Czy próbowaliście już śledzia z bananami i brzoskwiniami?! Zapewniam Was, że w tym szaleństwie jest metoda! Delikatne kawałki rybki po grecku SEKO tj. śledzia w sosie warzywno–pomidorowym w zestawieniu z owocami i dodatkiem kolendry nabierają niesamowicie ciekawego, a przy tym bardzo harmonijnego smaku. Natomiast po dodaniu lekko kwaśnej żurawiny, aromatycznych, chrupiących płatków migdałowych oraz roszponki i doprawieniu całości odrobiną mielonych płatków chili uzyskujemy fenomenalną wręcz w smaku sałatkę, która podana na imprezie z pewnością będzie zaskoczeniem dla Waszych gości! Serdecznie polecam miłośnikom ryb, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni, ale przede wszystkim tym, którzy myślą, że nie przepadają za śledziami – to danie zmieni Wasz smakopogląd!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
148,9 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 1 opakowanie SEKO Ryba po grecku (śledź) 500 g
- 1 duży banan (3 łyżki soku z cytryny)
- 1 brzoskwinia
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 garść listków kolendry
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- sól, świeżo mielony pieprz, mielone płatki chilli
15 min. 5 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Banana obieramy i kroimy na cienkie plasterki, które następnie obficie skrapiamy sokiem z cytryny.
- Brzoskwinie pozbawiamy pestki po czym kroimy na mniejsze kawałki (na przykład na półksiężyce, które następnie dzielimy na pół).
- Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund, następnie odcedzamy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Rybkę wyjmujemy z opakowania i kroimy w paseczki około 1,5 cm szerokości.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę (skropioną olejem i doprawioną szczyptą soli, pieprzu oraz mielonymi płatkami chili), plasterki bananów, cząstki brzoskwiń, połowę ilości płatków migdałowych oraz żurawiny, a także kawałki śledzia, które wykładając pokrywamy każdorazowo odrobiną sosu warzywno–pomidorowego z opakowania. Całość posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi oraz suszoną żurawiną.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 148,9 kcal | 4,2 g | 9,2 g | 13,7 g | 1,5 g |
Cała sałatka (4 porcje) | 679 g | 1 011,4 kcal | 28,7 g | 62,3 g | 92,8 g | 10,0 g |
*SEKO Ryba po grecku – możliwa obecność: jaj, gorczycy, soi, mleka
Brak komentarzy do "REWOLUCYJNY ŚLEDZIK"