawą owoców goji, krążku chleba wznosi się serek śmietankowy połączony z suszonymi jagodami, chrupiącymi migdałami oraz słodkimi morelami. Śmietankową masę pokryłam natomiast wędzonym na gorąco łososiem, za którego sprawą danie to stało się nie tylko pożywne, ale również nabrało wykwintnego charakteru. Całość dopełniona truskawką i listkami kolendry, to już gwarancja nadzwyczajnego przeżycia kulinarnego, którym warto zaskoczyć Waszych bliskich podczas eleganckiego przyjęcia. Możecie być pewni, że półmisek z tym daniem nie będzie zbyt długo satelitował wokół stołu – sałatka zniknie z niego w mgnieniu oka!

Z owocami Z rybą

SKŁADNIKI:

  • 3 kromki CHLEBA RAZOWEGO BIO z jagodami goji PUTKA
  • 100 g łososia wędzonego na gorąco
  • 3-4 łyżki serka śmietankowego puszystego
  • 1 łyżka suszonych jagód goji
  • 1 morela
  • 1 łyżka migdałów
  • 3 truskawki
  • listki kolendry

Czas przygotowywania 10 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 3 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Morelę kroimy w kosteczkę.
  2. Jagody goji zalewamy na około 10 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku.
  3. Migdały drobno siekamy.
  4. Serek śmietankowy łączymy z morelami, jagodami goji i posiekanymi migdałami.
  5. Przy pomocy obręczy kulinarnych, z chleba wycinamy koła, a następnie formujemy bryłę układając kolejno serową masę oraz kawałki łososia. Wierzch dekorujemy truskawką i listkami kolendry.

DODATKOWE UWAGI:

  • Morelę możecie zastąpić brzoskwinią, a migdały innymi ulubionymi orzechami.

Brak komentarzy do "RAZOWY SPUTNIK"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny