Słodziutka, pięknie prezentująca się, kusząca swym smakiem i pięknym zapachem truskawka, tym razem wzbudziła pożądanie nieco mniej urodziwego, ale za to bardzo smakowitego, chrupiącego, jędrnego bobu. Amorom tym towarzyszy pełna witamin i minerałów natka pietruszki oraz chrupiące, prażone pestki dyni. Całość uzupełniłam kuskusem, który doskonale łączy wszystkie składniki, czyniąc tą wegańską kompozycję bardzo sycącą. To wyśmienite, bardzo proste w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się jako smakowity, a zarazem nietuzinkowy i pełnowartościowy obiad w letni, wakacyjny dzień.
SKŁADNIKI:
- 1/3 szklanki suchej kaszy kuskus
- 1 i 1/2 szklanki surowego bobu
- 10-12 truskawek
- 1 nieduży pęczek pietruszki
- 2-3 łyżki pestek dyni
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju z pestek dyni (opcjonalnie)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min.
8-15 min.
5 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu miksujemy w rozdrabniaczu lub bledniejemy przy pomocy blendera ręcznego, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Bób wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy (od momentu zagotowania wody) przez około 8-15 minut. Czas gotowania zależy od preferencji smakowych oraz samego bobu. Młody bób gotuje się znacznie krócej. Najlepiej spróbować w trakcie gotowania i ocenić czy jest już smaczny, jeśli tak odcedzamy i obieramy.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Odrywamy listki od łodyżek pietruszki i jeśli są duże to siekamy je na mniejsze kawałki, natomiast małe listki wykorzystujemy w całości.
- Kuskus łączmy z dressingiem, a następnie łączymy delikatnie z pietruszką, bobem, truskawkami i pestkami dyni. Na koniec sałatkę możecie udekorować listkami pietruszki, a wierzch dodatkowo posypać dyniowymi ziarenkami.
DODATKOWE UWAGI:
- Kuskus możecie zastąpić inną ulubioną kaszą np. jaglaną, bulgurem, komosą ryżową, doskonale sprawdzi się również kasza gryczana.
- Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, to w sałatce tej świetnie odnajdzie się również czerwona cebula.
Brak komentarzy do "WEGAŃSKIE AMORY"