Przedstawiam Wam oryginalną, słodko-wytrawną, letnią sałatkę z egzotyczną nutą. Chrupiące, prażone płatki kokosa świetnie odnajdują w zestawieniu ze słodkimi truskawkami, awokado oraz delikatnym, kremowym serkiem twarogowym. Do tego liście szpinaku, makaron razowy i choć może Wam się to wydać zaskakujące, całość połączyłam delikatnym bazyliowym dressingiem i dopełniłam gęstym sosem balsamicznym. Wierzcie mi, że w efekcie uzyskujemy bardzo spójną, a przy tym niebanalną i pożywną przekąskę, która doskonale sprawdzi się na drugie śniadanie/lunch lub z powodzeniem zastąpi kolację w upalne, letnie dni.
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści liści szpinaku
- 1 szklanka makaronu razowego
- 100 g serka twarogowego śmietankowego
- 12-15 truskawek
- 1/2 szklanki płatków kokosa
- 1 awokado (1 łyżka soku z cytryny)
- gęsty sos balsamiczny
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 garść listków bazylii
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 6-9 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wszystkie składniki dressingu miksujemy w rozdrabniaczu lub bledniejemy przy pomocy blendera ręcznego, aż uzyskamy zielony sos o jednolitej konsystencji.
- Płatki kokosa prażymy na suchej patelni – czynimy to bardzo uważnie, bo płatki kokosa są cieniutkie i bardzo łatwo je przypalić.
- Od truskawek odcinamy nożem szypułki, a następnie kroimy je na ćwiartki.
- Awokado kroimy na półksiężyce lub w większą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Schłodzony serek śmietankowy kroimy w kostkę.
- Makaron łączymy z przygotowanym, bazyliowym dressingiem, mieszamy delikatnie z liśćmi szpinaku, awokado i truskawkami, a następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie z serkiem śmietankowym. Całość posypujemy płatkami kokosa, a na koniec polewamy gęstym sosem balsamicznym.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam serek śmietankowy twarogowy HAGA od LACTIMA. Serek ten ma doskonały, bardzo delikatny, kremowy smak, a jednocześnie daje się go pokroić w kostkę. Jeśli nie uda Wam się zakupić takiego serka, to możecie wykorzystać kulki mozzarelli – sałatka będzie miała nieco inny smak, ale również będzie bardzo dobra.
Brak komentarzy do "PALMA TRUSKAWKOWA"