Oto prawdziwa uczta dla wielbicieli pomidorów! Fenomenalna w smaku, niebanalna i pięknie prezentująca się sałatka wraz z wyśmienitym koktajlem, do których przygotowania wykorzystałam koncentrat pomidorowy Pudliszki. Tak! To właśnie zamknięte w słoiczku pomidory nadały mojemu daniu charakteru i wyrazistego smaku.
Koncentrat wykorzystałam do przygotowania ciasta naleśnikowego, po drugie połączyłam go z serkiem śmietankowym, którym pokryłam pomidorowy placuszek stanowiący podstawę mojej sałatki oraz podsmażyłam z jego dodatkiem szparagi. Co więcej, zmiksowałam z nim napój aloesowy, mango i bazylię, uzyskując w ten sposób fenomenalny koktajl, który wraz z sałatką stanowi znakomity pomidorowy duet. Zapewniam Was, że zachwyca on fantastycznym głębokim smakiem i szczerze zachęcam Was do wykorzystywania koncentratu nie tylko do tradycyjnych dań, ale również dodawania go do wytrawnych ciast, smażonych i pieczonych warzyw, a także dressingów i koktajlów. W istocie, ma on bardzo szerokie zastosowanie i naprawdę warto po niego sięgać zapewniając swoim daniom pełnię smaku oraz dostarczając naszemu organizmowi mnóstwo wartości odżywczych płynących ze świeżych, dojrzewających w słońcu pomidorów.
SKŁADNIKI NA PLACUSZEK:
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 50 ml wody gazowanej
- 80 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego PUDLISZKI
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 garść roszponki
- 1/2 pęczka zielonych szparagów (olej rzepakowy, 1 łyżka koncentratu pomidorowego PUDLISZKI)
- 2 łyżki puszystego serka twarogowego (1 łyżeczka koncentratu pomidorowego PUDLISZKI
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 1/2 mango
- 80 g szynki dojrzewającej
- 2 łyżki pestek słonecznika (olej, sól, papryka ostra w proszku)
- kilka bratków
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 nieduży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu winnego białego
- kilka listków bazylii
- sól, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA KOKTAJL:
|2 porcje|
- 350 ml napoju aloesowego
- 1/2 mango
- 1 garść listków bazylii
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego PUDLISZKI
30 min.
14-15 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Kiedy słonecznik zacznie się rumienić skrapiamy go olejem, posypujemy solą i papryką. Całość prażymy jeszcze kilka chwil, cały czas potrząsając patelnią lub mieszając, tak aby nie przypalić ziarenek.
- Przygotowujemy pomidorowego placuszka. Jako miksujemy z mlekiem, wodą, mąką i olejem. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie blendujemy. Masa powinna mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Gęstość regulujemy mąką lub mlekiem. Placuszka smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem (u mnie 23 cm), z obu stron, aż masa się zetnie.
- Serek śmietankowy łączymy z koncentratem pomidorowym.
- Od szparagów odcinamy główki, a łodygi kroimy na plasterki około 0,5 cm długości. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy na nią pokrojone szparagi (wraz z główkami), po około 3 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy jeszcze przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Mango kroimy w kostkę.
- Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki.
- Pomidorowego placuszka pokrywamy serkiem twarogowym, a następnie układamy na nim naprzemiennie szparagi, pomidorki, mango oraz szynkę dojrzewającą. Całość skrapiamy dressingiem i posypujemy pestkami słonecznika oraz dekorujemy bratkami.
PRZYGOTOWANIE KOKTAJLU:
- Do blendera kielichowego wrzucamy wszystkie składniki koktajlu, a następnie miksujemy aż uzyskamy napój o jednolitej konsystencji. Gotowy koktajl przelewamy do buteleczek lub szklanek.
Brak komentarzy do "POMIDOROWA KONCENTRACJA"