Rewelacyjna, letnia, pożywna sałatka, która doskonale odnajdzie się na spotkaniu grillowym, w szczególności jeśli biorą w nim udział weganie. Na ruszcie zamiast mięs, ryb i serów wylądowały młode cukinie oraz brzoskwinia, a do tego kuskus, rukola, orzeźwiające pomidorki koktajlowe oraz nadający ostrości szczypiorek. Całość połączona dressingiem z dodatkiem curry tworzy niesamowicie smaczną kompozycję, która będzie fantastyczną propozycją dla entuzjastów kuchni roślinnej, ale także ciekawym dodatkiem do konkretnych, grillowych przekąsek.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
144,7 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli
- 1/3 szklanki suchego kuskus
- 2 młode cukinie
- 1 brzoskwinia
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- 1/2 pęczka grubego szczypiorku
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka curry
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
20 min. 6 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy.
- Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 min. do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
- Cukinię kroimy wzdłuż na plasterki jednakowej grubości, a następnie smarujemy je niewielką ilością oleju i odrobiną soli. Grillujemy bezpośrednie na ruszcie lub na tacce, aż uzyskają rumiany kolor lub pokryją się brązowymi paseczkami.
- Brzoskwinię przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w półksiężyce, które układamy na rozgrzanym grillu. Brzoskwinie grillujemy podobnie jak cukinie tj. bezpośrednie na ruszcie lub na tacce, aż uzyskają rumiany kolor lub pojawią się brązowe paseczki.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Kuskus łączymy z sosem, a następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie z rukolą, brzoskwiniami, cukinią i pomidorkami. Całość posypujemy szczypiorkiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam koncentrat curry HOTZ, który w mojej ocenie jest świetnie zrównoważoną kombinacją przypraw.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
235 kcal/100 g
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 144,7 kcal | 2,8 g | 9,9 g | 13,4 g | 1,7 g |
Cała sałatka (4 porcje) | 485 g | 701,7 kcal | 13,7 g | 47,8 g | 65,2 g | 8,4 g |
Summary
Recipe Name
Wegańskie grillowanie
Author Name
Just a SALAD
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Brak komentarzy do "WEGAŃSKIE GRILLOWANIE"