WEGAŃSKIE GRILLOWANIE

Rewelacyjna, letnia, pożywna sałatka, która doskonale odnajdzie się na spotkaniu grillowym, w szczególności jeśli biorą w nim udział weganie. Na ruszcie zamiast mięs, ryb i serów wylądowały młode cukinie oraz brzoskwinia, a do tego kuskus, rukola, orzeźwiające pomidorki koktajlowe oraz nadający ostrości szczypiorek. Całość połączona dressingiem z dodatkiem curry tworzy niesamowicie smaczną kompozycję, która będzie fantastyczną propozycją dla entuzjastów kuchni roślinnej, ale także ciekawym dodatkiem do konkretnych, grillowych przekąsek.

Bezmleczna Wegańska Wegetariańska Z owocami

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
144,7 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min.  Wymaga grillowania 6 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy.
  2. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 min. do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
  3. Cukinię kroimy wzdłuż na plasterki jednakowej grubości, a następnie smarujemy je niewielką ilością oleju i odrobiną soli. Grillujemy bezpośrednie na ruszcie lub na tacce, aż uzyskają rumiany kolor lub pokryją się brązowymi paseczkami.
  4. Brzoskwinię przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w półksiężyce, które układamy na rozgrzanym grillu. Brzoskwinie grillujemy podobnie jak cukinie tj. bezpośrednie na ruszcie lub na tacce, aż uzyskają rumiany kolor lub pojawią się brązowe paseczki.
  5. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  6. Szczypiorek drobno siekamy.
  7. Kuskus łączymy z sosem, a następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie z rukolą, brzoskwiniami, cukinią i pomidorkami. Całość posypujemy szczypiorkiem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sałatki wykorzystałam koncentrat curry HOTZ, który w mojej ocenie jest świetnie zrównoważoną kombinacją przypraw.
Wegańskie grillowanie. Sałatka z grillowaną cukinią i brzoskwinią oraz kuskus, pomidorkami, szczypiorkiem i rukola w sosie curry
Wegańskie grillowanie. Sałatka z grillowaną cukinią i brzoskwinią oraz kuskus, pomidorkami, szczypiorkiem i rukola w sosie curry
Wegańskie grillowanie. Sałatka z grillowaną cukinią i brzoskwinią oraz kuskus, pomidorkami, szczypiorkiem i rukola w sosie curry
Wegańskie grillowanie. Sałatka z grillowaną cukinią i brzoskwinią oraz kuskus, pomidorkami, szczypiorkiem i rukola w sosie curry
Wegańskie grillowanie. Sałatka z grillowaną cukinią i brzoskwinią oraz kuskus, pomidorkami, szczypiorkiem i rukola w sosie curry

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
235 kcal/100 g

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g144,7 kcal2,8 g9,9 g13,4 g1,7 g
Cała sałatka (4 porcje)485 g701,7 kcal
13,7 g47,8 g65,2 g8,4 g
ALERGENY: gluten



Summary
recipe image
Recipe Name
Wegańskie grillowanie
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Brak komentarzy do "WEGAŃSKIE GRILLOWANIE"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny