SPOTKANIE PRZY GRILLU

Niebanalna, pełna kolorów i wiosennych smaków sałatka, którą szczególnie polecam na rodzinne spotkanie przy grillu. Mamy tu mix sałat skąpany w czosnkowym dressingu, orzeźwiające pomidorki koktajlowe, słodkie truskawki, grillowane szparagi oraz fenomenalnie odnajdujący się tu rabarbar. Całość posypana płatkami stokrotek tworzy niesamowicie smaczną, spójną i uniwersalną kompozycję. Doskonale sprawdzi się zarówno do grillowanych mięs, ryb czy serów, ale będzie też świetną lekką, samodzielną przekąską, którą z pewnością zachwycą się weganie czy osoby unikające ciężkich potraw z rusztu.

Bezglutenowa Bezmleczna Wegańska Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 3 garści mixu sałat
  • 2 łodygi rabarbaru (1 łyżeczka cukru trzcinowego, 1 łyżka oleju, szczypta soli)
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów (olej, sól himalajska)
  • 1 duża garść truskawek
  • 2 garści żółtych pomidorków koktajlowych
  • kilka stokrotek

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5-6 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 1 czubata łyżeczka miodu
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min.  Wymaga grillowania 5-8 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Ponacinane kiełbasy (lub inne mięso/rybę) oraz skropione olejem szparagi grillujemy przez kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Szparagi solimy po zdjęciu z rusztu i w zależności od długości dzielimy na 2 lub 3 części.
  3. Przycinamy końcówki rabarbaru, dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na plasterki grubości 0,5 cm. Olej łączymy z cukrem oraz solą. Tak przygotowaną marynatą nacieramy plasterki rabarbaru i odstawiamy na minimum 20 min.
  4. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  5. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie mix sałat, rabarbar, szparagi, truskawki oraz pomidorki. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec posypujemy płatkami stokrotek. Sałatkę podajemy z grillowaną Kiełbasą Brocką i sosem pomidorowym.

DODATKOWE UWAGI:

  • Mojej sałatce towarzyszy Kiełbasa Brocka z Sokołowa.

Brak komentarzy do "SPOTKANIE PRZY GRILLU"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny