Niebanalna, pełna kolorów i wiosennych smaków sałatka, którą szczególnie polecam na rodzinne spotkanie przy grillu. Mamy tu mix sałat skąpany w czosnkowym dressingu, orzeźwiające pomidorki koktajlowe, słodkie truskawki, grillowane szparagi oraz fenomenalnie odnajdujący się tu rabarbar. Całość posypana płatkami stokrotek tworzy niesamowicie smaczną, spójną i uniwersalną kompozycję. Doskonale sprawdzi się zarówno do grillowanych mięs, ryb czy serów, ale będzie też świetną lekką, samodzielną przekąską, którą z pewnością zachwycą się weganie czy osoby unikające ciężkich potraw z rusztu.
SKŁADNIKI:
- 3 garści mixu sałat
- 2 łodygi rabarbaru (1 łyżeczka cukru trzcinowego, 1 łyżka oleju, szczypta soli)
- 1/2 pęczka zielonych szparagów (olej, sól himalajska)
- 1 duża garść truskawek
- 2 garści żółtych pomidorków koktajlowych
- kilka stokrotek
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5-6 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki octu winnego białego
- 1 czubata łyżeczka miodu
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min.
5-8 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Ponacinane kiełbasy (lub inne mięso/rybę) oraz skropione olejem szparagi grillujemy przez kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Szparagi solimy po zdjęciu z rusztu i w zależności od długości dzielimy na 2 lub 3 części.
- Przycinamy końcówki rabarbaru, dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na plasterki grubości 0,5 cm. Olej łączymy z cukrem oraz solą. Tak przygotowaną marynatą nacieramy plasterki rabarbaru i odstawiamy na minimum 20 min.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie mix sałat, rabarbar, szparagi, truskawki oraz pomidorki. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec posypujemy płatkami stokrotek. Sałatkę podajemy z grillowaną Kiełbasą Brocką i sosem pomidorowym.
DODATKOWE UWAGI:
- Mojej sałatce towarzyszy Kiełbasa Brocka z Sokołowa.
2 komentarze do "SPOTKANIE PRZY GRILLU"
felek 19 maja 2020 (19:45)
Kategoria sałatki wegetariańskie i straszszszna kiełbacha jako element główny. Fuj!
Just a SALAD 20 maja 2020 (15:16)
W sałatce nie ma mięsa, dlatego jest w kategorii wegetariańskiej. Co więcej, będzie znakomitym dodatkiem do grillowanych warzyw czy sera, ale też wyśmienitą, lekką, samodzielną przekąską.