REWOLUCYJNY ŚLEDZIK

Czy próbowaliście już śledzia z bananami i brzoskwiniami?! Zapewniam Was, że w tym szaleństwie jest metoda! Delikatne kawałki rybki po grecku SEKO tj. śledzia w sosie warzywno–pomidorowym w zestawieniu z owocami i dodatkiem kolendry nabierają niesamowicie ciekawego, a przy tym bardzo harmonijnego smaku. Natomiast po dodaniu lekko kwaśnej żurawiny, aromatycznych, chrupiących płatków migdałowych oraz roszponki i doprawieniu całości odrobiną mielonych płatków chili uzyskujemy fenomenalną wręcz w smaku sałatkę, która podana na imprezie z pewnością będzie zaskoczeniem dla Waszych gości! Serdecznie polecam miłośnikom ryb, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni, ale przede wszystkim tym, którzy myślą, że nie przepadają za śledziami – to danie zmieni Wasz smakopogląd!

Bezglutenowa Z owocami Z rybą

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
148,9 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  2. Banana obieramy i kroimy na cienkie plasterki, które następnie obficie skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. Brzoskwinie pozbawiamy pestki po czym kroimy na mniejsze kawałki (na przykład na półksiężyce, które następnie dzielimy na pół).
  4. Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund, następnie odcedzamy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Rybkę wyjmujemy z opakowania i kroimy w paseczki około 1,5 cm szerokości.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę (skropioną olejem i doprawioną szczyptą soli, pieprzu oraz mielonymi płatkami chili), plasterki bananów, cząstki brzoskwiń, połowę ilości płatków migdałowych oraz żurawiny, a także kawałki śledzia, które wykładając pokrywamy każdorazowo odrobiną sosu warzywno–pomidorowego z opakowania. Całość posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi oraz suszoną żurawiną.
Rewolucyjny śledzik. Sałatka ze śledziem po grecku, bananami, brzoskwinią, żurawiną, kolendrą i płatkami migdałowymi.
Rewolucyjny śledzik. Sałatka ze śledziem po grecku, bananami, brzoskwinią, żurawiną, kolendrą i płatkami migdałowymi.
Rewolucyjny śledzik. Sałatka ze śledziem po grecku, bananami, brzoskwinią, żurawiną, kolendrą i płatkami migdałowymi.
Rewolucyjny śledzik. Sałatka ze śledziem po grecku, bananami, brzoskwinią, żurawiną, kolendrą i płatkami migdałowymi.
Rewolucyjny śledzik. Sałatka ze śledziem po grecku, bananami, brzoskwinią, żurawiną, kolendrą i płatkami migdałowymi.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g148,9 kcal4,2 g9,2 g13,7 g1,5 g
Cała sałatka (4 porcje)679 g1 011,4 kcal
28,7 g62,3 g92,8 g10,0 g
ALERGENY*: orzechy (migdały), ryba, seler, gluten
*SEKO Ryba po grecku – możliwa obecność: jaj, gorczycy, soi, mleka
Summary
recipe image
Recipe Name
Rewolucyjny śledzik
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Brak komentarzy do "REWOLUCYJNY ŚLEDZIK"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny