Pomysł na niestandardowe wykorzystanie parówek do przygotowania dania, które będzie doskonale smakować o każdej porze dnia i roku. Do jego przygotowania wykorzystałam Parówki z Szynki z Sokołowa, które zrolowałam z zielonym serem gouda i po schłodzeniu pokroiłam na plasterki.
Te oryginalne krążki nadały mojej kompozycji niezwykle ciekawego wyglądu, natomiast wraz z rukolą, pomidorkami koktajlowymi, zieloną papryką i prażoną cebulką stworzyły bardzo smakowite danie. Warto mieć ten pomysł w zanadrzu, zwłaszcza jeśli chcielibyście zaskoczyć oryginalnym posiłkiem najmłodszych wielbicieli parówek – wówczas możecie równie dobrze w obwód żółtej goudy wpisać Sokoliki.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
139,3 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli
- 2 Parówki z Szynki Sokołów
- 40 g sera gouda w kawałku np. zielone pesto
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki prażonej cebuli
- 1 nieduża papryka zielona
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
- 2 łyżki domowego sosu pomidorowego lub ketchupu
20 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Ser wkładamy do woreczka strunowego, który wrzucamy do garnuszka z wrzącą wodą, przykrywamy i pozostawiamy na około 15-20 minut. Kiedy ser będzie miękki, dzielmy go na dwie równe części, które kolejno przekładamy na folię spożywczą i rozwałkowujemy na prostokąty, tak aby dłuższy bok był długości parówki. Na krawędziach naszych serowych prostokątów układamy parówki, a następnie bardzo ścisło rolujemy je przy pomocy folii. Końce folii zawijamy i tak przygotowane parówki wkładamy do lodówki na minimum 1 h. Po upływie tego czasu odwijamy folię, a serowe roladki kroimy na plasterki.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy w paseczki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, serowo-parówkowe talarki, pomidorki oraz paprykę. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec posypujemy prażoną cebulką. Sałatkę podajemy z sosem pomidorowym.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sałatki możecie wykorzystać ser gouda w innym kolorze.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 139,3 kcal | 5,3 g | 11,2 g | 5,6 g | 1,1 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 527 g | 734,6 kcal | 27,7 g | 59,2 g | 29,8 g | 6,0 g |
Parówki z szynki Sokołów – możliwa obecność: soi, glutenu, gorczycy, selera oraz mleka i ich pochodnych

Brak komentarzy do "PARÓWKI W OBWODZIE"