Niesamowicie ciekawe połączenie smaków, tworzących bardzo spójną kompozycję, którą szczególnie polecam zabrać ze sobą na piknik, wycieczkę rowerową tudzież wakacyjny wypad ze znajomymi. Sałatka jest prosta w przygotowaniu, bardzo pożywna i świetnie się przechowuje. Tworzą ją sałata rzymska, wyśmienite, bardzo aromatyczne mini snacki wędzone z Sokołowa, ser camembert, słodkie morele oraz jagody goji, a także pieczony z dodatkiem cynamonu kalafior. Zapewniam Was, że ten nietuzinkowy festiwal smaków jest doskonałą, pełnowartościową przekąską, która najprawdopodobniej stanie się obowiązkowym punktem programu Waszych letnich eskapad.
20 min. 25 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Sałatę rwiemy lub kroimy nożem na mniejsze kawałki.
- Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki obtaczamy dokładnie w marynacie (najlepiej wykorzystać pędzel), a następnie układamy na blaszce. Kalafiora pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (funkcja góra-dół).
- Jagody goji zalewamy na około 10 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku.
- Morele kroimy na półksiężyce
- Snacki wędzone kroimy wzdłuż na 4 części.
- Dobrze schłodzony ser kroimy na mniejsze kawałki.
- Do lunchboxa wkładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec całość skrapiamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy do "FESTIWAL SNACKÓW"