Przedstawiam Wam wyrafinowany, obłędny w smaku oraz wyróżniający się niebanalnym wyglądem, potrójnie piernikowy deser obok, którego nie można przejść obojętnie! Do jego przygotowania wykorzystałam fenomenalne pierniczki w deserowej czekoladzie z dodatkiem miodu Z Serca Fabryki. Wraz z daktylami i orzechami włoskimi utworzyły one słodki spód mojej sałatki, który wypełniłam rewelacyjnym kremem piernikowo-bananowym. Sercem tego dania są natomiast wyśmienite kule, przygotowane z białego sera, orzechów włoskich i miodu, obtoczone w piernikowej posypce. Całość podana z leśnymi owocami: malinami, borówkami i jeżynami stanowi bajeczną wręcz kompozycję, która z pewnością zachwyci wielbicieli toruńskich pierników. Co więcej sałatka nie wymaga pieczenia, jest prosta i szybka w wykonaniu, a uzyskany efekt jest wręcz spektakularny!
Przepis ten przygotowałam specjalnie na potrzeby konkursu APPETYT NA KOPERNIKA. Nie będę nawet ukrywać, że po zdobyciu w zeszłorocznej edycji wyróżnienia moją sałatką „Ja pierniczę” mam ogromny apetyt, aby mój przepis znalazł się w aplikacji kulinarnej, którą będą tworzyły zwycięskie prace. Serdecznie zachęcam Was do udziału w tej zabawie!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
218,5 kcal/100 g
SKŁADNIKI NA PIERNIKOWY SPÓD:
- 3 serca piernikowe w deserowej czekoladzie z dodatkiem miodu Z Serca Fabryki
- 140 g daktyli suszonych
- 30 g orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA KREM:
- 3 serca piernikowego w deserowej czekoladzie z dodatkiem miodu Z Serca Fabryki
- 2 banany (1 łyżka soku z cytryny)
- 1 łyżka masła kokosowego
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 serce piernikowe w deserowej czekoladzie z dodatkiem miodu Z Serca Fabryki
- 100 g sera białego typu włoskiego
- 1 łyżeczka miodu
- 4 orzechy włoskie (połówki)
- 1/2 szklanki malin
- 1/2 szklanki borówek amerykańskich
- 1/2 szklanki jeżyn
- listki mięty do dekoracji
20 min.
6 porcji
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy słodki spód. Pierniczki, daktyle, orzechy i olej wrzucamy do rozdrabniacza, całość miksujemy, aż do połączenia składników. Dno tortownicy (o średnicy ok. 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy przygotowaną masą (masę dokładnie wklepujemy i wyrównujemy). Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki na minimum 30 minut lub do zamrażalnika na 15 minut.
- Banany blendujemy z sokiem z cytryny, pierniczkami oraz masłem kokosowym (w temperaturze pokojowej). Krem wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (aż masa stężeje).
- Dobrze schłodzone piernikowe serce rozdrabniamy w malakserze do konsystencji piasku.
- Ser biały wyjmujemy z lodówki, rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekane drobno orzechy włoskie, łączymy z miodem, a następnie z przygotowanej masy lepimy kule o średnicy około 1 cm (najlepiej czynić to w rękawiczkach). Przygotowane kule obtaczamy w piernikowym piasku.
- Wyjęty z tortownicy spód smarujemy bananowo-piernikową masą, a na niej układamy naprzemiennie owoce oraz piernikowe kule. Całość dekorujemy listkami mięty.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania deseru potrzebne jest 1 całe opakowanie pierniczków FC Kopernik Z serca fabryki Serca piernikowe w deserowej czekoladzie z dodatkiem miodu 128 g.
#APPETYTNAKOPERNIKA #FCKOPERNIK
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 218,5 kcal | 4,0 g | 8,6 g | 33,9 g | 3,9 g |
Cała sałatka (6 porcji) | 841 g | 1 837,6 kcal | 33,8 g | 72,6 g | 285,3 g | 33,0 g |

Brak komentarzy do "APPETYT NA KOPERNIKA"