KOSMICZNY LUNCHBOX

Przygotowana z myślą o dzieciakach w wieku szkolnym, kosmiczna sałatka, która zachwyci Wasze pociechy nie tylko swoim wyjątkowym, nieziemskim wyglądem, ale również rewelacyjnym smakiem. Jej niecodzienny charakter uzyskałam dzięki naleśnikowym krążkom, do których przygotowania wykorzystałam proszek z liofilizowanych warzyw, serek śmietankowy oraz uwielbiane przez dzieci parówki. Tak przygotowane kolorowe pierścienie już same w sobie stanowią znakomitą przekąskę. Niemniej jednak orbitujące wokół nich roszponka, kukurydza, ogórek, rzodkiewka, pestki dyni i kiełki buraka tworzą wspólnie znakomitą, wiosenną kompozycję, którą polecam wypełnić szkolne lunchboxy.

Z mięsem

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:

  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 50 ml wody gazowanej
  • 80 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki liofilizowanego szpinaku w proszku (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki liofilizowanego buraka w proszku (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki liofilizowanej dyni w proszku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3 łyżki serka śmietankowego puszystego
  • 3-4 parówki

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 1 duża garść roszponki (olej z pestek winogron)
  • 1 garstka kiełków buraka
  • 2 ogórki gruntowe
  • 6 rzodkiewek
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki pestek dyni
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz (opcjonalnie)

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 11-13 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  2. Mleko, wodę, jajko, mąkę i olej blendujemy na gładką masę. Jeśli przygotowujemy kolorowe naleśniki, to rozlewamy ciasto na 3 części i każdą z nich łączymy z innym liofilizowanym warzywem. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej po około 1 minucie z każdej strony. Po przestygnięciu naleśniki smarujemy cienką warstwą serka śmietankowego, zawijamy w nie parówki i kroimy na plasterki grubości około 1 cm.
  3. Rzodkiewki kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki.
  4. Ogórka obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy łyżeczką miąższ i kroimy go na półplasterki
  5. Do lunchboxa wrzucamy naprzemiennie skropione olejem listki roszponki, kukurydzę, ogórka, rzodkiewki, naleśnikowe krążki, kiełki buraka i pestki dyni. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam parówki dla dzieci Sokoliki z Sokołowa.

Brak komentarzy do "KOSMICZNY LUNCHBOX"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny