Wyśmienita, pełna kolorów, bardzo pożywna, letnia sałatka z bobem. Tym smakowitym ziarenkom towarzyszy cała plejada smaków i konsystencji: słodka, chrupiąca kukurydza, soczysta nektarynka, słona szynka dojrzewająca oraz lekko ostra cebula. Całość połączyłam natomiast aromatycznym bazyliowym dressingiem. Sałatka z całą tą zgrają okazała się niezwykle harmonijną kompozycją, która w sezonie letnim doskonale sprawdzi się każdego dnia i na każdą okazję. Jej wykonanie jest bardzo proste, nie zajmuje dużo czasu, a smak na pewno Was zachwyci.
SKŁADNIKI:
- 2 garści mixu sałat
- 2 szklanki bobu
- 100 g szynki dojrzewającej
- 1 duża nektarynka
- 1 nieduża kolba kukurydzy
- 1 nieduża czerwona cebula
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 garstka listków bazylii
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 14-21 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu miksujemy w rozdrabniaczu lub bledniejemy przy pomocy blendera ręcznego, aż uzyskamy biały sos o jednolitej konsystencji.
- Bób wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy (od momentu zagotowania wody) przez około 8-15 minut. Czas gotowania zależy od preferencji smakowych oraz samego bobu. Młody bób gotuje się znacznie krócej. Najlepiej spróbować w trakcie gotowania i ocenić czy jest już smaczny, jeśli tak odcedzamy i obieramy.
- Kukurydzę natomiast wrzucamy do wrzącej wody z cukrem, bez dodatku soli (sól wpływa na twardnienie ziarenek) i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a nektarynkę na półksiężyce, które przekrawamy jeszcze na połówki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki po czym polewamy ją przygotowanym dressingiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Nektarynkę możecie zastąpić brzoskwinią albo morelami.
Brak komentarzy do "BOBOWA ZGRAJA"