Błyskawiczna w przygotowaniu, niesamowicie interesująca w smaku sałatka, której zdecydowana słodycz jest znakomicie zrównoważona duetem szynki dojrzewającej i pleśniowego sera. Słodkie smaki to nie tylko widoczne gołym okiem mango i borówki, ale również truskawki tworzące znakomity dressing oraz oblane miodem jagły z malinami. Do tej zasadzki z największą przyjemnością wpadły pozostałe składniki sałatki, tworząc rewelacyjną słodko-wytrawną kompozycję, która doskonale sprawdzi się na wykwintną kolację.
SKŁADNIKI:
- 1 garść liści szpinaku (1 łyżka oliwy z oliwek)
- 1/2 mango
- 1/2 szklanki borówek
- 100 g sera camembert
- 80 g szynki dojrzewającej (plastry)
- 2 łyżki ekspandowanych zbóż (np. jagły z miodem i malinami)
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 6-8 listków bazylii
- 3 mrożone truskawki
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka syropu z agawy
- 2 łyżeczki octu winnego
- 2 cm papryczki chili
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Mango kroimy w kostkę.
- Dobrze schłodzony ser kroimy na mniejsze kawałki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie skropiony oliwą z oliwek szpinak, mango, borówki, ser oraz porwaną na mniejsze kawałki szynkę. Całoś polewamy przygotowanym sosem oraz posypujemy ekspandowanymi zbożami.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam Jagły z Miodem i Malinami od SOLIGRANO.
Brak komentarzy do "OWOCOWA ZASADZKA"