Przygotowana z myślą o dzieciakach w wieku szkolnym, kosmiczna sałatka, która zachwyci Wasze pociechy nie tylko swoim wyjątkowym, nieziemskim wyglądem, ale również rewelacyjnym smakiem. Jej niecodzienny charakter uzyskałam dzięki naleśnikowym krążkom, do których przygotowania wykorzystałam proszek z liofilizowanych warzyw, serek śmietankowy oraz uwielbiane przez dzieci parówki. Tak przygotowane kolorowe pierścienie już same w sobie stanowią znakomitą przekąskę. Niemniej jednak orbitujące wokół nich roszponka, kukurydza, ogórek, rzodkiewka, pestki dyni i kiełki buraka tworzą wspólnie znakomitą, wiosenną kompozycję, którą polecam wypełnić szkolne lunchboxy.
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 50 ml wody gazowanej
- 80 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki liofilizowanego szpinaku w proszku (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki liofilizowanego buraka w proszku (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki liofilizowanej dyni w proszku (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3 łyżki serka śmietankowego puszystego
- 3-4 parówki
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 duża garść roszponki (olej z pestek winogron)
- 1 garstka kiełków buraka
- 2 ogórki gruntowe
- 6 rzodkiewek
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki pestek dyni
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz (opcjonalnie)
20 min. 11-13 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Mleko, wodę, jajko, mąkę i olej blendujemy na gładką masę. Jeśli przygotowujemy kolorowe naleśniki, to rozlewamy ciasto na 3 części i każdą z nich łączymy z innym liofilizowanym warzywem. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej po około 1 minucie z każdej strony. Po przestygnięciu naleśniki smarujemy cienką warstwą serka śmietankowego, zawijamy w nie parówki i kroimy na plasterki grubości około 1 cm.
- Rzodkiewki kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki.
- Ogórka obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy łyżeczką miąższ i kroimy go na półplasterki
- Do lunchboxa wrzucamy naprzemiennie skropione olejem listki roszponki, kukurydzę, ogórka, rzodkiewki, naleśnikowe krążki, kiełki buraka i pestki dyni. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam parówki dla dzieci Sokoliki z Sokołowa.
Brak komentarzy do "KOSMICZNY LUNCHBOX"