Kuchnia bałkańska jest niezwykle różnorodna – pełno w niej aromatycznych potraw z mięs i ryb, a jednocześnie jest bardzo bogata w warzywa oraz nabiał. Istotną rolę odgrywa w niej cukinia – również młoda podawana na surowo, papryka oraz pomidory, chętnie dodawana jest również kukurydza oraz szczypior. Te właśnie warzywa w sosie czosnkowo paprykowym na bazie jogurtu, stały się podstawą mojej sałatki. Króluje tu natomiast wyśmienity ser typu bałkańskiego, który fantastycznie łączy się z ów regionalnymi warzywami. Ja do przygotowania tejże sałatki wykorzystałam BALSYR – nowość w ofercie SERENADY. Ten rewelacyjny biały ser wyprodukowany jest z mleka krowiego, ma charakterystyczny lekko słonawy smak i idealną strukturę, dzięki czemu z łatwością możemy pokroić go w kostkę. Co więcej w jego skład wchodzi tylko mleko, sól i bakterie fermentacji mlekowej. Sałatka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a przy tym lekka, orzeźwiająca, aczkolwiek wyrazista w smaku. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i ryb, zwłaszcza z grilla oraz przygotowanych z dodatkiem przypraw charakterystycznych dla bałkańskich dań m.in. czosnku, papryki, cząbru, gorczycy i bazylii.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 3 garści sałaty rzymskiej
- 2 opakowania sera typu bałkańskiego BALSYR Serenada (2 x 100 g)
- 1 młoda cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 kolba kukurydzy
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 12 zielonych oliwek
- kilka łodyżek grubego szczypioru
SKŁADNIKI NA SOS:
- 200 g jogurtu typu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min.
6 min.
4-6 porcji
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie mieszamy go dokładnie z pozostałymi składnikami sosu.
- Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem. Gotujemy ją przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.
- Cukinię kroimy na plasterki, a następnie w paseczki.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na wąskie, krótkie paseczki.
- Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki.
- Ser BALSYR kroimy w kostkę.
- Szczypior drobno siekamy, wraz z białymi częściami.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie sałatę, warzywa oraz kostki sera, tuż przed podaniem polewamy sosem, a na koniec posypujemy szczypiorkiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Surowa cukinia jest niezwykle smaczna i znakomicie odnajduje się w sałatkach, ale pamiętajcie, że musi ona być młoda i świeża.
1 Komentarz do "BAŁKAŃSKA PRZYGODA"
Wieśka 31 lipca 2017 (22:07)
Po przerwie wakacyjnej pora na dobrą sałatkę. Widzę, że jest sporo fajnych, na razie wybrałam tę, wydaje się być ciekawa.